Privatisera inte mera, privatisera mindre

När man läser om de upprepade skandalerna med vårdbolaget Carema blir man påmind om SNS:s rapport som berättade att det inte fanns några som helst vetenskapliga bevis för att all privatisering har inneburit några som helst förbättringar. Istället kan vi se upprepade skandaler där det visat sig att utbjudandet av vården av våra gamla, sjuka och barn till lägstbjudande inte inneburit något annat än försämrad vård med många sköna miljoner i fickorna hos diverse riskkapitalister registrerade i olika skatteparadis. Det är en skandal att Högerns privatiseringsfanatism har kunnat få fortsätta så länge utan att vi protesterat mer intensivt.

Dagens citat kommer från den republikanska presidentkandidaten Herman Cain apropå demonstrationerna mot giriga banker och Occupy Wall Street rörelsen: ”Don’t blame Wall Street. Don’t blame the big banks. If you don’t have a job and you’re not rich, blame yourself.” Själv verkar Herman Cain just nu ha mest problem med en massa kvinnor och tjejer som anklagar honom för sexuella trakasserier och övergrepp. Något han uppenbarligen inte riktigt förstår eftersom hans syn är att om man är rik och framgångsrik så har man rätt att göra som man vill mot de som inte är lika framgångsrika. Dom får ju skylla sig själva!

Fast konkurrent till citatet är följande från Åke Hallman som tidigare var chef för Apoteksbolaget: – ”Den svenska apoteksmarknaden är i dag en delvis omreglerad marknad, med total olönsamhet. Staten spelar flera helt oförenliga roller och gör det närmast omöjligt att tjäna pengar på att driva apotek.” Och det är ju taskigt, det går inte för riskkapitalbolagen att tjäna en hacka på medicinförsäljningen. Och trots att det öppnats en hel del nya apotek (ofta grannar till de som redan fanns) så har det egentligen inte blivit bättre: – ”En besvärande omständighet är att tillgängligheten till läkemedel faktiskt blivit sämre. Många apotek kan varken lagerhålla alla mediciner eller få hem dem inom 24 timmar.” Och dom går med förlust trots detta.

Jag upprepar vad en nationalekonom sade för en tid sedan. Alla avregleringarna har misslyckats, förutom en – telemarknaden. Och det beror på tekniken och inte avregleringen…

Slutligen är jag lite bitter på tågtrafiken i dag. Just nu pendlar jag med tåg. En resa som tar mellan en dryg timme och en timme och en kvart beroende på hur tågbytet i Ramlösa / Helsingborg passar. I dag skulle resan på morgonen tagit 1 timme och 15 minuter. Och då ingår nästan 20 minuter väntetid på Knutpunkten i Helsingborg. Men mitt tåg visade sig vara inställt så jag fick ta nästa tåg. Som går en kvart senare (en annan väg). Detta tåg visade sig bli cirka halvtimmen försenat. Jag kan berätta att jag INTE älskar att stå i en timme på Knutpunkten och vänta på ett tåg. Resan tog 2 timmar i dag. Nu var det väl knappast Skånetrafikens fel utan Trafikverkets eftersom orsaken till problemen var att det varit strömlöst på Malmö Central tidigare på morgonen. Och man blir ju inte lyckligare när man vet att om Trafikverket hade haft tillräckligt med pengar hade Söderåsbanan varit färdigupprustad i dag och då hade resan kanske tagit en dryg halvtimme istället.

Att Sverige är ett av de länder i Europa som under en följd av år satsat minst pengar på underhåll och upprustning av järnvägsnätet är inget annat än en enda stor skandal. Båda de politiska blocken har stor skuld i detta. Socialdemokratiska regeringar har inte satsat så mycket pengar som man borde. Å andra sidan ska de borgerliga partierna inte skylla på socialdemokraterna eftersom deras alternativa budgetar i opposition faktiskt haft ännu mindre pengar till järnvägsinvesteringar.

Lämna en kommentar

Under Avreglering, Järnvägar, Privatisering, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s