Sup och hata

Debatten fortsätter efter gårdagens fotbollsskandal i Malmö då inslängda knallskott till slut fick domaren att avbryta matchen. När jag skriver detta är det inte klarlagt vem eller vilka som slängde knallskotten. Om det inte var flera? Det finns teorier om allt från att det var Djurgårdare till att det var MFF:are som kastade på Djurgårdare till att det var MFF:are som kastade så att skulden skulle hamna hos Djurgården – och tvärtom. Uppenbart är att Djurgårdare tydligen kastade smällare på vägen till stadion så att en förbipasserande ung mamma med barnvagn i varje fall blev skadad. Själv skiter jag i vem som var inblandad. Intressant är i varje fall att varje gång det är skandal så är antingen ett Stockholmslag eller MFF inblandat. Själv har jag främst sett och hört HIF:are i aktion och det är ingen trevlig upplevelse. Det är skrämmande att det växt fram en kultur där ”supa skallen av sig och hata alla andra” verkar vara det enda som gäller. Så länge klubbarna och deras supporterorganisationer inte kan komma till rätta med detta så blir det ingen ordning heller bland slöddret. Att höra hur man kräver av politikerna att dom ska göra något är snarast patetiskt. Jag är övertygad om att samma personer som nu kräver att politikerna ska göra något är de samma som med jämna mellanrum klagar på det svenska förbudssamhället och att politikerna lägger sig i för mycket. Vad som bland annat kan göras är att införa nolltolerans för alkohol. Låt alla blåsa i alkoholmätare innan inträde på stadion. Visitera alla så att ingen tar med sig alkohol (eller smällare och liknande). Och självklart ska det inte serveras alkoholhaltiga drycker inne på arenan. Det får kanske slut på kulturen att man ska ladda upp inför matchen med att dricka sig full på någon servering. Att tro att skärpta straff får en alkoholstinn hatande supporter att tänka sig för en extra gång innan han hittar på dumheter är att vara överdrivet naiv.

Och fyllekulturen kunde man också studera i går när jag var i Helsingborg. Det var ju festival, och för många innebär detta att supa så mycket som möjligt. Det var många föräldrar från runt om i Skåne som fick åka till Helsingborg och hämta hem sina dyngfylla ättlingar i Helsingborg. Svensk alkoholkultur är sjuk. Och den blir inte bättre av vin och ölreklam i TV och tidningar och alla vin- och öltester som översvämmar tidningarna. Dessa skapar en känsla hos ungdomar av att det är festligt att dricka sig full.

Man kan se film inte bara på bio, som i går. Det går utmärkt hemma i soffan också utan 3D-glasögon. I dag på förmiddagen har jag tittat på Mina eftermiddagar med Margueritte. En helt underbar fransk film (La tête en friche – Huvud i träda, egentligen) som hade biopremiär i februari. Men den nådde väl inte utanför Stockholm på biograferna? Gérard Depardieu spelar Germain som bor i en liten fransk landsortsstad. Det är hans huvud som är i träda. Han bor i en husvagn hemma hos sin mamma, en mamma som aldrig tyckt om honom utan ända sedan barndomen hånat honom och förklarat att han inte alls var önskad. I tillbakablickarna får vi också se hur han mobbas av sin lärare för att han inte är så snabb i tanken. Nu, på vuxna dagar försörjer han sig på diverse småknäck och att odla grönsaker i trädgården som han säljer på torget. Resten av tiden ägnar han åt krogen med vännerna, som också mobbar honom för att hans tankar inte alltid hinner med. En dag när han sitter i parken och matar duvorna (som han har döpt allihop) börjar han prata med Margueritte, en 95 år gammal dam, spelad av Gisèle Casadesus, boende på ett äldreboende, men som i vad som blir dagliga träffar på parkbänken inviger honom i litteraturens underbara värld. Möten som totalt förändrar livet för Germain. Se den om du har möjlighet. Jag ger filmen 5 duvor i betyg.

För övrigt noterar jag att Statsminister Fredrik Reinfeldt har spårats, trots att Regeringskansliet vägrar berätta var han är. Han är tydligen på solsemester med Filippa i semesterparadiset Antalya i Turkiet. Det är verkligen tur att det inte var Göran Persson eller Mona Sahlin som var statsminister och som åkt på semester. Dagens mediakritik hade då varit som en mild fläkt mot vad som gällt i så fall.

En annan minister som man på ministeriet verkar ha dålig koll på är Finansminister Anders Borg. Det har ju framförts fullt berättigad kritik om samspelet mellan EIB (European Investment Bank) och den svenska regeringen när det gäller Saab. EIB är en av dessa många EU-kolosser som skapats med goda avsikter, men som så mycket annat EU gör snart förvandlas till byråkratiska kolosser som kostar mer än dom smakar. EIB sade ju för flera år sedan nej till Vladimir Antonov som ägare i Saab. Men kommunikationen mellan EIB och den svenska regeringen verkar obefintlig. Något som verkar sätta den slutliga spiken i kistan för Saab. Jag skrev om det här senast i torsdags. I EIB:s styrelse sitter just finansminister Anders Borg, men han verkar inte ha så stor koll på vad som sker i EIB. När Aftonbladets Robert Collin försöker få kontakt med Anders Borg hamnar han hos dennes pressekreterare Victoria Eriksson varvid följande samtal utspelas:
– Hur har Anders Borg utnyttjat sin styrelseplats i EIB för att påverka Saab-affären?
Det blir tyst i luren:
– Vad då för styrelseplats?
– I EIB.
– Men han har väl ingen styrelseplats … i EIB?
Varvid jag föreslår att vi drar ner ridån och jag föreslår att Den Allsmäktige Fredrik Reinfeldts profet Anders Borg åker ner till Turkiet så kan dom båda sitta där och överlåta styrandet av landet till de mer kompetenta.

Slutligen noterar jag att det utbrutit stora demonstrationer i Israel. Det är den israeliska högerregeringens ekonomiska politik som väckt stora delar av befolkningens ilska. I det högerstyrda Israel är klyftorna mellan rik och fattig bland de högsta i världen, och det är en klyfta som ökar som resultatet av en medveten högerpolitik.

1 kommentar

Under Alkohol, Borg, Film, Idrott, Israel, Reinfeldt

Ett svar till “Sup och hata

  1. *skakar på huvudet*

    Hemikram ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s