Fler som trampar i klaveret

Om ett par dagar inleds i Etiopien rättegången mot de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som befann sig i den etiopiska provinsen Ogaden på frilansuppdrag när dom greps. Enligt uppgifter skulle dom bland annat granska det svenska företaget Lundin Petroliums inblandning i oroligheterna i området. Det krig som pågår i området, och den etiopiska militärens övergrepp i området, har gjort att Etiopiens makthavare bannlyst alla journalister och biståndsorganisationer från provinsen. Innan Carl Bildt kom med i Fredrik Reinfeldts regering satt han i styrelsen för just Lundin Petrolium. Ett ytterst lönsamt uppdrag för Carl Bildt. Carl Bildts första reaktion när journalisterna greps handlade inte om upprördhet över att dom gripits. Hans första reaktion handlade i korthet om ”vad hade dom där att göra, dom får skylla sig själva”. Sedan dess har den svenska tysta diplomatin fått verka (eller inte verka). Och slutresultatet är att inom några dagar inleds rättegången mot de svenska journalisterna. Andra svenska journalister släpps nu inte ens in i Etiopien för att bevaka rättegången. Carl Bildt har dock uppenbarligen inte några synpunkter på detta. Han brukar annars ha synpunkter på det mesta. Han sitter i stället hos Skavlan i TV och ljuger om Lundin Petrolium engagemang. Ett bolag som har haft tvivelaktiga engagemang i länder som Libyen, Etiopien, Irak, Iran, Syrien och Sudan, I det senare fallet pågår just nu en förundersökning om ifall företaget gjort sig skyldiga till folkrättsbrott, under den tid då Sveriges nuvarande utrikesminister satt i bolagsstyrelsen. Carl Bildt är så insyltad i tvivelaktiga affärer, och gör tvivelaktiga uttalanden som en följd av detta, att han gör bäst att avgå. Vi vet inte om han representerar Lundin Petrolium eller svenska medborgarintressen. Återvänd till näringslivet Calle, det fungerar inte att sitta som Utrikesminister.

Sossehatande Bildtsupportrar kommer säkert med invändningar om varför jag kräver Carl Bildts avgång men inte Håkan Juholts som ju också avslöjats med båda fötterna i klaveret. Men det finns en stor skillnad. Håkan Juholt representerar det Socialdemokratiska partiet och hans väljare i Oskarshamn. Det är upp till dom att avgöra om han kan sitta kvar eller bör avgå. Däremot representerar Carl Bildt hela svenska folket, och det är upp till hela svenska folket att ha synpunkter. Jag har inte krävt att Annie Lööf ska avgå för att hon avslöjats som mutad av bilföretaget Volkswagen. DET är upp till Centerpartiets medlemmar att avgöra om dom har förtroende för henne.

Jag har ett litet tips till Sverigedemokraterna. Enligt statistiken är det inte bara så’na där mörkhyade utlänningar som är kriminella. Även personer med vissa namn är statistiskt mer kriminella än andra. Conny, Tommy, Benny, Sonny osv är tillsammans med Ibrahim och Mohammed mer kriminella är Lars och Bertil. Det är helt enkelt så att killar med namn som slutar på ”y” är mer kriminella än normalsvensken. Sug på den SD!

Kanske ska jag avslöja att det inte beror på att namnet slutar på ”y” (eller att man har sitt ursprung i en annan kultur) som gör människor mer kriminella. Däremot finns det sociala och ekonomiska faktorer som gör att vissa typer av kriminalitet är vanligare hos vissa grupper än i andra grupper. Men, det beror inte på ursprung eller på hur namnet stavas utan på i vilken miljö man vistas och växer upp.

Jag noterar förresten att den finska kärnkraftsreaktorn i Olkiluoto nu beräknas bli ännu ett år försenad. Reaktorbygget inleddes 2005 och då beräknades reaktorn vara färdig 2009, alltså för två år sedan. Nu är som sagt ytterligare ett år lagts in och senaste budet är att den är färdig 2014. Men det är nog inte sista budet. När bygget påbörjades beräknades kostnaden till 3 miljarder Euro. 2009 när reaktorn skulle varit färdig var kostnaden uppe i 5 miljarder Euro. Sedan dess har kostnaderna fortsatt att skena iväg. Men det finns fortfarande de som talar om kärnkraften som framtidens energikälla. Jan ”snackemostern” Björklund är ute och reser i den frågan också.

Slutligen ser jag att det avslöjats att Securitas som sköter kontroller för SL, Stockholms Lokaltrafik, har avslöjats med att fuska. De kontrollanter som är anställda av Securitas har vittnat om hur dom ”tvingats” av sina chefer att rapportera in fler kontroller än vad dom i själva verket gjort. Och sedan visar det sig att de siffror som Securitas rapporterar till SL är ännu högre än de friserade siffror som kontrollanterna rapporterat. Fiffel och båg! SL får väl engagera ett tredje företag för att göra kontroller av Securitas kontrollanter. Det ökar i varje fall sysselsättningen hos bevakningsföretagen.

Tack för i dag. Slut för i dag!

1 kommentar

Under Bildt, Etiopien, Kärnkraft, Privatisering, Samhällsklyftor, Sverigedemokraterna

Ett svar till “Fler som trampar i klaveret

  1. Delar på facebook.

    Kan man verkligen lita på att Carl Bildt gör sitt jobb, när han vinner personligen att sanningen inte kommer ut? I rättsliga och andra sammanhang kallas ju det JÄV, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s