Bankgirigheten – del femton

2008 bestämde regeringen, efter förra finanskrisen, att det skulle skapas en Stabilitetsfond som bankerna skulle bidra till för att förhindra att det var skattebetalarna som skulle rädda bankerna nästa gång deras finansbubbla sprack. Fram till i dag består denna stabilitetsfond av 30 miljarder kronor. Kan ni gissa hur mycker bankerna själva bidragit med? Rätt svar är 7 miljarder! Resten har vi skattebetalare fått stå för. Till 2023 ska fonden vara uppe i 90 miljarder. Det är ingen som tror på att bankerna har stått för sin andel tills dess heller. Senaste kvartalet i år var de fyra storbankernas sammanlagda vinst cirka 17,5 miljarder. Dvs ett års vinst skulle räckt för att fylla fonden i ett svep. Men bankerna fortsätter att prioritera utdelning till ägarna och bonusar. Vi skattebetalare och kunder förväntas lämna våra bidrag istället.

En gång i tiden fanns det en statlig bank som skulle kunnat användas för att styra utvecklingen i en viss riktning – Nordea. Men den förre Förskingringsministern Mats Odell har sålt ut det statliga ägandet till finska Sampo så mycket att Staten inte har något inflytande längre. Senast man försökte något var för något år sedan då man ville få igenom en begränsning av bonusarna. Förslaget röstades ner med stor majoritet! Finska Sampo begär nu istället ökad avkastning. Jag är övertygad om att banknissarna hånskrattar varje dag när dom går till jobbet i bankpalatsen.

Den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet kunde under rubriken: ”S-toppens hus stjäl Elsas sol” berätta att ”sossepampen” Morgan Johansson genom att bygga takkupor på sitt hus skulle stjäla solen från sin 82-årige granne på andra sidan gatan. Usch ja, det är tur att vi har sossetidningar som håller koll på pamparna. Ja, nu bor ju inte Morgan Johansson i huset utan det är den f.d. sambon som bor där. Men det är klart. Då blir ju inte rubriken lika spännande.

Som en fortsättning på gårdagens tyckeri om Sveriges vägran att erkänna det palestinska medlemskapet i UNESCO så står det klart att det folkpartistiska Utbildningsdepartementet kört över Utrikesdepartementet och resten av regeringen. Calle Bildt har hela tiden hävdat att det ska vara en gemensam EU-linje. Nu visar det sig att Sverige ställde sig på en minoritetslinje då de flesta EU-länder nu röstade för medlemskapet eller lade ner sina röster. Sverige ställde sig på en liten minoritets sida och röstade Nej. SKÄMS!

Jag ser att bostadsbristen blir allt svårare. Allt fler (främst ungdomar) tvingas avstå från arbete eller studier eftersom dom inte kan få tag i någonstans att bo. I en majoritet av landets kommuner är bristen på hyreslägenheter svår. Och det blir bara värre. Bostadsminister Stefan Attefalks kommentar är: ”Det är mycket allvarligt…” Kanske skulle man tänkt på det när man från Högerregeringen som en av sina första åtgärder var att avskaffa bostadssubventionerna. Ett beslut som fick byggandet av hyreslägenheter att störtdyka. Det skulle behöva byggas 35.000 – 40.000 nya lägenheter om året bara för att läget inte ska bli ännu sämre. Inte ens det gör vi. Att subventionera byggandet av hyreslägenheter går inte för sig. Däremot att subventionera städningen hemma hos direktör Ankarskjöld, eller bygget av svimmingpool vid direktörns sommarvilla på spanska rivieran. Det är nämligen skillnad på bidrag och subventioner och bidrag och subventioner.

Slutligen ser och hör jag att ekonomer, slipsnissar och EU-politiker har fått skrämselhicka över det faktum att det grekiska folket ska få ha synpunkter på det anorektiska sparpaket som landet tvingats på av EU. Spännande är att det parti som har huvudansvaret, dvs det högerparti som för några år sedan förlorade valet till Pasok, nu kräver nyval istället. Dom är totalt ointresserade av att ta ansvar för det dom själva har största ansvaret för.

8 kommentarer

Under Bankerna, Bidragssamhället, Björklund, Euro, Grekland, Media, Palestina, Privatisering

8 svar till “Bankgirigheten – del femton

 1. ”Den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet”

  nej det är Liberala norska Schiebstedt som äger Aftonbladet och det speglar tidningens vinklingar av olika händelser.

 2. Jomenvisst är det så att Aftonbladet ägs av Schibstedt. Men officiellt är tidningen på ledarplats Socialdemokratisk. Precis som även Schibstedtägda Svenska Dagbladet inte är detta. Till Schibstedts heder ska sägas att AB och SvD på nyhetsplats är klart mer objektiva än Bonniers båda Dagens Nyheter och Expressen. Att sedan AB i dag för en kampanj mot Håkan Juholt beror väl på något annat. Det är väl snarare ett led i interna partistrider mellan Stockholm – Resten av landet, Förnyare – Traditionalister, Högersossar – Vänstersossar.

 3. Det kanske är så att AB driver kampanj mot Juholt(alliansens bäste valarbetare inför 2014) för att värna om Partiet….
  Numera kan man väl inte ens kalla Lena Melin som såsse. Ni inte vänstern har väl nästan bara Greider kvar som gapig tyckare från tidningsvärlden.

  Dock kan ni trösta er med att det fortsatt är en klar övervikt av röd-gröna sympatisörer i journalistkåren där V och MP är kraftigt överrepresenterade jfr. valmanskåren i stort.

  • Kul att höra av dig igen. Jag har nästan saknat dig.

   Vem som är bra valarbetare för vem tror jag är lite för tidigt att uttala sig om. Det kan som sagts av många hända mycket på tre år. Till exempel kan svenska folket börja inse att Moderaterna är på väg att bli just det man kritiserade Socialdemokraterna för, dvs allt för mycket ett med makten och växa fast i makten.

   Hur det är med journalisternas politiska åsikt vet jag faktiskt inget om, dvs om det är en myt eller verklighet det du säger. Men det märks inte på journalistiken i varje fall. Den fortsätter att vara totalt dominerad av borgerliga högeråsikter. De som bestämmer vad som ska skrivas verkar i varje fall inte vara dominerade av vänsterfolk och miljöpartister.

   PS. Det är väl länge sedan någon tyckte att Lena Melin var sosse…

 4. Broder,

  Trevligt att du har saknat mej(nästan i varje fall….). Anledningen till att jag inte kommenterat dina alltid så opartiska (or not…) inlägg beror helt enkelt på tidsbrist. Privata och jobbmässiga åtaganden tar sin tid. Jag läser och skakar på huvudet nära nog dagligen.

  Visst kan det hända mycket på tre år. Vi minns säkert båda att Reinfeldt ansågs av många som helt utdömd(inte minst Sören Holmberg) för 4år sedan.

  Du har en poäng gällande Reinfeldt, Schlingman, Borg och Bildts parti. Även om det är en bit kvar till såssarna och Göran Perssons attityd för 5-10 år sedan så får man se upp.

  Att sympatierna bland journalistkåren ligger längre till vänster än bland svensken i allmänhet är ingen myt. Detta bekräftas av Kent Asp rapport.

  Klicka för att komma åt 1284227_nr38.pdf

 5. 1-1 i länkar….
  Då kan vi väl slå fast att det inte är en myt att journistkårens politiska sympatier ligger långt till vänster om valmanskåren i övrigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s