Lyd husbonden!

Den 7 och 9 september skrev jag om den SNS-rapport som visade att det inte fanns några vetenskapliga belägg för att privatiseringarna inom vård och skola hade lett till några förbättringar. En rapport som mottogs med glada ”Vad var det vi sade” från kritikerna av privatiseringssjukan i samhället. Detta medan alla borgerliga privatiseringsfanatiker fick hela bullen i halsen och nästan kvävdes för att inte tala om alla de som fick hjärtsnörp. Det som verkligen förvånade var att rapporten kom från just SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, som ofta ses som en ren propagandamegafon för Svensk Näringsliv och Borgerliga idéer rent allmänt. Nu har det hela fått konsekvenser. Laura Hartman som var forskningsledare på SNS och den som presenterade rapporten om privatiseringarna är inte längre kvar på SNS. Vd:n Anders Vedin förnekar dock att hon fått sparken… Och professorn i statsvetenskap Olof Pettersson har sagt upp sig i protest från SNS. Han protesterar mot att SNS satt munkavle på Laura Hartman. Tänk att det kan få sådana konsekvenser att komma fram till vad många av oss andra redan innan visste. Nämligen att det inte finns några vetenskapliga tecken på att privatiseringar höjer kvaliteten. Jag skulle vilja hävda tvärtom.

När ROT- och RUT-subventionerna infördes var ett av de stora argumenten att det skulle göra svarta inkomster vita. Men om det nu lyckats till viss del så har det istället skapat nya vägar att fiffla. En f.d. VD från Helsingborg är nu internationellt efterlyst för att ha lurat till sig 3,6 miljoner kronor i ROT-bidrag. Troligtvis gömmer han sig i ”paradiset” Thailand som verkar vara ett trevligt paradis för allsköns bidragsfifflare, brottslingar, lurendrejare och andra ljusskygga existenser.

Jobbskatteavdraget (straffbeskattningen av sjuka, arbetslösa, gamla och föräldralediga) har som huvudsyfte att öka klyftorna i samhället. Ett annat mål var att det skulle skapa nya jobb. Och det skulle enligt högerteorin ske genom att eftersom den som jobbar fick mer pengar i plånboken av skattesänkningen så skulle lönerna öka mindre. Och om lönekostnaden minskade skulle fler få jobb. Så lät teorin. Det var alltså inte alls meningen att du skulle få mer pengar i slutändan. Lägre skatt skulle ge lägre lön hette det. Nu har den där teorin kanske inte lyckats så särdeles bra. Så mycket nya jobb har det inte blivit, bara större klyftor i samhället. Ett område där teorin om lägre skatt – lägre löneökningar verkligen inte fungerat är på lönerna för våra Generaldirektörer. Här, där Högerregeringen själva sätter lönerna, har istället lönerna skenat iväg. I snitt tjänar en Generaldirektör i dag över 1 miljon. Mest får Försäkringskassans nya Gd Dan Eliasson med 144.000 i månaden. Det är ungefär vad en arbetslös maximalt kan komma upp i på 10 månader. Fast se’n straffbeskattas den arbetslöse….

I går kunde jag läsa i bladet om hur välbetalda höga militära befäl tilldelas arbete med att gå och bära Kungafamiljens blommor och presenter – på försvarsmaktens bekostnad. I dag läser jag om hur mycket Kungafamiljen får jobba. Under de tre månaderna augusti – september – oktober har Knugen själv 51 officiella uppdrag. Silvia har 38, Vickan 34, Daniel 21, Lill-Tjabo 13 och Madde 5. Under den här perioden är det 66 arbetsdagar. Så dom verkar inte vara heltidsanställda någon av dom. Maddes deltidsjobb kan väl trots allt inte ge full lön? Den 18 september hade jag en liten fundering om arbetsfördelningen inom Bernadottefamiljen med anledning av Kvällspestens löpsedel. Men jag har inte fått någon lösning. Är det ingen som läser Kvällspesten? Eller det är ingen som begripit vad dom jobbar med?

I Georgia, USA har nu Troy Davis avrättats. Han dömdes för 20 år sedan för att ha mördat en vit polis i en rättegång som bedömts som rasistisk. Han har hela tiden bedyrat sin oskuld. Det finns ingen teknisk bevisning och 7 av de 9 vittnen som i rättegången pekade ut honom har tagit bort sina vittnesmål och hävdat att dom utsattes för starka påtryckningar av polisen i samband med rättegången. Till det kan man påpeka att ett av de två vittnen som återstår av många utpekats som den verkligt skyldiga. Jag har naturligtvis ingen aning om vem som är skyldig. Men, INGEN har rätt att ta någon annans liv. Varken Troy Davis, samhället eller någon annan mördare. Dödsstraffet är FEL. Bland annat av den anledningen att vi riskerar att mörda en oskyldig. Det är en skam av ett modernt välfärdssamhälle att mörda sina egna medborgare.

För övrigt ser jag att utsläppen av koldioxid förra året satte nytt rekord, 33 miljarder ton. Det är främst Kina som ökar sina utsläpp snabbt. Trots det är det tur att varje kines inte släpper ut lika mycket som en amerikan. När Kina kommit dit i sin utveckling blir det ett nytt världsrekord…

Slutligen noterar jag att moderaten Per Unckel avlidit. Det var Per Unckel som under kärnkraftsomröstningen ledde linje 1. Det alternativ av de tre som fick minst antal röster. Men sedan en av förespråkarna för linje 3 (som kom tvåa) bytt sida så är det i praktiken linje 1 som vann ändå fast man kom sist. Den som bytt sida är alltså Maud Olofsson som från att ha förespråkat en avveckling plötsligt skrev på för att möjliggöra en utbyggnad. Ett beslut som hon hyllade i sitt avskedstal i dag. I morgon ska nyliberalen Annie Lööf i en välregisserad föreställning väljas till ny ordförande för de Nya Högercentern.

Lämna en kommentar

Under Centern, Kärnkraft, Miljö, Moderaterna, Monarki, Privatisering, Skatter och ekonomi, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s