Regionalt storhetsvansinne

Ledande toppolitiker i Skåne, Blekinge samt Kalmar och Kronobergs län har för avsikt att slå samman de fyra regionerna / länen till en storregion. Men hela projektet är ett elitprojekt utan folklig förankring. Bland skåningarna är intresset för det hela ytterst begränsat. En undersökning gjord helt nyligen visade att bara 20% av de tillfrågade skåningarna tyckte att det var en bra tanke. Omkring varannan skåning tycker att idén är dålig – eller mycket dålig. Jag tillhör den senare gruppen. Många har inte ens hört talas om projektet. Skåne är en mycket idealisk region, med ganska naturliga gränser, med en ganska gemensam identitet och dessutom tillräcklig storlek. Att låta storhetsvansinnet härska är inget annat än att sudda ut den regionala identiteten. Ska vi göra regionerna större för att klara de investeringar som behövs är det lika bra att avskaffa regionindelningen och låta staten ta över. Inför gärna samarbete inom dyr specialistvård. Samarbeta mer inom kollektivtrafik (det sker redan en hel del). Det kommer alltid att finnas gränsområden. Lägg ner projektet innan ni lägger ner er själva!

Förmiddagen har ägnats åt en hel del höstgrävning i trädgården tillsammans med Kevin. Fast han grävde sönder sin spade(!) så han fick sysselsätta sig med annat ett tag. På eftermiddagen blev det en sedvanlig lång skogspromenad med Kimmy. Det är härligt att njuta av hur skogen hela tiden förändras i färger och ljud. Upptäckte då att Åstorps Cykelklubb arrangerade SM i cyclo-cross uppe på Ryttarföreningens område vid Tingvalla. När vi passerade var det dags för Veteranklassen. Det var väl där jag hade platsat. Fast jag hade nog inte platsat alls om jag tänker efter. Det verkade jobbigt!

Höstjogging tog jag mig också tid till när det hade hunnit bli mörkt. Det innebär att jag nöjer mig med en ganska kort runda, dvs upp till Tingvalla och sedan elljusspåret där och hem igen. Det blir ganska så exakt 5,5 km. Dvs inte så mycket att hänga i julgranen. Å andra sidan är det ju inte jul heller. Hur som helst så har det ju blivit ganska dåligt med löpandet på sista tiden. Dels är det så att det blir dåligt med tid när man pendlar till jobbet och det är mörkt innan man hunnit hem. Sedan var jag ju lite smått förkyld en tid också. Men, i dag blev det dags. Och det kändes trots allt bättre än jag befarat. Tiden 31.30 är väl inte så mycket att skryta med. Men vid den här tiden på året är ambitionerna inte dom bästa heller.

Jag har också sysselsatt mig lite i helgen med manuell arkivering och korrekturläsning av Sven Tycker på orginalsajten där det finns samlat nästan 14 år med tyckerier. Och när jag läser mina tyckerier om kärnkraften den 27 oktober så ser jag att jag noterat när Ringhals planerat att få igång sina kärnkraftsreaktorer. Enligt de planer jag refererar till då så skulle tre av de fyra reaktorerna vara i drift i dag. När jag nu tittar på driftsinformationen hos Vattenfall Ringhals så är i själva verket ingen av reaktorerna i drift. Nu ska enligt planen en startas på måndag och en på tisdag. De båda andra dröjer till den 5 och 17 december. Det ska verkligen bli spännande att göra en koll kring månadsskiftet och se vad det står då…

Och just på tal om Ringhals så var dom uppe i TV-nyheterna i dag. När dom i våras hade brådis med att få igång en av reaktorerna gick det åt skogen. Man sparade några dagar när man skulle genomföra provtryckning, men det kostade Ringhals 1,8 miljarder kronor. Man glömde nämligen bland annat en dammsugare inne i anläggningen när man tryckte på knappen. Det var bara att börja om från början och inleda en rejäl sanering. Och reaktorn är alltså fortfarande inte igång. Men man har kastat 1,8 miljarder i soporna. Det är väl det vi får betala på elräkningen.

Jag ser förresten i ett nyhetsbrev jag får från den holländska radion att var tredje holländare tycker att Nederländerna ska slänga ut Euron och återinföra Guilden. Taskigt för Euroentusiasterna. Tyvärr är det högerextrema Geert Wilders som är främsta förespråkaren.

Slutligen noterar jag att Ängelholms Fotbollsförenings ordförande Mats Karlsson har trampat i klaveret. Han tyckte att Syrianskas supportrar uppförde sig som apor när dom skrek könsord, spottade, kastade saker och sparkade på båset under matchen mot ÄFF nyligen. Jag vet inte om det var något onormalt uppträdande bland fotbollssupportrar. De jag mött här nere på Pågatåg eller på stan tycker jag verkar uppföra sig som apor rent allmänt. Så det är alltså tveksamt om Syrianskas skulle vara exceptionella. Fotbollssupportrar uppför sig rent generellt som apor!

Lämna en kommentar

Under Euro, Idrott, Jogging, Kärnkraft, Skåne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s