Förvanskningsminister Borg

Enligt Förvanskningsminister Anders Borg har ROT- och RUT-avdragen gett fler jobb än man beräknat. Och han hänvisar till Skatteverkets beräkningar. Frågar man Skatteverket i frågan så vet dom inte vad Anders Borg pratar om! ROT och RUT har kostat 15 miljarder kronor 2010, och detta motsvarar 35.000 heltidsjobb. Dvs närmare en halv miljon per heltidsjobb. Men hur många av dessa som är NYA jobb har inte Skatteverket yttrat sig om. Hade man istället använt dessa 15 miljarder till att öka personaltätheten inom skola, barnomsorg, vård osv så hade man fått fler än 35.000 heltidsjobb. Men, det är klart då hade ju inte välbetalt folk fått sin städning skattesubventionerad eller villaägarna i Djursholm, Vellinge och Båstad fått sina hus renoverade för skattepengar så att dom kan säljas för en lite högre slant. Och nu ska alltså drygt 5 miljarder användas till att sänka krogmomsen så att krogägaren kan tjäna lite mer. Åhåjaja!

Jag tittade på kvällen på Uppdrag Granskning på SVT som berättade om hur de Nya Moderaterna fungerar i praktiken. Trots partiets kovändning med att omfamna LAS och Anställningstrygghet så var det inte detta som gällde när Regeringskansliet för något år sedan skulle rationalisera. Som av en ren tillfällighet råkade ett 30-tal sjuka, gamla och fackligt anställda hamna i sina egna 1-persons turordningskretsar. Och det var just dessa som fick sparken. Intervjun med Förvaltningschefen Anna-Karin Jatko var så pinsam för henne att om det ska bli nya uppsägningar bör hon placeras i kretsen ”Pinsamhetsansvarig”. Detta var nästan exakt samma metod som Försäkringskassan använde i samband med den stora omorganisationen för att bli av med lönebidragsanställda och sjuka.

Sedan ser jag att Folkpartiets Integrationsminister Erik Ullenhag verkar ha mycket dålig koll på verkligheten. Han har nämligen gått ut med ett krav på att det ska lagstiftas om att den som får socialbidrag ska avkrävas en motprestation. Erik Ullenhag verkar ha mycket dålig koll på hur det fungerar i verkligheten. Och vilka problem en mycket stor del av de som får försörjningsstöd har (det heter alltså försörjningsstöd och inte socialbidrag). Det fungerar faktiskt i huvudsak på detta sättet där det är möjligt redan i dag. Jag har bara under det senaste året vikarierat i tre olika kommuner som socialsekreterare. Erik Ullenhag förvandlar ett mycket stort problem till en fråga om svart eller vitt. Och han verkar främst vara ute efter att ”förvandla socialbidragstagare till gratis arbetskraft till kommunen”. Behöver kommunen hjälp med parkarbete så ska dom naturligtvis anställa folk till att göra detta för en anständig lön. Inte utnyttja gratisarbetande arbetslösa som ska förnedras ännu mer med att göra ”skitjobb” för ”svältlön”. De som är arbetslösa vill i nästan alla fall verkligen ha ett jobb. Men dagens arbetsmarknad har så slimmade organisationer att det inte finns någon plats för den som inte kan jobba till 110%. Är du för gammal, har någon sjukdom, har otillräcklig formell utbildning eller pratar dålig svenska så är du körd på arbetsmarknaden. Och det löser man inte med att ”förvandla socialbidragstagare till gratis arbetskraft till kommunen”. Självklart är det så att den som får ekonomiskt bistånd från kommunen ska vara skyldig att göra vad han eller hon kan för att bli självförsörjande. Huvuddelen av de som får bistånd är på ett eller annat sätt sjuka eller har andra handikapp. Men uppfyller inte villkoren för att få ersättning från Försäkringskassan. Och de som kan är i allmänhet redan i dag skyldiga att ställa upp på olika aktiviteter med målet att bli självförsörjande. Att klippa gräsmattor gratis till kommunen är i allmänhet inte den bästa vägen dit. Det finns andra metoder som bättre leder till självförsörjningen. Skapa fler jobb med lönebidrag och skapa ett nytt Samhall som är det Samhall var tänkt att göra istället för ett kommersiellt företag som inte har råd att anställa den som är sjuk eller handikappad. Du är ute och reser Erik! Eller också är du ute och fjäskar för Sverigedemokraterna.

1 kommentar

Under Försörjningsstöd, Folkpartiet, Moderaterna, Skatter och ekonomi, Socialen

Ett svar till “Förvanskningsminister Borg

  1. Sven, du hamnar på delad 18:e plats efter ett år i bildtävlingen. Nytt år – ny tävling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s