Bedrägeriverksamhet på börsen

Bland annat flera EU-länder (som Frankrike, Italien, Spanien och Belgien) har infört ett tillfälligt stopp för blankningsaffärer på börsen. Det som främst förvånar mig är att blankningsaffärer överhuvudtaget är tillåtet. I den verkliga världen skulle den typen av affärer kallas för bedrägeri. Väldigt förenklat går det ut på att sälja aktier som man inte äger till ett visst pris med förhoppningen att börsen sjunker så att man kan köpa upp dom till ett lägre pris senare på dagen. På så sätt kan man tjäna en hacka även när börsen går ner. Det taskiga är ju om börsen inte går ner och man tvingas köpa till ett högre pris. I teorin skulle det kunna vara samma aktier man sålde utan att ha som man sedan köper tillbaka av den som köpte dom, men inte har dom så att man kan leverera dom till köparen som alltså sålt dom till dig och nu kan leverera dom till dig igen. Hela systemet fyller inte någon som helst funktion i den finansiella världen, annat än som spekulationsobjekt. Och att man nu tillfälligt förbjuder dumheterna beror naturligtvis på att blankningsaffärer egentligen är skadliga för aktiemarknaden, allra helst vid oroliga tider som just nu. Att det är accepterat och förekommer visar med önskvärd tydlighet hur sjuk hela branschen är där totalt improduktiva slipsnissar, börssnobbar och finansfjantar med höga löner trycker på knappar för att flytta fingerade aktier och värdepapper utan att egentligen producera något produktivt.

En av Högeralliansens reformer för att råda bot på bostadsbristen på många håll var införandet av ägarlägenheter. När reformen infördes för mer än två år sedan var förhoppningen att det skulle skapas 3000 – 5000 nya lägenheter. Fram till i dag har det byggts 416 lägenheter. Det största projektet, i Kristianstad, innehåller 92 lägenheter. Av dessa är 8 (åtta) sålda! Många politiska reformer blir misslyckade eller rena fiaskon. En verklig topposition bland fiaskona har systemet med Ägarlägenheter!

I Danmark har Redox avslöjat de starka kopplingarna mellan det hemliga danska högerextrema nätverket ORG, Dansk Folkeparti, en nationalkonservativ privatskola i Aarhus, en idrotts- och skytteklubb för barn och flera olika organisationer på den yttersta högerkanten. Avslöjandet som publicerats i den danska tidningen Politiken uppskattades inte av Nätverket ORG. Dom har nämligen stämt tidningen för att ha ”publicerat olovligt anskaffade dokument”. ORG är ett nätverk på högerkanten som har som mål att ”rensa” Danmark från invandrare, och man registrerar också i ett arkiv ”Den Store Hukommelse”, namn och uppgifter om politiska motståndare och ”landsförrädare” som offentligt stöttar invandringen. Gruppen är också beväpnad.

Slutligen noterar jag att radiolyssnandet minskar. På de sista 5 åren har nästan var tionde lyssnare försvunnit. Men det är spridda skurar, och det är främst de kommersiella radiokanalerna som tappar lyssnare. SR:s andel av lyssnandet har ökat. Det är främst P4 och i viss mån P1 som tappar lyssnare medan P2 och P3 fått fler lyssnare. Men är det någon som förvånar sig över att den kommersiella radion tappar lyssnare?

Lämna en kommentar

Under Aktiemarknad, Danmark, Högerextremism, Radio & TV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s