Och så hyllar vi Fredrik Reinfeldt lite till

Ibland kan det döljas stora nyheter i små notiser. I Dagens Nyheter läser jag att hyrorna är lägre i Allmännyttans lägenheter än vad dom är hos privata hyresvärdar. Och detta trots att våra rikspolitiker lagstadgat om att de kommunala allmännyttiga bostadsbolagen måste drivas på en kommersiell basis och inte längre vara ”allmännyttiga” med ett socialt ansvar. I samma notis läser jag att i Stockholm har antalet hyreslägenheter minskat med 15.000 inom allmännyttan sedan 2009. Samtidigt som de privata hyreslägenheterna har ökat med 10.000. I korthet har alltså antalet hyreslägenheter minskat totalt, och det har samtidigt skett en överföring från de billigare allmännyttiga till de dyrare privata hyreslägenheterna. Jag undrar om det kan finnas något samband med dessa siffror och en annan notis jag läste för ett par dagar sedan som berättade om att de sociala myndigheterna i allt mer ökad utsträckning tvingas gå in och ordna boende till svenskar som inte kan få något hyreskontrakt.

Att Dagens Nyheter, när det gäller Den Allsmäktiga Fredrik och hans Profet Anders, uppför sig likt Pravda har man lärt sig att leva med. Hyllningsartiklar och okritisk granskning har man vant sig vid. För en del blev artikeln om när Fredrik Reinfeldt svarade på brev från en tioårig pojke från Åkersberga lite väl mycket hyllningsartikel. Kommentarerna svämmade över och DN strök en massa kommentarer som dom tyckte bröt mot reglerna. Och under en period var kommentarsfunktionen helt av stängd. På Magnus Tankar kan man läsa kommentarer som ströks. Och jag måste säga att jag undrar hur DN tänker. Eller tål man helt enkelt inte kritik? De angivna exemplen på bortcensurerade kommentarer tyder på att filosofin är att inget får fläcka Reinfeldts hyllningsbild.

Det är inte så konstigt att Fredrik Reinfeldt (och Anders Borg) är så populära i undersökningar när man läser hur dom behandlas i media. Nordkoreansk media är kanske mer underdånig än vad svenska journalister är. Men ibland ligger man inte långt efter. Men faktum är att det bara är Anders Borg och Fredrik Reinfeldt (och i viss mån Carl Bildt) som tack vare en hyllande journalistkår får höga popularitetssiffror. I Aftonbladets undersökning som publiceras i dag får Anders Borg betyget 4,0, Fredrik Reinfeldt 3,8 och Carl Bildt 3,4. En majoritet av Högeralliansens ministrar får betyg som är sämre än 3,0. Med de båda moderaterna Migrationsminister Tobias Billström och Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i den absoluta botten med 2,5 i betyg. Egentligen borde det vara en kris att i stort sett alla ministrar ligger så lågt. Hela Högeralliansens framgång bygger på medias underdånighet inför ett par personer.

Jag ser att det utbrutit våldsamma strider i Tripoli i Libyen. Det handlar om både luftvärnseld och kraftig kulspruteeld. Jag som trodde att alla problem var lösta nu när Sverige och andra västländer störtat diktatorn och tillsatt en demokratisk ledning? Kan det vara så att alla vapen som pumpats in i området skapat grogrund för en långvarit period av våld?

Protesterna mot den nya Ungerska högerregeringen växer. Både inom Ungern och från t.ex. EU. Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt kan väl prata med kompisarna i Ungern. Dom tillhör ju samma internationella högersamarbete.

3 kommentarer

Under Borg, Libyen, Media, Privatisering, Reinfeldt, Samhällsklyftor, Stockholm

3 svar till “Och så hyllar vi Fredrik Reinfeldt lite till

 1. Broder,
  Såhär under julledigheten har det givits tid till fördjupning och en del bokläsande. Ytterst behagligt. En del av fördjupningen har jag gjort i den SIFO-undersökning som du refererar till gällande svenska folkets betyg på våra svenska ministrar. Du får det att framstå dom att det är en katastrof att en minster får betyget 2,5. Det kan så tyckas, men då att det bra att bloggaren Dick Erixson hjälper oss med fakta.
  http://erixon.com/blogg/2012/01/folkets-betyg-pa-regeringen-2011/

  Det visar sej att tolv(12) ministrar i Göran Perssons sista ministär hade samma betyg 2,5 eller längre. Lägst hade Laila Freivalds med 1,9.

  Endast fyra av GPs ministrar fick ett högre betyg än dess motsvarigheter i FRs ministär. Ibland kan det vara uppfriskande med en påminnelse hur saker och ting var förr.

  Anser du att dessa mycket stora skillnader beror på att svenska medier -enligt ditt förmenande – går i alliansens ledband eller kan det möjligen vara så att svensken i allmänhet uppskattar regeringens arbete?

  Grattis till nya jobbet förresten.

  • Nej, jag tror att de (alltid) låga betyg som fackministrar får (oberoende av regering) beror på att dom kommer i skymundan för de stora höjdarna. En mycket stor andel har mycket dålig koll på dom och sätter inte ”höga” betyg (eller ”direkt låga” betyg). Utan det blir av naturliga skäl ett medelbytg, dvs 3:a. Sedan ska man ha utmärkt sig (t.ex. genom hyllningar i pressen eller diverse drev) för att få ett lägre eller högre betyg.

 2. Visst är det så att smala fackministrar inte får så mycket utrymme i media och därför känner inte folk till dom. Men det är inte det som är det utmärkande i undersökningen utan att alliansregeringens ledamöter får betydligt bättre betyg än fd. s-regeringens ledamöter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s