Lärdomar

Det hemska som hände i Oslo pekar återigen på det faktum att terrorn från Höger är ett problem som säkerhetstjänsterna inte har tagit på allvar. Vi behöver bara påminna om John Ausonius som i början av 90-talet terroriserade Stockholm och lyckades skjuta ett drygt 10-tal personer, varav en dog. Och sedan Peter Mangs som senare i Malmö misstänks för minst 3 mord och många fler mordförsök. Båda drivna av ett rasistiskt hat. Men under samma tid har säkerhetspolis jagat islamistiska terrorister. Och situationen är den samma runt om i världen. Medan säkerhetstjänster, från CIA till SÄPO, har jagat islamistisk terror är det i själva verket lokala separatister eller nationalister eller rasister eller andra ute på den extrema högerkanten som genomför attentat och terror.

Det står nu också klart att Anders Behring Breivik haft ett speciellt ont öga till Sverige och svenska politiker. Alla de svenska politiska partierna har av honom setts som ett hot som skulle elimineras. Alla partierna i Riksdagen, förutom Sverigedemokraterna, alltså. Just dom får av någon anledning godkänt. I Norge har han under många år varit medlem av Fremskrittspartiet och även varit aktiv i dess ungdomsförbund. Det är dock viktigt att poängtera att detta inte innebär att Sverigedemokraterna som parti bär ett kollektivt ansvar. Grupper har inte ett kollektivt ansvar för vad enstaka dårar hittar på. Varken Sverigedemokrater eller muslimer. Däremot finns det ett ansvar som bör kännas av de som sprider fördomar och hat. Oberoende av vilken åsikt man har. Det må vara sverigedemokrater eller muslimska fundamentalister. Det har därför blivit ännu mer viktigt att visa att vi är alla lika mycket värda, och att vi vill leva i ett solidariskt och öppet samhälle.

En annan lärdom är att det kanske finns anledning att fundera över rätten att få vapenlicens för automatvapen?

Det är dags för regeringsberöm igen. Årets åttonde sådant. Förra veckan skulle Sverige enligt påbud från EU ha infört det s.k. sanktionsdirektivet. Ett direktiv som innebär att arbetsgivare som anställer papperslösa kan utsättas för sanktioner. Arbetsgivarna får enligt EU-direktivet en kontrollfunktion. Effekten kommer att bli att arbetsgivare blir rädda för att anställa invandrare eftersom dom måste kontrollera deras rätt att vistas i landet, och om dom slarvar med detta kan dom straffas. Och naturligtvis innebär det att många då väljer att inte anställa invandrare alls eftersom det blir enklast så. Sverige var ensamma om att rösta emot i EU eftersom vi anser att EU inte ska lägga sig i vår egna strafflagstiftning. Och genom passivt motstånd dröjer en svensk lagstiftning, vilket gör att Sverige riskerar böter för att inte införa EU:s direktiv i tid. Det är ju så, som jag påpekat många gånger tidigare. Svensk lag bestäms inte av den svenska lagstiftande församlingen. Svensk lag bestäms i Bryssel. Och det innebär ju att Sverige inte är en självständig stat. En eloge till regeringen för motståndet!

Nyliberalernas drömland Lettland har problem. I en folkomröstning har folket i Lettland nu sparkat hela parlamentet. I en tidningsartikel om detta hittar jag ord som: ”hotar krislandets ekonomi”, ”korrupta oligarker fått kontroll över parlament och regering” och ”inte kan leda Lettlands återhämtning ur djup ekonomisk kris”. Inte tycker jag det låter som den framgångssaga som diverse nyliberala ekonomer försöka sprida myten om.

Slutligen läser jag i Svenska Dagbladet att glanstiden för slipsnissarna, finansvalparna och dom andra överbetalda pengaflyttarna nu är över. Det är problem inom finanssvängen. Flera har sagt upp personal. Eller som Knut Pedersen, vd för ABGSC i Sverige säger: – ”Jag tror att vi som bransch måste acceptera att en stor del av överlönsamheten har försvunnit.” Det är väl skönt när dom säger som det är, ”stor del av överlönsamheten”. En vacker omskrivning för att dom utan att det varit befogat skurit guld med täljknivar tidigare.

Lämna en kommentar

Under Integration, Lettland, Norge, Rasism, Regeringsberöm, Slipsnissar, Terrorism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s