Privatiseringarna misslyckade

Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) har i en forskarrapport granskat i vilken utsträckning privatiseringen inom skola, vård och omsorg resulterat i några förbättringar. Och studien visar att det i princip inte finns några tecken som tyder på att effektiviteten eller kvaliteten skulle ha ökat på grund av privatiseringen. Tänk då på att SNS inte är någon tankesmedja betald av vänstern. SNS står det svenska näringslivet nära. Vi kan alltså konstatera att vi under alla åren blivit lurade. Syftet med privatiseringen har inte alls varit att göra det bättre för oss ”kunder” eller skattebetalare. Syftet har varit att ge en möjlighet för entreprenörer att tjäna en hacka. Att öka aktieutdelning för aktieägaren. Allt på bekostnad av medborgarna och personalen.

Högeralliansen har ju valt att prioritera sänkt restaurangmoms och avdrag för gåvor så att övriga skattebetalare får finansiera en del av gåvan istället för att t.ex. sänka skatten för pensionärer eller förbättra samhällsservicen. Erfarenheten från Finland som sänkte restaurangmomsen förra året är att ungefär 2/3 av den sänkt momsen hamnade i restaurangägarens fickor. En tredjedel gick till sänkta priser. Högeralliansen räknar med att sänkningen ska kosta 3,5 miljarder och ge 6.000 nya jobb. Detta innebär att varje jobb kostar 600.000 kronor! Erfarenheten från Finland visar att det inte alls kommer att ge så mycket jobb som Högeralliansen räknar med. Hade det inte varit bättre att använda dessa 3,5 miljarder till att öka personaltäthet inom skola, vård osv. Dom jobben hade kostat mindre. Som vanligt prioriterar man totalt fel.

Saab har begärt rekonstruktion – igen. Huvudskälet är troligtvis att man på det sättet kan få lönen utbetald till personalen genom den statliga lönegarantin och slipper konkurs. En fråga som jag inte lyckats få besvarad via media är om även utbetalningen av lönen till Victor Muller och styrelsearvoden har uteblivit? Eller pengarna räckte bara till detta?

Vidare ser jag att Sydafrika är på väg att införa förbud mot alkoholreklam. Alkoholmissbruket är ett stort problem, och ett minskat missbruk skulle rädda många liv. Inte minst pga mindre våld i samhället.

I Sverige säljer Systembolaget allt mer vin. Trots att försäljningen av ren sprit och öl minskar så ökar vinförsäljningen så mycket att den totala alkoholkonsumtionen i samhället ökar. Och att vinförsäljningen ökar är ju inte så konstigt med tanke på den intensiva vinpropaganda som sker i media genom helsidor med vintips, vinprovningar och vinreklam. Vinproducenterna har lyckats väl med sin offensiv.

Speedway är en underlig sport. Ett antal överbetalda stjärnor åker likt prostituerade runt och tävlar för en massa klubbar som betalar mest. På måndagen en match där dom kör för ett lag i England. På onsdagen kör dom för ett lag i Sverige och på fredagen för ett lag i Polen. Har dom tur kan dom hinna få en slant på lördagen också för att köra för ett lag i Tyskland. Jag hoppas att dom inte behöver bära med sig alla klubbtröjor på resorna. Tänk om dom råkar ta fel tröja på sig? Att en stor del av toppidrotten består av en grupp överbetalda prostituerade som säljer sig till högstbjudande är något som vi alla vet. År 1 ett lag i Sverige. År 2 betalar ett lag i Holland bättre. År 3 är det ett lag i Schweiz som betalar bäst. År 4 blev det ett lag i Saudiarabien som betalade bäst. Och år 5 så blev det Qatar. Men dom tävlar i allmänhet bara för ett lag åt gången i varje fall.

I går antydde jag / lovade jag / hotade jag att jag skulle publicera de båda bilder som jag hade deltagit i Åstorps Fotoklubbs månadstävling med. Bilderna hade bedömts av fotoklubben i Skillingaryd. Och om dom var duktiga eller inte har jag ingen aning om. Men mina båda bilder kom sist och näst sist i tävlingen. Tyvärr var där inga omdömen på de sämre bilderna (bara de 10 främsta) så jag vet inte vad som gjorde att betyget blev så pass dåligt. Men ett skäl är lätt att skylla på – kameran. Den digitalkamera jag använt har en hel del år på nacken nu. Och den hänger inte alls med i dagens megapixelrace. 4 Megapixlar som den har är ju i klass med en ganska alldaglig mobiltelefon. Däremot har den ju klart bättre optik och har fungerat mycket bra under alla år. Tills nyligen då zoomen lade av och den numera bara fungerar i ett fast vidvinkelläge. Att erkänna att den dåliga placeringen skulle bero på fotografen – Nja!?

Dessa röda näckrosor som jag fotograferat i Maglaremaa kom näst sist. Dom röda näckrosorna (Nymphaea alba f. rosea) är ganska sällsynta. Och finns i vilt tillstånd bara på ett fåtal platser i Sverige. Dom som växer uppe i Maglaremaa är tydligen, enligt en förklaring jag fått av en dam här i Åstorp, ett resultat av ett pojkstreck. Dom stals från en damm i en finare trädgård och slängdes sedan i vattnet i Maglaremaa. Maglaremaa är förresten Åstorps enda sjö. Den ligger dock inte i Åstorp utan i Bjuvs kommun och är dessutom inte en sjö, utan en mycket gammal branddamm / fördämning, som skapats av Vrams Gunnarstorps slott.

Bilden på hjortarna (som kom sist) är tagen på vägen upp till Maglaremaa. Strax efter att man passerat gamla Vrams Gunnarstorps såg. När jag tagit bilderna hade jag den enorma Hjorthagen i ryggen. Och det är denna Vrams Gunnarstorps slotts Hjorthage som gör att det finns så enormt mycket hjortar häromkring uppe på Söderåsen, och ofta även nere på slätten. Hjorthagen, som anlades på 1600-talet, omgärdas av en 2 meter hög stenmur som är ungefär 3 km lång. Ett imponerande bygge. Numera befinner sig de flesta hjortarna utanför hagen… Men, Vrams Gunnarstorps slott anordnar jakt. Och det sker en hel del utfordring av hjortarna. Har man tur kan man se säkert mer än 50 hjortar stå och kalasa på t.ex. ett lass äpplen eller morötter

Och så här på slutet kan vi konstatera att ekonomin gjort en sån tvärnit att Riksbanken bestämt sig för att inte höja räntan. Undrar hur Anders Borg sover på nätterna. Helt plötsligt får han inte hjälp av konjunkturen utan tvärtom.

6 kommentarer

Under Alkohol, Foto, Idrott, Näringsliv, Privatisering, Skatter och ekonomi

6 svar till “Privatiseringarna misslyckade

 1. Så väldigt vackra de röda näckroserna var…

  Hemikram

 2. Det var ju riktigt fina bilder och intressant med historien kring dessa. Dom andra bilderna måste ha varit helt otroligt bra om dom hade mage att placera dina på dom två sista pltserna.
  Ny bild att gissa på i min blogg i kväll 20.40.

  • Jo, en del av de andra bilderna var mycket bra. Men faktum är att kameran har en viss skuld i det hela. Du har svårt att få samma ”klarhet” och ”detaljer” med en gammal ganska liten 4 Megapixelkamera om man ska konkurrera med avancerade systemkameror med mångdubbelt bättre bildsensor och bättre optik (och ska det erkännas kanske bättre fotografer bakom kameran). Allra helst när bilden förstoras blir svagheterna mer tydliga. Sedan ska det erkännas att bilderna togs inte för att tävlas med utan som ren ”dokumentation”. Men när jag fick ett erbjudande om 10 gratis förstoringar så kunde jag inte annat än snabbt plocka fram 10 bilder att ladda upp. Så¨jag har nu bilder till 5 tävlingar. Och ska väl någon gång lyckas undvika sistaplatserna. Några av de andra bilderna är nog bättre som tävlingsbilder. Vi får se.

 3. Visst är det så att kamera och optik spelar roll. Numera kan man ju få en riktigt bra digital kompaktkamera för runt 2000:-

  • Jo det är där jag har mina planer. Det jag vill ha är en inte allt för liten ”kreditkortskamera” med bra optik och ordentlig zoom. Bland annat någon Canon Powershot variant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s