På allmänt gnällhumör

Antalet svenskar som får A-kassa sjunker rejält. 2006 var det närmare 435.000 svenskar som fick A-kassa.. Förra året var det bara närmare 285.000. Nu kan man förledas tro att detta är en bra utveckling. Och det är det kanske till viss del, om arbetslösheten sjunker. Men huvudskälet till att antalet sjunkit så rejält är istället att allt färre är medlemmar i A-kassan sedan Högeralliansen chockhöjt avgifterna för många. Likaså har långtidsarbetslösheten ökat kraftigt så att de som var arbetslösa inte längre har rätt till A-kassa. Arbetsförmedlingen vill nu titta närmare på vad det är som hänt, vilka regeländringar som skapat situationen. Men egentligen är det bara precis som man velat. Det är Socialen som fått ta över…

Sedan Högeralliansen ändrade reglerna för egna företagares sjukskrivning så har antalet egenföretagare som sjukskrivit sig minskat till hälften på ett år. Från 31.000 till 16.000. Tänk vilka fina resultat man fått som gjort att egenföretagarna blivit så friska! Nä, nu var det inte riktigt så bra som det låtar. Vad som hänt är att man avskaffade de gamla reglerna som innebar att den som var egen företagare kunde välja hur lång karens man skulle ha på sin sjukskrivning. Vissa egenföretagare kan kanske ”jobba ifatt” om dom är sjuka en tid. Dom kunde då välja en längre karens (och därmed lägre avgift). Den som inte kunde göra detta kunde välja en kortare karens (och högre avgift). Nu hade man i valrörelsen lovat att man skulle sänka avgifterna för de egna företagarna. Men det visade sig vara ett löfte som var svårt att infria. Slutligen gjorde man den enkla lösningen. Man införde 7 dagars karens för alla egna företagare. Visst blev avgiften lägre, men det innebar också att det i princip inte blev någon mening med att sjukanmäla sig heller. Nu är man på väg att ändra tillbaka reglerna tydligen. Smart drag!

Jag läser att den holländska rasisten och islamhataren Geert Wilders tycker sig vara orättvist behandlad. Han får nämligen hård kritik från många håll för sina uttalanden och direkt vidriga språk. Stackars Geert!

Annars pågår just nu ett enormt scoutmöte här nere i Skåne. World Scout Jamboree utanför Kristianstad lockar flera tiotusentals scouter från hela världen. Och scoutrörelsen innehåller, i varje fall i Sverige, många positiva delar. Men scoutrörelsen är också en verksamhet med en ganska unken historia runt om i världen. Med en stark koppling till religiösa grupper, underdånighet mot överhögheten och annat. Det är ingen större debatt om det faktum att USA:s största scoutorganisation, Boy Scouts of Americ, med drygt 2,2 miljoner medlemmar helt öppet förbjuder medlemmar som är homosexuella, som är icke-troende osv. Den internationella scoutrörelsen har en hel del att ta tag i. Frågan är om det finns något intresse för detta eller om det helt enkelt är de unkna krafterna som är de starkaste.

Förresten har tydligen Fredrik kommit hem. Enligt vissa rykten för att besöka just ovan nämnda scoutläger.

2 kommentarer

Under A-kassa, Nederländerna, Reinfeldt, Scouter, Sjukförsäkringen

2 svar till “På allmänt gnällhumör

  1. Och handla på Hemköp!

    Hemikram ♥

  2. Jo, man måste ju ha lite mjölk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s