Om prioriteringar

Region Skåne ligger i den absoluta botten i landet när det gäller att satsa pengar på primärvården, dvs Vårdcentralerna. Resultatet blir att de sjuka söker sig till akutmottagningarna på de stora sjukhusen istället. Och resultatet av detta blir enorma köer på akutmottagningarna, ofta av sjuka som egentligen borde sökt sig till en Vårdcentral. Men söker man sig dit så måste man ringa mellan 0830-0900 på morgonen och beställa tid. Och kommer man fram får man besked om att det inte finns någon ledig tid de närmaste dagarna, och man bokar bara tider två dagar framåt. Ring igen om ett par dagar så får vi se är beskedet. Slutresultat? Sjuka bryr sig inte om en anorektisk Vårdcentral utan sätter sig på akuten och väntar. OK, jag vet att jag överdriver. Men en gnutta sanning är det.

Och frågan är tydligen känslig inom den styrande Högeralliansen (inkluderande Miljöpartiet) i Region Skåne. Ansvarigt regionråd för primärvården, folkpartisten Gilbert Tribo, kräver en omfördelning av pengarna. Ansvarig för sjukhusen, moderaten Carl-Johan Sonnesson, tycker tydligen att Gilbert pratar strunt. Högsta ansvarig ordförande för Regionstyrelsens, moderaten Pia Kinhult, tycker uppenbarligen att det är så känsligt att hon inte alls vill uttala sig. Hon brukar annars inte vara blyg. Sven Tycker att storhetsvansinne, stordriftsfanatism, skattesnålhet och ineffektivitet skapar problemen.

Dagens humoristiska citat kommer från Tysklands förbundskansler Angela Merkel: ”Euron är garanten för ett enat Europa. Om Euron kollapsar så kollapsar Europa.” HAHAHA!

Studieförbundet Näringsliv och Samhälles rapport om Privatiseringens uteblivna välsignelse har gett många debattörer på den högra planhalvan hjärtsnörp. Här kommer Näringslivets egen organisation ut med en rapport som visar att privatiseringsivern i samhället inte alls innebar allas välsignelse. Stackare!

Och på tal om privatisering, så ser jag apropå flygolyckan i Ryssland, att när Sovjetunionen föll samman och den statliga jätten Aeroflot skulle privatiseras så resulterade det i närmare 400 små privata företag. Och idag finns det en uppsjö av små bolag som flyger med gammal utrustning och med dåligt underhåll för att spara pengar och kunna klara av konkurrensen.

Dags för beröm. Palestinas representant i Sverige, Hala Husni Fariz, har upphöjts till ambassadör. Hennes kommentar är att uppgraderingen är något ”vi uppskattar väldigt mycket”. Jag brukar klaga på Carl Bildt, men vill på det här viset ge honom en rejäl eloge. Det känns tillfredsställande att utvecklingen tagit ett steg i rätt riktning. Det är ju tyvärr inte så ofta detta sker. De mer fanatiska Israelvännerna inom Högerregeringen är uppenbarligen missbelåtna. ”Det är tråkigt att Carl Bildt har fattat det beslutet och det är olyckligt att det kommer just vid den tidpunkt då FN ska diskutera erkännandet av en palestinsk stat”, säger Folkpartiets Fredrik Malm. Kristdemokraternas Désirée Pethrus kontrar med: ”Om detta inte har samordnats, så är det naturligtvis fel.” Hipp, hipp hurra för Carl Bildt. Bra gjort! Detta är regeringsberöm nummer nio detta året. Jag gjorde vid nyår ett löfte om ett beröm varje månad. Än så länge verkar jag kunna hålla löftet.

En brittisk utredning har utmynnat i ett beklagande. Baha Mousa, som dog i Basra när han hölls i förvar av britterna, blev enligt utredningen utsatt för ”helt oprovocerat våld från brittiska soldater”. Och samma dag står det nu också klart att det var NATO-soldater som för några månader sedan sköt ihjäl en av BBC:s journalister i Afghanistan. Ännu fler bevis för att krig löser inte problem. Krig innebär att människor dödas, oskyldiga människor dödas (av båda sidor). Krig skapar bara nya problem.

Lämna en kommentar

Under Afghanistan, Bildt, EU, Palestina, Privatisering, Regeringsberöm, Ryssland, Sjukvård, Skåne, Tyskland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s