Snabba uteslutningar

Avståndstagandet från Anders Behring Breivik sprider sig snabbt. ALLA som på ett eller annat sätt förknippas med honom, får beröm av honom eller på annat sätt hamnar i blickfånget är mycket snabba. Oslo Pistolklubb som han var medlem av var mycket snabba med att utesluta honom. Anders Behring Breivik var mycket stolt över sitt medlemskap i Frimurarna. En organisation som han tydligen såg som något positivt och som han var mycket stolt över medlemskapet i. I Sverige finns ca 15.000 medlemmar i olika Frimurarordnar. Högsta beskyddare är kung Carl XVI Gustaf och bland medlemmarna hittar vi vår moderata Migrationsminister Tobias Billström. Det tog inte många timmar innan Frimurarna i Norge hade uteslutit Anders Behring Breivik. Det är fascinerande hur han varit välkommen både här och där utan att någon märkt något (eller velat märka något). Han måste vara en mästare på att spela dubbelliv.

Under den närmaste tiden tror jag han får inrikta sig på att överleva. Just nu är han nog Europas mest hatade man och det är många som vill ta livet av honom. Jag vill därför klart deklarera att vi lever i ett demokratiskt rättssamhälle. Även den mest onda människa har rätt till beskydd, en rättvis rättegång och en human behandling. Det är just det som utmärker den demokratiska rättsstaten i motsats till diktaturer och annat.

Det är positivt att Arbeiderpartiets statsminister Jens Stoltenberg så tydligt deklarerat att Norge ska fortsätta att vara ett öppet land. Att demokrati och rättssäkerhet är viktigt. Jens Stoltenberg har visat att nordisk tradition är just det, öppenhet och solidaritet. Att de sjuka idéer som sprids från rasister, fundamentala nationalister och andra främlingsfientliga inte hör hemma i vårt öppna samhälle.

Samtidigt som Jens Stoltenberg hyllas överallt får Fredrik Reinfeldt hård kritik för att hålla sig undan. Den förste som ringde Jens Stoltenberg för att visa sitt deltagande var Greklands premiärminister Giorgos Papandreou som ju talar både norska och svenska. Jag vill dock inte blåsa på kritiken mot Fredrik Reinfeldt i den här frågan. Jag tror helt enkelt inte att den typen av agerande är hans styrka. Vad som nu är hans styrka mer än att titta väljare i ögonen och inbilla dom att han vill deras bästa?

Det står nu helt klart att Högerregeringen faktiskt ljugit när det gäller arbetet för att rädda Saab. Maud, Fredrik och Anders är uppenbarligen inget annat än lögnare. Jag har ingen aning om ifall det är realistiskt att rädda Saab. Allt eftersom tiden går ökar dock risken för att det enda som återstår är en konkurs och avveckling. Ansvariga svenska regeringsledamöter som Maud Olofsson, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har hela tiden hänvisat till EIB, den Europeiska Investeringsbanken när frågan kommit upp om att låta den ryska affärsmannen Vladimir Antonov gå in som ägare, vilket han har varit intresserad av. Men eftersom EIB lämnat ett lån till Saab har deras godkännande krävts. Men hela tiden har man från Högerregeringen hänvisat till att man väntar på EIB:s beslut innan man själva kan göra något. Och EIB har hela tiden officiellt ställt nya frågor. Nu har det avslöjats att EIB redan 2009 beslutade att inte släppa in Antonov, och man meddelade regeringen detta. Men beslutet har hemlighållits, allt medan man från Saab arbetat på att tillmötesgå krav och försökt att kortsiktigt rädda företaget. Allt fler blir nu övertygade om att målet har varit att få Saab nedlagt. Anders Borgs mycket nära kontakter med EIB-chefen Eva Schreiber är det som ligger bakom. Som sagt, jag vet inte om det går / hade gått att rädda Saab. Jag har ingen aning om ifall Vladimir Antonov är en lämplig ägare. Men att undanhålla information, stå och ljuga, spela med dubbla kort som Maud, Fredrik och Anders gjort är så fult att de tre borde ställa sig i skamvrån. Det kan påpekas att i USA gick regeringen in som tillfällig ägare till bilindustrin för att rädda verksamheten. I Sverige har tydligen istället regeringen arbetat aktivt och medvetet för att få delar av bilindustrin nedlagt. SKÄMS!

Slutligen ser jag att IKEA misslyckats med att stoppa facklig verksamhet vid amerikanska Swedwoods fabriken i Danville. IKEA har satsat stora resurser på att förhindra facket att komma in, men nu har personalen röstat för att facket ska få teckna avtal. IKEA:s ledning har inget annat att göra än att krypa till korset.

1 kommentar

Under Facket, Högerextremism, Ikea, Norge, Reinfeldt, Saab

Ett svar till “Snabba uteslutningar

  1. Återigen en heitumme!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s