Utanförskap

Som en fortsättning på gårdagens tankar om den ökade andelen ungdomar som beviljas Aktivitetsersättning så finns det en hel del mer att säga. Det finns alltså anledning att fortsätta undra över VARFÖR allt fler slås ut. För att använda ett uttryck som den nya moderatledaren Fredrik Reinfeldt använt – Utanförskapet ha ökat kraftigt. Nästan var tionde ungdom som inte klarar av att gå ut gymnasiet hamnar i Aktivitetsersättning. På åtta år (under vilket vår nuvarande högerregering styrt mesta tiden) har antalet ökat med 79%. Det är alltså något som är FEL. Hela förklaringen kan inte bero på att antalet ungdomar med dessa problem har ökat så kraftigt av något skäl (miljön?). Det beror inte heller på att reglerna ändrats så att det blivit fler som omfattats av reglerna. Det måste helt enkelt främst bero på att det samhälle dessa ungdomar ska leva i har förändrats så att dom inte längre platsar. Faktum är t.ex. att antalet gymnasieelever på de praktiska linjerna som hoppar av utbildningen ökar! Ungdomar som har svårt att få jobb / sysselsättning får ÄNNU svårare att få något. I dagens snabba och slimmade samhälle finns det helt enkelt ingen plats för den som inte platsar perfekt. Men, egentligen är den allra största skandalen inte den att allt fler ungdomar får sin försörjning den här vägen istället för från föräldrarna. Den stora skandalen (och den har pågått länge) är att alla myndigheter glömmer att förmånen består av två ord. Aktivitet och Ersättning. Alldeles för många verkar tro att det bara handlar om ersättning. Tanken är faktiskt att ungdomarna ska få aktiviteter så att dom så småningom kan slussas ut i samhället, även om dom inte passar perfekt, istället för att sedan sluta som förtidspensionärer (med Sjukersättning). DET är den stora skandalen.

Och en sak som kanske har vissa kopplingar. Förtroendet bland Arbetsförmedlingens personal för deras generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist rasar. 91% av personalen har deltagit i den undersökning (som jag tror facket ST gjort). Och förtroendet för GD:n har på ett år fallit från 69 till 56 på den 100-gradiga skalan. Hon får väl trösta sig med att hon i varje fall troligtvis fortfarande är ganska populär hos Högeralliansen.

Skandalen med det privata vårdbolaget Carema (ägt av riskkapitalister placerade i skatteparadiset Jersey) fortsätter. Bland de senaste avslöjandena var ordern från ledningen (som får bonus på överskottet) som krävde att personalen vägde blöjorna efter användning så att dom inte byttes för tidigt! Det ska påpekas att man inom Caremas överledning börjar bli oroliga över koncernens rykte så man har deklarerat att bonus inte längre ska räknas på vinsten utan på kvaliteten. F-n tro’t!

Jag är medveten om att Sven Tycker främst innehåller klagomål, gnäll, kritik och allmänt gnölande. Därför tänkte jag faktiskt så här på slutet komma med lite beröm så där bara apropå ingenting. Sverige är världsbäst på att panta burkar. Varje svensk pantar i snitt 146 burkar på ett år. VI ÄR DUKTIGA!

Se’n blir det inte mer i dag. Jag har haft migränanfall under dagen. Lyckligtvis brukar jag inte ha så våldsam huvudvärk. Men det visar sig på annat sätt i koncentrationen och medvetenskapen av världen runt om. Det blir alltså en kort blogg i dag.

God Natt!

3 kommentarer

Under Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknad, Försäkringskassan, Migrän, Privat, Privatisering, Samhällsklyftor, Sjukförsäkringen, Skolan, Svensk politik

3 svar till “Utanförskap

 1. God Natt Sven. Imponerande att du, trots migrän, sköter ditt dagliga bloggande. Önskar att jag hade samma tid till bloggande som du.

  Jag såg att såssarna har runt 20% i någon opinionsundersökning i Skåne( i SDS, hittar inte länk). Vilken är din kommentar?

  • Vad det gäller migränen är jag lyckligt lottad, jag har inte så mycket huvudvärk. Det räcker med vanliga huvudvärkspiller för att hålla det under kontroll. Däremot känns det som om någon hällt sirap i hjärnan. Alla tankar tar lång tid att falla på plats. Och periodvis har jag dålig koll på vem jag egentligen är. Strax innan jag skrev ner det hela här slutgiltigt låg jag och funderade över var jag egentligen hade min arbetsplats just nu. Det är obehagligt. Men jag har hellre det så under korta perioder än svår migränsmärta.

   Vad det gäller väljarundersökningarna brukar jag vara ganska trött på dom periodvis. Allra helst när det är långt till val. Det är så många tankar som väljare har när dom inte behöver fatta ett slutgiltigt beslut. Dessutom är det inte kul…

 2. krya på dig nu vännen!

  Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s