Jag älskar bankerna

Bankgirigheten sätter dagligen nya rekord. Det står nu klart att de fyra stora hingstarna suger ut rekordvinster, sätter av rekordbelopp till bonusar och allt detta medan kunderna kan känna sig lurade. Bankernas omtanke handlar inte längre om kunderna, om samhället, om medborgarna. Bankernas omtanke handlar inte om något annat än de höga chefernas förmåner och bonusar och ägarnas aktieutdelningar.

Den tidigare statliga banken Nordea går först i linjen. En gång i tiden var Nordea (Nordbanken, PK-Banken, Postbanken…) en statlig bank som kunde användas för att driva utvecklingen på ett sätt som var bra för samhället. Men så fick den tidigare Förskingringsministern Mats Odell fart på utförsäljningen. Det mesta statliga ägandet har sålts till finska Sampo. Svenska folket (genom Statens ägande) har i dag inget inflytande alls över Nordea. Senaste avslöjandet är att Nordea köpt en exklusiv lägenhet till vd:n Christian Clausen för 22,5 miljoner kronor. En lägenhet som nu ska rustas upp för närmare 10 miljoner kronor till. Samtidigt ska Nordea göra sig av med 2000 anställda för att kunna uppnå de höjda vinstkrav som nya finska storägaren Sampo kräver. Det står också klart att ovan nämnda Christian Clausen kommer att få en pension på sammanlagt 100 miljoner kronor när han slutar. Kan man annat än skämmas för att vara Nordeakund?

Och läget för Euron fortsätter att försämras. Allt fler börjar inse att hela tanken var ett feltänk. Jag skäms lite för att instämma i ekonomen (och Nobelpristagaren) Milton Friedmans råd när Euron infördes. Han rådde länderna att spara sina gamla sedlar, ”eftersom ni snart kommer att behöva dom igen.” Historiskt har ingen valutaunion fungerat. Det slutar alltid i förskräckelse. Det fungerar helt enkelt inte att införa en gemensam valuta i olika länder med olika förutsättningar. Länder som fått problem, som Irland, Spanien och Grekland har alla fått sina problem förvärrade av valutaunionen eftersom man tvingats till en räntenivå som varit till direkt skada för ekonomin. Och när problemen dykt upp har det inte funnits någon annan väg för att råda bot på problemen än budgetnedskärningar. Åtgärder som får ekonomin att tvärnita och problemen blir ännu värre. Euron är ett enda stort feltänk. Där i stort sett alla medlemsländerna brutit mot reglerna (inklusive Tyskland och Frankrike). Och nu är vi på väg mot den stora kraschen. Som naturligtvis vi vanliga skattebetalare får betala när de giriga finansgubbarna sugit ut sina miljarder.

2 kommentarer

Under Bankerna, Euro

2 svar till “Jag älskar bankerna

 1. Men Sven – hörde du inte Nordeas styrelseordförande på Aktuellt tidigare i kväll? Han berättade där att Clausen faktiskt är från Danmark och behöver någonstans att bo när han är i Sthlm…Man häpnar….

  Visst är såväl beloppen som attityden upprörande. Men vad som upprör mej ännu mer när det gäller bankerna är deras attityd till sina kunder.
  Tidigare i veckan träffade jag min bankkontakt för att förhandla om mina bolån. Att förhandla är lite av min paradgren här i livet. Efter en ganska lång stund av dividerande fram och tillbaka så fick jag banktjänstemannen att vit i ansiktet inse att min rabatt på räntan blev betydligt större än vad han hade väntat sej.
  Han avslutatde vårt möte med att ”det är tur att alla kunder inte är som du”. Denna kommentar gör mej riktigt upprörd. Det är inte rimligt att vi som kan prata för oss ska få bättre vilkor än andra bankkunder som kanske inte besitter den förmåga.

 2. tumme till ovan kommentatör och en liten observation?

  ”Det står nu klart att de fyra stora hingstarna suger ut rekordvinster, sätter av rekordbelopp till bonusar och allt detta medan kunderna kan känna sig lurade”

  Min tanke går omedelbart till Apokalypsens fyra ryttare…

  Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s