Bankerna förnekar sig inte

Bankerna inom EU har fått ökade krav på hur mycket kapital dom måste ha i buffert. Bakgrunden är naturligtvis de regelbundet återkommande bankkriserna då skattebetalarna tvingas gå in och med mångmiljardbelopp rädda fartblinda banker. Nu har Nordea offentliggjort att dom ska göra sig av med ungefär 2000 anställda för att få ihop pengar till den ökade kapitaliseringen. För tanken att det skulle vara aktieägarna som betalade för bankernas ökade kapital är ju naturligtvis otänkbar. Självklart är det anställda och kunder som får betala. För att inte tala om skattebetalarna. Nu ska vi inte tro att Nordea utmärker sig. Kollegorna kommer att göra på exakt samma sätt. För tanken att det skulle vara på något annat sätt än att aktieägarna plockar ut gottis när bankbubblan blåses upp, för att när den sedan spricker så är det personal, kunder och inte minst skattebetalarna som får betala. För att sedan följas av en ny bankbubbla som aktieägarna lever gott på och så räddar skattebetalarna igen när bubblan brister.

Det finns tillfällen när man tappar tron på mänskligheten. Den norska högerextremistiska och kristna nationalistiska terroristen var i sig ett sådant tillfälle. Nu ser jag att han får ganska mycket post. Och det är inte bara hotbrev, utan han får kärleksbrev från kvinnor. Inte visste jag att det fanns så många totala galningar. Dom måste må fruktansvärt dåligt. Det ska kanske påpekas att eftersom han sitter isolerad får han ingen post alls. Varken den positiva eller den negativa.

Expressen har deklarerat att dom inför förhandsgranskning av kommentarer i nätupplagan av tidningen. Och det finns en del som är ytterst upprörda över detta. Men det har jag svårt att förstå. Åsiktsfrihet innebär att vi har rätt att tycka vad vi vill och skriva vad vi vill. Men andra har faktiskt inte någon skyldighet att publicera vad jag skriver. Jag kan inte kräva av Expressen (eller Aftonbladet eller Dagens Nyheter eller Blondinbella eller Carl Bildt eller…) att dom publicerar vad jag skriver. Lika lite som någon kan kräva att jag publicerar vad ni skriver som kommentar till min blogg. På orginalet på swl.nu finns ingen möjlighet till kommentarer alls. På Blogger förhandsgranskas alla kommentarer, de flesta kommentarer där är faktiskt Spam. Och här på WordPress förhandsgranskas kommentarer från nya kommentatorer medan en del regelbundet återkommande bloggkollegor fritt kan kommentera utan granskning.

Till fiaskona för Högeralliansens reformer kan vi också lägga den s.k. SFI-bonusen. Den innebär att invandrare som lär sig svenska snabbt får en bonus. Av de 100 miljoner som anslogs har bara 18 miljoner gått åt. Orsaken är ett feltänk. Folkpartiklarna som ligger bakom det hela har nämligen den fördomen att invandrarna inte brukar allvar med att lära sig svenska. Så om dom får en liten extra slant så ska dom börja bruka allvar med sina svenskstudier. Men eftersom de flesta som går SFI faktiskt gör så gott dom kan så är det inte så många som blivit berättigade till bonusen. Bara dom som redan innan hade goda förutsättningar att lära sig språk. Att lära sig ett nytt språk är inte så lätt. Att lära sig ett nytt språk om man har blivit lite äldre är inte lättare. Om man är analfabet blir det absolut inte lättare. Man skulle kanske från Folkpartiet tro bättre om våra nya svenskar och inte förutsätta att dom bara är lata och ute efter pengar.

2 kommentarer

Under Bankerna, Bloggar, Demokrati, Flyktingmottagande, Folkpartiet, Högerextremism, Integration, Media, Norge, Slipsnissar

2 svar till “Bankerna förnekar sig inte

  1. Jag minns Juha Valjakalja … Åmselemördaren… han fick också galna kvinnors brev…

    Hemikram

    • Jo, det är tydligen ett vanligt förekommande fenomen. Det förklaras tydligen av att kvinnorna söker spänning / och vill göra om och skydda och rädda. Själv begriper jag inget alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s