Återreglera järnvägstrafiken

Förra vintern blev det slutliga sammanbrottet för den totalt avreglerade järnvägen i Sverige. Våra järnvägar är redan i dag världens mest avreglerade, eller i varje fall bland världens mest avreglerade. Vilket fått till resultat att ingen vill ta ansvar, alla vill tjäna så mycket som möjligt med så låga kostnader som möjligt. Och snart ska det avregleras ännu mer. En gång i tiden var det SJ:s eget fel om det var problem. Blir tåget försenat i dag kan det bero på SJ. Men det kan också bero på Trafikverket som sköter spåren. Men det kan också bero på någon entreprenör som upphandlats av Trafikverket. Eller någon underleverantör till denna. Eller kanske på någon entreprenör som SJ upphandlat en service från. Eller på något av dom andra järnvägsbolag som trafikerar spåren. Eller… Jag hörde på TV:n att Trafikverket nyligen köpt ut den brittiska entreprenören Balfour Beatty Rail med 125 miljoner kronor sedan dom misslyckats med att sköta spåren i Västsverige. Dom gav lägsta anbud, men det visade sig vara för lågt så dom ville ha mer. Och det fick dom naturligtvis inte. Och då fungerade det inte. Jag tycker vi återreglerar järnvägstrafiken istället för ytterligare avreglering.

I går berättade jag om ett antal moderata skandaler som media inte ägnat så mycket trycksvärta åt. I motsats till om det hade varit socialdemokrater inblandade. Men jag glömde den mest lokala. Den om moderaten här i Åstorp som blev anmäld som ett arbetsmiljöproblem. Pontus Pålssons uppförande var så otrevligt att kommunalt anställda sjukskrev sig och till slut anmäldes det som ett arbetsmiljöproblem. Och sedan blev det tyst! Kan det bero på att det är en moderat och inte en sosse och att mamma är moderat riksdagsledamot?

Lundsbergs fina internatskola polisanmäls av Skolinspektionen. Det har helt enkelt på internatskolan varit en kultur med organiserad mobbning av yngre elever. Svinerier som skolans ledning helt uppenbart inte tagit på allvar – eller inte tyckt att det var något problem. På hemsidan läser jag: –”Välkommen till Lundsberg – Sveriges äldsta internatskola – en totalupplevelse som skiljer sig från den traditionella skolvärldens.” Jag undrar hur många elever som tycker att den där totalupplevelsen var något positivt?

Det blågröna styret i Region Skåne ska ju spara ett antal hundra miljoner i budgeten för att slippa höja skatten. Det kommer att sägas upp personal inom sjukvården och biljettpriserna i kollektivtrafiken kommer att höjas är några av åtgärderna. För att få hjälp har man redan engagerat konsulter för minst 6 miljoner kronor. Jag kan undras om besparingar på inhyrda konsulter kommer att tillhöra förslagen? Det är spännande att följa Miljöpartiet i Skåne när dom skär ner sjukvården och höjer biljettpriserna i kollektivtrafiken. Jag undrar hur bra dom trivs i Högerfållan?

Ett av Snackemostern Jan ”skoltalibanen” Björklunds projekt är den nya gymnasieskolan. Ett projekt som bland annat innebär att de elever som väljer de praktiskt inriktade linjerna inte automatiskt när dom är färdiga med gymnasiet har behörighet att fortsätta sina studier på Högskolan. Antingen måste dom plugga extra eller också är deras valda utbildning en återvändsgränd. Svenska ungdomar är inte dumma. Dom inser att det inte är säkert att det dom vill jobba med när dom är 15 inte nödvändigtvis är det dom ska jobba med när dom är 35. Alltså inser dom att dom måste ha möjligheter att växla om, att läsa vidare osv. Resultatet av Jan Björklunds nya gymnasieskola blev som man kunde förutse att färre ungdomar söker sig till de praktiska yrkeslinjerna. Från ca 35% av ungdomarna har det på ett år minskat till 31%. Precis tvärtom mot vad Jan Björklunds ”satsning på yrkesutbildning” var tänkt. Jan Björklund är svensk ministermästare på populistiskt skitsnack, men effekten är åt skogen.

Slutligen ser jag att Knugens gamla flamma Camilla Henemark blev riktigt ilsk av att höra Knugen avfärda henne med att bara ”vända blad”. Hennes omedelbara reaktion var: ”Jag vill strypa honom” när hon hörde honom på TV:n. Helt klart behandlade han en gammal vän, som trots sina svåra problem solidariskt hållit tyst om affären, mycket illa.

1 kommentar

Under Avreglering, Björklund, Järnvägar, Moderaterna, Monarki, Skatter och ekonomi, Skåne, Skolan

Ett svar till “Återreglera järnvägstrafiken

  1. Ping: Politiker i sandlådan | Sven Tycker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s