Reinfeldt – En timid diktator

Ibland blir man lite paff. Den f.d. moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson har skrivit en bok som heter Knapptryckarkompaniet där hon bland annat berättar lite om hur det går till bakom kulisserna i den moderata riksdagsgruppen. – ”Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat.” var Fredrik Reinfeldts kommentar till oppositionella moderata riksdagsledamöter i samband med FRA-debatten. Ann-Marie Pålsson ger en lite annorlunda skildring av Fredrik Reinfeldt än den media i allmänhet sprider. Och ni ska se att det blir inte mycket publicitet heller av det hela. Den borgerligt totaldominerade media kommer inte att blåsa på någon jakt på Fredrik Reinfeldt. Annorlunda hade det varit om det varit en avhoppad f.d. socialdemokratisk riksdagsledamot som i en bok kritiserat en socialdemokratiskt ledare. DÅ, jäklar i det hade drevet varit igång. Det kan påpekas att Ann-Marie Pålsson lämnat moderaterna också i protest mot att man stoppar en lag som tvingar partierna att offentliggöra vem som finansierar dom. Uppenbart är att moderaterna har något att dölja!

Nya nederlag hotar regeringen skriver Svenska Dagbladet. En majoritet i Socialförsäkringsutskottet vill att de gamla reglerna i Sjukförsäkringen återinförs för svårt sjuka. Men Högerregeringen bromsar för allt vad tyglarna tål.

Räntan på en italiensk statsobligation ligger i dag på 7,89%. Räntan på en tysk statsobligation ligger på 2,37%. Detta medan vi svenskar klarar oss undan med att betala 1,70% på ett statslån. Som upplysning kan jag berätta att det fortfarande faktiskt finns en liten grupp som argumenterar för att Sverige ska avskaffa kronan och införa Euron som valuta och därmed avskaffa vår möjlighet att föra en egen ekonomisk politik. Men det ska erkännas att dom är ganska tysta med sin argumentation.

Men det finns en del folkpartiklar som fortfarande vågar stå upp. En av dessa är Carl B Hamilton som i ett debattinlägg kritiserar Vänsterpartiet för att dom inte visar solidaritet med våra svårt drabbade europeiska kollegor. Dom är faktiskt humoristiska folkpartisterna ibland.

Annars ser jag att bostadsbubblan inte har spruckit än. I Stockholms innerstad är just nu en lägenhet på 12 kvadratmeter till salu – för utgångspriset 1,2 miljoner. – ”Det är så högt till tak att det känns luftigt” säger mäklaren som förklaring. Själv är jag orolig över mänskligheten!

4 kommentarer

Under Änjgelholm, Euro, Folkpartiet, Reinfeldt, Sjukförsäkringen, Stockholm

4 svar till “Reinfeldt – En timid diktator

 1. Bäste Sven,
  I dag har varit en dag när jag har haft möjlighet att följa mediaflödet ganska väl och nog har media uppmärksammat Pålssons bok i full skala.
  När det gäller Euron och Sveriges deltagande så noterade jag för någon vecka sedan i media att allas vår Göran Persson tror att Sverige kommer att gå med i Euron inom en snar framtid. Inte utan att jag saknar Persson och hans klokskap.

  • Jomenvisst är det så att det har nämnts på flera håll i media. Bland annat på Dagens Nyheters ledarsida i dag. Men det jag menar är utvecklingen till ”drev”. Uppföljningar. Krav på kommentarer (Fredrik Reinfeldt har ju i sedvanlig ordning avböjt att kommentera när det bränns). När Fredrik Reinfeldt (och Carl Bildt) avböjer att kommentera negativa saker så dör bevakningen. ”No comments” accepteras annars inte av media i vanliga fall.

   Om Göran Persson tror att Sverige ska gå med i Euron inom en snar framtid så tvivlar jag på hans omdöme i det fallet. Jag tror faktiskt inte att våra beslutande politiker ”vågar” ansluta oss utan en folkomröstning. Och jag tror inte att en sådan kommer ”inom en snar framtid”. Jag tror politikerna väntar tills opinionen är rätt innan man vågar sig på en ny omröstning. Men om Euron överlever så tror jag också att vi till slut ansluts. Den yttersta makten kommer inte att ge sig.

   Sedan kan vi ju alltid fundera över vad ”en snar framtid” egentligen innebär. 2 år? 5 år? 10 år? 20 år?

 2. Klart att FR och CB, säkert på uppdrag av Schlingman, tiger. Det är en framgångsrik strategi. Tiger man så går det några dagar och det dyker upp något annat i media.
  Intressant diskussion i dag mellan Pålsson, Adaktusson och Jenny Madestam om Pålssons bok på Radio1 http://www.radio1.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s