Fattigdomen är avskaffad

Dagens citat kommer från den moderata riksdagsledamoten Isabella Jernbeck: – ”Det finns inga fattiga människor i Sverige tycker jag.” Jag tycker Isabella ska följa med mig på jobbet en vecka och se den andra sidan av vårt land. Den del som privilegierade riksdagsledamöter troligtvis inte kommer i kontakt med så mycket. Men det är väl ett led i de nya Moderaternas nya historiebeskrivning. Om man beslutar att Moderaterna alltid varit en föregångare i kampen mot fattigdomen och sedan beslutar att dom alltid haft makten så innebär det ju också att det inte kan finnas någon fattigdom.

Men, jag ska be om ursäkt. Man ska inte vara elak mot Moderaterna. Man ska inte sparka på den som ligger…

Jag såg på TV:n att antalet beviljade Aktivitetsersättningar fortsätter att stiga. Aktivitetsersättning är den förmån som ungdomar (upp till 29) kan få om dom inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande pga sjukdom eller andra funktionshinder. Ungdomar kan också få det pga förlängd skolgång, dvs om man t.ex. pga av olika funktionshinder behöver gå längre tid i skolan innan man är färdig med gymnasiet än vad jämnåriga gör. I TV-programmet beskrevs Aktivitetsersättningen som Förtidspension för ungdomar. Och det är ett lite felaktigt ordval. Det heter Aktivitetsersättning just för att ungdomarna på olika sätt ska vara aktiva så att dom kan komma ut på arbetsmarknaden om möjligt. Men i varje fall ha sin försörjning någorlunda tryggad och inte ska behöva försörjas av mamma och pappa eller med Försörjningsstöd. Det ska till Socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons heder sägas att hans kommentar var sansad. Han får därför årets elfte Regeringsberöm. Det är nämligen tragiskt att se hur många ungdomar som mår rejält dåligt. Det är nämligen just olika psykiska sjukdomar som dominerar. Vad är det för fel i samhället som gör att så många unga mår så dåligt? Är det miljögifter, vad vi äter osv som gör att fler drabbas? Är det hur vårt samhälle ser ut med allt större krav som ökat den psykiska ohälsan bland ungdomar? Jag träffar dom nästan dagligen i jobbet. Eller är det helt enkelt bara så att det finns ingen plats för dom i arbetslivet? Ingen är intresserad av den som inte kan jobba till 110% i dagens totalslimmade arbetsliv. Vad som är uppenbart är att något måste göras. Och det hjälper inte att ändra reglerna för Aktivitetsersättningen. Kan det vara så att Ulf Kristersson inser detta?

Kritikstormen mot Nordea fortsätter att sätta sina spår. Den en gång i tiden svenska statliga banken har ju förvandlats till en girig finskägd dansk/finskt styrd bank. Nu har den danske VD:n Christian Clausen ställt upp i en lång intervju i Svenska Dagbladet och beklagat sig över kritiken och hur missförstådda man är. Den finske styrelseordföranden Björn Wahlroos stolpskott om att han helst hade velat betala VD:n Christian Clausen en ännu högre lön så att han hade kunnat köpa ännu fler lägenheter fick ju till och med Anders Borg att uppmana missnöjda kunder att byta bank. Uppenbart är att Nordeas ledning börjat inse att man gått för långt i girigheten, och att detta blivit ett hot mot bankens ställning eftersom kunder lämnar. Men, det är kritiken inte det dåliga samvetet som fått ledningen att tänka efter – om än lite för sent. Kundflykt och mediakritik har väl blivit ett hot mot bonusarna! För övrigt har jag än så länge inte fått några argument från banken till varför just jag skulle stanna kvar som kund. Fortsättning följer.

Det finns mycket på nätet som man inte begriper. Under dagen har den version av Sven Tycker som finns på Blogger fått en kommentar till ett inlägg som skrevs 2006 som är helt obegripligt. Och det tre gånger (än så länge). Kommentaren lyder ”iuurr 588 kkk”. Och det är onekligen ett mycket tydligt budskap? Själv begriper jag inte ett dugg varför någon skulle vilja skicka detta meddelande – 3 gånger. Gör man en sökning på nätet så ser man att det är mängder av bloggar som fått denna kommentar men inte gallrat den som skräp. Kan någon berätta för en undrande bloggare vad som är meningen med budskapet?

Vill du få statligt sanktionerade recept på svensk mat? Här finns av Högeralliansen godkända svenska recept – avsedda för ickesvenskar eftersom allt är på engelska.

För övrigt är det uppenbart att sanningen svider. Bland annat Dagens Nyheter har ju granskat hur de privata vårdbolagsjättarna som Carema sätter lönsamheten före vården. Och det svider tydligen rejält att läsa om sanningen. Ett av vårdboendena som fått hård kritik, Carema Koppargården i Stockholm, har valt att säga upp sin prenumeration på 10 Dagens Nyheter. Till och med privatiseringsivrare som Moderaterna har börjat dra öronen åt sig. Kanske börjar guldgruvan för de stora riskkapitalisterna på Jersey att sina?

Slutligen ser jag att IAEA rapporterat att dom fortfarande misstänker att Iran har hållit på att försöka skaffa sig en atombomb. Och fördömandena från i stort sett hela världen är massiv. Och det är i och för sig helt riktigt. Iran ska INTE skaffa sig en atombomb. Men när fördömandena kommer från länder som själva har kärnvapen så rimmar ju kritiken ganska falskt. Och när Israel (som ju själva har kärnvapen) hotar med att ta till storsläggan blir det rejält pinsamt att världen inte kommer med samma kritik mot Israel (eller Indien eller Kina eller Ryssland eller USA eller…)

1 kommentar

Under Bankerna, Datorer, Försäkringskassan, Fred, Moderaterna, Privatisering, Samhällsklyftor

Ett svar till “Fattigdomen är avskaffad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s