Moderat nyspråk

Ibland blir man riktigt fascinerad av politikers förmåga att använda sig av Orwellskt nyspråk. I en debattartikel som de fyra Högerpolitikerna Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Carl B Hamilton (FP), Per Åsling (C) och Anders Sellström (KD) troligtvis har skickat ut till många tidningar visar man en fantastisk talang inom det området. Artikeln har som rubrik ”Regering som gynnar kommunjobb”. Gynnar kommunjobb gör man tydligen genom att sänka arbetsgivaravgiften för ungdomar, sänka momsen på krogen och bevarar RUT- och ROT-avdragen. Alla åtgärder som främst innebär att det förs bort skattepengar från samhällets skatteinkomster till att gynna krogar, restauranger, städfirmor, byggbolag och de redan mer gynnade i samhället som har råd att utnyttja verksamheterna. Hade inte dessa olika bidrag och subventioner införts hade stat och kommun haft mer skattepengar att röra sig med. I Högerns nyspråk är detta bidragssamhälle att gynna kommunjobb. Med största sannolikhet är det hela orkestrerat av Propagandaminister Per Schlingmann

De fyra musketörerna skriver bland annat att ett borttagande av sänkningen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar är att straffbeskatta ungdomar. Att ha speciellt lägre avgifter för yngre jämfört med äldre är väl snarare att straffbeskatta äldre. Att ha samma avgifter kan knappast kallas straffbeskattning av någon grupp. Ännu ett exempel på borgerligt nyspråk. De sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar har varit en enormt dyr reform som gett mycket få nya jobb. Däremot har McDonalds och liknande tjänat en bra hacka på det. Högerregeringens egna beräkningar för sänkningen av krogmomsen innebär att varje nytt jobb kostar 1 miljon kronor. De flesta ekonomiska experter hävdar att detta är överoptimistiskt. Vill man skapa jobb hade man kunnat skänka de pengar sänkningen kostar till kommunerna och låtit dessa anställa ungdomar som resurser i skola, vård och omsorg. Det hade gett många fler jobb till en lägre kostnad. Och troligtvis gett en större samhällsnytta.

Om ni inte visste om det så har just nu Moderaterna sin stämma. Officiellt heter det att miljöfrågorna är en framtidsfråga för partiet. Medlemmarnas önskemål är däremot lite annorlunda. Sänk koldioxidskatten på bensin motioneras det om, så att bilismen kan fortsätta släppa ut sin skit. Att avskaffa avgiften på handelsgödsel är ett annat krav, allt för att spä på övergödningen. Ta bort möjligheten för kommuner att förbjuda dubbdäck är nästa krav. Vissa gator i större städer har i dag så stora nivåer av småpartiklar som dubbdäcken river upp att det är direkt hälsofarligt att vistas där. Nu kommer dock den här typen av motioner inte att gå igenom. I Moderaterna av i dag gör man inte uppror mot Den Allsmäktige Fredrik och hans Profet Anders. Varför ändra på ett vinnande lag. Att Moderaterna under sina år vid makten har genomdrivit mer radikala lagar i syfte att premiera de starka och sparka på de svaga, än vad tidigare borgerliga regeringar någonsin har lyckats med, är en annan historia.

Annars har er favoritbloggare varit på bio med Kevin (tyvärr blev Angeli krasslig) och tittat på Johnny English Reborn. En riktigt rolig parodi på James Bond. Efter att ha gömt sig hos buddhistiska munkar i Himalaya för att sona sitt senaste fiasko som hemlig agent återvänder English till MI7 (som numera heter Toshiba MI7 och inte bara sysslar med spionage…). Många komiska scener som när Rowan Atkinsson jagas genom London av hela MI7, själv körande en trimmad rullstol. Och hans misshandel av Drottning Elisabeth med ett serveringsfat är inte heller så dumt. Jag ger Nya Johnny English betyget 4 specialpreparerade paraplyer.

2 kommentarer

Under Film, Moderaterna, Okategoriserade, Skatter och ekonomi

2 svar till “Moderat nyspråk

  1. Ping: Aftonbladet och Svenska Dagbladet har samma ägare – och Sverige saknar opposition | Nemokrati

  2. Då är vi alltså två som gillade den 😆

    Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s