Gasutsläpp i Regeringskansliet

Det är problem med tillgången på biogas. På många håll i landet finns det inte pumpar så att de som väljer det miljövänligare (eller snarare mindre miljövidriga) bränslet ens kan fylla på sina bilar. Här nere i Skåne är det inte detta som är det stora problemet, utan istället tillgången på biogas rent allmänt. En stor del av Skånes bussar kör på biogas – heter det. I själva verket är man tvungen att blanda upp med nästan 50% naturgas. Men det håller man ganska tyst om. För drygt ett år sedan lovade Miljöministern (och centerpartisten) Andreas Carlgren att det skulle presenteras en nationell strategi för biogasen. Och vi väntar, och vi väntar, och vi väntar! Hela frågan ligger tydligen begravt i en byrålåda på Näringsdepartementet där Andreas partikollega Maud Olofsson tydligen inte har tid att öppna byrålådan för att se vad som döljer sig däri. Hon är väl mest upptagen av att servera kaffe till sin ledare, den Allsmäktiga Fredrik Reinfeldt och hans Profet Anders Borg. Skulle inte den gode Andreas kunna ta ett litet samtal med Mauderaten Olofsson i samband med något partimöte? Eller hon har i praktiken redan lämnat partiet och anslutit sig till Moderaternas partigrupp?

För övrigt känner jag mig starkt tveksam till hela bilindustrins starka tro på att alla miljöproblem med den ohämmade bilismen är lösta bara vi får bilar som kan köra på andra bränslen. Även detta bränsle ska produceras och även dessa bränslen har en begränsad tillgång. Vi har inte obegränsad tillgång till biogas. Även elen ska produceras, och den el som produceras behövs även på andra håll. Behoven av en begränsning av den ohämmade privatbilismen handlar inte bara om att få ner koldioxidutsläppen från bensinmotorer.

För övrigt är utnyttjande av biogas ingen ny uppfinning. När jag under tre veckor tillsammans med min mamma reste runt i Kina 1989 så minns jag att man i många mindre samhällen utanför storstäderna samlade upp avloppet i stora brunnar där det sedan producerades biogas som därefter användes för matlagning osv.

Högerregeringens förskingring av våra gemensamma resurser fortsätter i det tysta. Mitt under sommaren har man nu sålt Arbetslivsresurs till SMTW Personal Holding som i sin tur ägs av det norska riskkapitalbolaget NorgesInvestor. SMTW äger också bemanningsföretaget Arena Personal. Fortsatt förskingring med andra ord!

Och när vi ändå pratar om privatiseringen av samhällsservicen så har ni väl inte missat att Sveriges största friskolekoncern, Academedia köpt landets största förskolekoncern Pysslingen. Hur var det nu friskolereformen skulle göra? Var tanken att det skulle vara stora multinationella kommersiella vinstdrivande koncerner som skulle driva friskolorna?

Veckans mest korkade yttrande kommer från Regiondirektören i Region Skåne som med: ”Vi tycker att det är mer adekvat att jämföra med andra kvinnodominerade områden med liknande utbildning” slog sitt korkade huvud på spiken så att han borde ha kolat vippen. Efter att själv ha fått en rejäl löneökning till 175.000 kronor i månaden så tyckte han det var fel att jämföra sjuksköterskornas löner med läkarnas löner. Kvinnor ska ju ha lägre löner än män, så när kvinnodominerade yrken ska lönesättas ska dom jämföras med andra kvinnoyrken. Inte med jämförbara manliga yrken. Konstigt nog sitter Gösta Rehnström kvar på sin välbetalda post. Jag tycker för min del att hans lön ska jämföras med andra mansyrken som också handskas med skit, t.ex. borde han tjäna samma som den som kör sopbilen. Han kan till det få ett par tusen för sitt arbetsledaransvar.

Till sist såg jag att Dagens Nyheter i sin ledare skrev Släpp in studenterna och var oroliga för att det blev färre studerande från länder utanför EU. Hurra, tänkte jag. Dagens Nyheter inser att Skoltalibanen Jan Björklunds chockhöjda avgifter för studerande från länder utanför EU var ett feltänk. Men när jag läst färdigt ledaren inser jag att Dagens Nyheter inte alls är kritiska till att avgifterna chockhöjts så att antalet studerande rasat till ett minimum. Vad man istället kritiserar är att dom få som blev kvar inte får sina uppehållstillstånd enligt nya EU-regler i tid. Det är inte Jan Björklund som får kritik (han hyllas som vanligt av Dagens Nyheter). Nä, det är Utvisningsminister Tobias Billström som får epitet som ”skandalöst” för sitt totala ointresse för att lösa problemen. Men, det vet vi ju alla att när EU är inblandade så är det inte så lätt att lösa problemen. Och är det sedan Tobias Billström som ska lösa det så förstår vi att det är oöverstigliga problem.

Lämna en kommentar

Under Bilism, Kina, Miljö, Privatisering, Skolan, Utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s