Knugen trampar i klaveret igen

Knugen är på traditionsenlig älgjakt på Hunneberg tillsammans med speciellt inbjudna fint folk. Dom sitter antagligen väl uppassade på pass medan speciellt inbjudna driver fram älgarna för slakt. Men han har lärt sig av tidigare misstag vid intervjuer, och har inte låtit pressen få tillträde för att ställa frågor så att han kan trampa i fler klaver. Endast speciellt inbjudna, som man kan lita på, har fått prata med den upphöjda. En inbjuden var tydligen Dagens Industri. Och till och med där lyckas han trampa i klaveret trots försiktighetsåtgärderna. Vår kung visar sig ha synpunkter på en eventuell folkomröstning i Grekland om den svältkur som dom tvingats på. Och det kan man ju tänkas ha – synpunkter alltså. Men en svensk kung ska verkligen inte ha offentliga synpunkter i frågan. Jag kan också ha synpunkter på om frågan är riktig att ha en folkomröstning om. Precis som jag tycker att många frågor som man i Schweiz håller folkomröstning om verkligen inte passar sig för folkomröstningar. Nu lär det inte bli någon folkomröstning. Men hotet fick två positiva effekter. Den konservativa högeroppositionen (som bär huvudansvaret för att den grekiska ekonomin ser ut som den gör) tvingades fram ur skyttegravarna där dom fram tills nu vägrat ta något ansvar utan enbart populistiskt klagat. Men ännu mer positivt var att det kom klargöranden från de som bestämmer inom EU just nu, Sarkozy och Merkel, om att det faktiskt är en möjlighet att länder lämnar Euron. DET har dom tidigare vägrat att ta i sin mun.

Hur det ska gå för Papandreou, för Grekland, för Euron, för EU eller för världsekonomin står skrivet i stjärnorna. Jag tvivlar verkligen på att Euron blir den första valutaunionen som fungerat i världshistorien. Det brukar sluta med en krasch, och det är jag rädd för denna gången också.

Så låt oss återvända till hemmaplan. Att det farligaste vi har i skogarna inte är vargar utan jägare har vi fått ett nytt tragiskt bevis för. Av tre älgjägare som festade i jaktstugan med öl återstår nu bara två i livet varav en är mycket förtvivlad. Visst finns det seriösa jägare. Jag accepterar också jakt som görs av seriösa jägare. Människan har ”alltid” jagat för sin överlevnad. Men det finns också jägare (se första avsnittat i dagens tyckerier) som bara är ute efter troféer. Och det finns livsfarliga jägare (se detta tyckeri) som verkligen inte skulle befinna sig i skogen.

Uppenbart är att man från Högeralliansen börjar bli oroliga över att ekonomer, experter och opposition har rätt och dom själva har fel när det gäller effektiviteten i den sänkta krogmomsen. Enligt Fredrik, Anders och Annie ska ju de 5 miljarderna som det kostar ge omkring 3.500 nya jobb (jäkligt dyra jobb faktiskt). Enligt experterna ger det inte ens SÅ många jobb. Nu verkar man bli lite oroliga. I en lång debattartikel i Svenska Dagbladet under rubriken ”Krogmomsen ska noga följas upp” berättar de två A:na (Anders Borg och Annie Lööf) om hur den ena myndigheten efter den andra (som jag aldrig hört talas om) fått i uppdrag att noga följa så att den sänkta krogmomsen inte bara hamnar i krogägarnas fickor. Har ni hört talas om myndigheten Tillväxtanalys? Hur som helst tror jag inte det räcker. Du får nog inte så mycket billigare kroglunch trots alla ord Anders!

Knugen hyllade tydligen även Victor Mullers arbete för att rädda Saab. Och visst har han jobbat intensivt. Men han har fått jäkligt bra betalt från ett konkursbo för jobbet. De enda räkningar Saab betalt är väl lön, bonus och omkostnader till Victor Muller. När det var betalt räckte pengarna inte till leverantörer och löner till resten av personalen.

1 kommentar

Under Borg, EU, Euro, Grekland, Jakt, Lööf, Monarki, Republik, Skatter och ekonomi

Ett svar till “Knugen trampar i klaveret igen

  1. Klockrent!

    I övrigt kom jag och tänka på när min farmor sjöng för mig. Likheten med nutiden är slående…

    http://minata.tripod.com/visa_11_apr.html

    Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s