Om att göra bort sig totalt

Ibland händer det att företag trampar i klaveret riktigt ordentligt. I går gjorde en tågvärd på ett SJ-tåg att SJ trampade i klaveret rejält. Nu vet jag inte hela historien. Men uppenbarligen bestämde sig tågvärden för att slänga av en 11-årig flicka från tåget eftersom hon inte hade någon biljett och inte heller kunde förklara något. Att syrran var på toa under tiden och hade biljetten med sig lyckade tågvärden inte få fram eftersom hon hade brådis att slänga av tösen på nästa station. Där en äldre dam lite senare hittade flickan gråtande i en gångtunnel. Nu ska jag vara snäll och INTE påstå att anledningen till att den unga tösen slängdes av tåget var att hon var av utländsk härkomst och inte pratade svenska. Tågvärden hade säkert behandlat henne på exakt samma sätt om det varit en välklädd svensk tös som satt snällt i 1:a klass – utan biljett. Jag tror att SJ har en hel del information att sprida till sin personal. Men jag tror faktiskt att de flesta SJ-anställda är lika upprörda som vi andra är – om inte ännu mer upprörda eftersom det är dom som nu kommer att få ta den stora smällen.

För 67 år sedan, natten mellan 2-3 augusti 1944, avrättades / mördades 3000 romer i Auschwitz gaskamrar. Uppskattningsvis en halv miljon romer mördades totalt under nazieran. Medan judar i varje fall i viss mån har fått upprättelse. Och det är i dag inte rumsrent att förfölja judar som grupp så fortsätter förföljelsen av romer runt om i Europa. Detta medan Förintelsen blivit liktydigt med förföljelsen av judar. Medan i själva verket även många andra grupper avrättades och mördades systematiskt av nazisterna. Romer, homosexuella, handikappade, religiösa motståndare och politiska motståndare. I flera f.d. östeuropeiska länder sker fortfarande i dag förföljelsen och mördandet systematiskt av högerextrema grupper. Men även i Västeuropa behandlas romer annorlunda än andra. Vi har mycket att skämmas för.

I Norge har Fremskrittspartiet insett att dom för sin överlevnad måste tona ner sin retorik. Partiledaren Siv Jensen, som själv miste en bekant i högerterrordådet, har antytt att det kan finnas anledning att fundera över ordval och att hon kanske ångrar en del ordval. En reaktion som man i Danmark och hos kollegorna där, i Dansk Folkeparti, inte uppskattar. Pia Kjærsgaard har betecknat Siv Jensens ånger som ”fruktansvärd”. Ibland är det långt mellan Oslo och København.

På sjukhuset i Ängelholm har en äldre kvinna som var inlagd på sjukhuset tvingats sova på en handikapptoalett. Andra dagar fick hon sova på ett kontor. Men vi skåningar kan ju glädjas åt att den Höger/MP-styrda regionen i varje fall har hållit skatten nere. Det ska kanske påpekas att Sverige tillhör de välfärdsstater som har minst antal sjukhusplatser per innevånare. Jag skulle önska att någon av de ansvariga moderatpolitikerna fick sova över på toaletten några kvällar. Det ska påpekas att när den gamla damen så småningom erbjöds plats på en riktig sjukhussal – tillsammans med två äldre gubbar, så tackade hon Nej. Då fick det räcka. Enligt rykten ska sjukhusledningen ha förklarat att det var fullt i korridoren så det fick bli toaletten. Hon ska vara tacksam för att det i varje fall var en handikapptoalett och inte en vanlig sådan som ju är mycket mindre…

SVT:s Rapport berättade i dag om ännu ett problem med Skoltalibanen Jan Björklunds många enkla lösningar på svåra problem. Enkla lösningar som ofta skapar fler nya problem än vad dom löser gamla problem. Majorns uppreklamerade lärarlegitimation kommer att skapa problem för många små skolor i glesbygden. När reformen är helt genomförd 2015 får bara lärare undervisa och ge betyg i de ämnen som dom har legitimation för. Men de små glesbygdsskolorna kommer inte att kunna få tag på lärare som har legitimation för alla de ämnen som dom måste undervisa i. I små skolor måste dom sköta undervisningen i många ämnen, och det kommer inte att fungera i praktiken i framtiden. Det blir väl en ny rusch med skolnedläggningar för att komma ur problemet.

Lämna en kommentar

Under Björklund, Danmark, Högerextremism, Järnvägar, Norge, Rasism, Romer, Sjukvård, Skåne, Skolan, Utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s