Anders Borg – mannen som (inte) lever som han lär

Aftonbladet har i dagens tidning roat sig med att granska regeringsledamöternas ekonomi. Och självklart är det så att det inte är några direkta Medelsvensson som styr vårt land. Och det är egentligen inget som jag blir upprörd över. Inte heller en Sosseregering hade bestått av ett urval av Medelsvensöner. Även om jag är övertygad om att man legat närmare.

Men på ett område är jag övertygad om att en Sosseregering hade haft en bättre spridning. Och jag talar om den geografiska spridningen. Sedan Mauderaten Olofsson avpolleterats finns det inte en enda ledamot i Högeralliansregeringen som bor norr om Sollentuna i Stockholm. 2/3 av Regeringsledamöterna kommer från Stockholm som är helt dominerande. Det är en hel del smålänningar också. Men resten av Sverige är nästan helt bortglömt. En enda skåning (Tobias Billström – och han hade vi gärna sluppit). Inte en enda från Västra Götaland-området. Det är en enorm övervikt av Stockholmare (och Smålänningar).

Men Aftonbladets granskning har främst handlat om förmögenheter. Och inte oväntat är det Calle Str… f’låt Bildt som ligger i topp med sina närmare 25 miljoner. Väl införtjänade genom sitt engagemang för Oljebaronerna bakom Lundin Oil. Men roligast är faktiskt granskningen av Finansminister Anders Borg, mannen som när det gäller statsfinanserna gjort en dygd av att inte ha skulder och som ju infört begränsningar i möjligheterna att ta huslån. Själv har Anders Borg sitt hus belånat upp över skorstenen. Han har helt enkelt belånat villan på 368 kvm för mer än vad huset är värt. Var det inte just det man INTE skulle göra Anders? Vad som verkligen är viktigt som politiker är att leva som man lär. Jag skrattar hela vägen till banken tills det är dags att amortera mitt egna huslån…

Vi är långt in i månad 10, och jag tänkte komma med årets tionde regeringsberöm. Jag ser nämligen att den nya Miljöministern Lena Ek har tydligen (mot min förmodan) vunnit dragkampen om fartygstrafikens svavelutsläpp över de båda Moderata ministrarna Catharina Elmsäter Swärd (Infrastrukturminister) och Ewa Björling (Handelsminister). Regeringen har tydligen bestämt sig för att följa ett helt enigt beslut i FN:s sjöfartsorgan IMO för tre år sedan. Bra gjort att följa vad man beslutat.

Det gick inte så jättebra med uppstarten av en av alla de kärnkraftsreaktorer som står still. Två av dom startades upp i veckan. Men Oskarshamn 2 var inte igång många timmar innan den fick akutstoppas igen. Det brann…

Försäkringskassans nya Generaldirektör Dan Eliasson har i en intervju förklarat att han inte alls tolkar Högsta Domstolens prejudicerande domar som att Försäkringskassan tolkat lagen för hårt. Dan är en lydig gosse och tycker inte alls att man tolkat lagen fel. Egentligen är det fascinerande att man inte ens kan tolka en prejudicerande dom på samma sätt. Kan den kallas prejudicerande då?

Knäppgökar och religiösa fanatiker finns det lite här och där. Det är inte bara extrema islamister som tror att deras Gud ger dom rätt att göra som dom vill mot andra. Dom här medlemmarna av Amishkyrkan i USA kanske man kan skratta åt också. Nu var det bara att klippa skägget med häcksax som Gud talade om för dom att göra. Nästa gång vet man inte vad häcksaxen används till. För inte så länge sedan läste vi om en annan kristen sekt där ledaren ansåg sig ha rätt att våldta alla unga flickor och kvinnor bäst han ville. När någon låter vad en ”Gud” säger stå över andra lagar och allmän moral, då är det farligt. Och det kvittar vilket efternamn den ”guden” har. De som tror allt för blint på sagor är presumtiva hot mot medmänniskorna.

1 kommentar

Under Försäkringskassan, Högeralliansen, Regeringsberöm, Religion, Samhällsklyftor, Sjukförsäkringen, Skåne, Stockholm

Ett svar till “Anders Borg – mannen som (inte) lever som han lär

  1. fast talmannen är rikast i riksdagen, inte Calle Bildt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s