Elområden och kärnkraft

I varje fall här nere i de södra regionerna är frågan om de nyinförda Elområdena källa för en rejäl debatt. Och egentligen är ju faktiskt hela systemet med Elområden ett enda stort debattinlägg. Officiellt är områdena skapade som en reaktion på danska klagomål på att dom får betala för dyrt för svensk el jämfört med vad skåningar får betala. Men i själva verket är områdena införda som ett argument i kärnkraftsdebatten från den svenska elindustrin. Det är mer än 30 år sedan vi höll en folkomröstning som beslutade att den svenska kärnkraften skulle avvecklas. Men detta beslut har inte accepterats av de stora eljättarna. Dom har istället för att planera för den avveckling som beslutades, satsat på att få beslutet ändrat. Istället för att satsa rejält på alternativ så har man satsat många miljarder på att bygga ut kärnkraften i avvaktan på att avvecklingsbeslutet skulle tas tillbaka. Och strategin har lyckats. I varje fall i den meningen att även Centerpartiet nu ställt upp på Högerns policy att det ska vara tillåtet att fortsätta kärnkraftssamhället.

Sedan har inte eljättarnas strategi fungerat helt. Kärnkraften fungerar nämligen inte! Teoretiskt kan den svenska kärnkraften i dag ge rejält mer än den kunde innan de två små verken i Barsebäck stängdes. Det har satsat många miljarder på att utöka effekten. Men driftsäkerheten har blivit lidande i dom gamla skrotfärdiga aggregaten. På Ringhals hemsida står det: – ”Nordens största elfabrik producerar ett normalt år en femtedel av all el som används i Sverige.” I verkligheten står två aggregat fortfarande helt stilla och två aggregat går på mycket reducerad effekt.

Verkligheten är också den att Svenskt Kraftnät som ansvarar för eldistributionen fortfarande inte lyckats bygga ut en distribution som jämnar ut skillnaderna i var produktionen sker och var konsumtionen finns. Samtidigt har de svenska kraftproducenterna lagt ner mängder av mindre vattenkraftverk i södra Sverige. Eljättarna vill helt enkelt inte ha en småskalig och decentraliserad produktion. Man vill ha ett litet antal stora produktionsställen istället.

Och att Elområdena är ett debattinlägg kan vi se i hur gränserna har dragits. Det södra området, som är dyrast, har skapats för att få ett folkrikt område som ska protestera högljutt. Gränsen har dragits precis söder om Ringhals och precis söder om Oskarshamn. Och så har man fått ett folkrikt område utan någon större produktion som kan blir riktigt förbannade.

Höstjogging: Det blir inte mycket sprunget så här sent på hösten. Men jag ska försöka orka med en runda i veckan. Och faktum är att det jämfört med många tidigare år är bra gjort. Tyvärr har det nästan de flesta åren blivit så att det blivit tvärstopp i löpandet efter Skanneloppet! Så en ny runda i dag är faktiskt riktigt duktigt. Det är mörkt och det är fuktigt i luften. Men faktum är att det kändes faktiskt förvånansvärt bra ändå. Det blir inte så lång runda. Totalt 5,5 km via elljusspåret i Tingvalla. Tiden 31.05 är ingen rekordtid, men jag har gett upp att ha rekordtider som mål. 31.05 är fullt godkänt för en gubbe som passerat de 59 åren. Lykta 46 på elljusspåret är fortfarande mörk, trots att jag anmält detta. Jag trodde fritidschef Jan Alfredsson gav sig ut med stolpskorna i högsta hugg så fort jag gjort anmälan! Huga så besviken jag blev…

Lämna en kommentar

Under Jogging, Kärnkraft, Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s