SJ, SJ gamle vän

För några dagar sedan blev det totalstopp i järnvägstrafiken från Stockholm och söderut i ett antal timmar. Detta sedan elledningarna rivits ner i en tunnel. Nu står det klart hur det hela gick till. Och det som verkligen hände är en helt underbar illustration över läget i det svenska järnvägsnätet. Det är kris! Det visar sig nu att det var en istapp inne i tunneln som fått växa och växa och till slut blivit så stor att den förorsakade kortslutning och nedriven ledning. För det första ska tunneln inspekteras varje dag. Men uppenbarligen har inspektionen inte fungerat som den ska. Sedan tog det flera timmar innan korrekt personal kunde rycka ut och koppla elen så att passagerarna i det tåg som rev ner ledningen kunde evakueras. Och sedan tog det ännu fler evigheter att reparera. På den gamla goda tiden fungerade den här typen av inspektioner och underhåll. I dag är allt slimmat och outsourcat. Det finns inte tillräckligt med personal. Allt är outsourcat till den som lämnar lägst anbud. Situationen är helt enkelt ett steg från katastrof. Det ska påpekas att sådant här är SJ helt oskyldiga till. Det är Trafikverket som sköter spår osv.

Bara apropå Hylla Fredrik-artiklar. Här tar Cameron Reinfeldts hand anser Expressen vara en lämplig rubrik på en hyllningsartikel. Och bilden kommer från Svenska Dagbladet. Anders PJ Linder säger som det är i verkligheten. Visst kan vi alla ha synpunkter på Vad Den Allsmäktiga Fredrik Reinfeldt har att säga. Men innerst inne måste vi alla inse att den Upphöjda alltid har rätt. Och skulle han mot förmodan ha fel så gäller huvudregel ett, dvs att Fredrik Reinfeldt alltid har rätt.

Och sedan ser jag att även Svenska Dagbladet har nu uppmärksammat att f.d. Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson egentligen insåg att de nya Ättestupareglerna i Sjukförsäkringen skulle leda till en hel del orimliga konsekvenser. Det skrevs ett hemligt PM från ministeriet som varnade för orimliga konsekvenser. Men Anders Borg körde över alla med ångvält. Och sedan har man stått med förvånade miner och hävdat att konsekvenserna inte gick att förutse. Men Moderater ljuger aldrig så…

Och för att fortsätta klanka på Moderaterna så kritiseras nu Moderaterna för att göra vad dom kan för att förhala ett lagförslag om att de politiska partierna måste offentliggöra sina finansiärer. Moderaterna har uppenbarligen något att dölja eftersom man under alla år vägrat att offentliggöra dessa. Och nu gör man allt för att förhala ett Riksdagsbeslut som skulle framtvinga en offentlighet. Detta är ett hemlighetsmakeri som Sverige är ganska ensamma om i Europa. Och i andra länder där det är en självklarhet förstår man inte vad Moderaterna håller på med.

Och för fortsätta ännu mer hos Moderaterna så ser jag att Moderaterna ställer villkor för att förhandla med Socialdemokraterna om en varaktig överenskommelse om kärnkraften. Kravet för en blocköverskridande överenskommelse är att Socialdemokraterna innan förhandlingarna lovar att göra som Moderaterna vill. Och det kan ju sägas vara en intressant förhandling som följer på det.

Slutligen ser jag att USA överväger att krympa sin ambassad i Bagdad. Denna ambassad är den största utländska ambassaden som finns i världen – med råge. Det finns 16.000 anställda. Den amerikanska ambassaden i Bagdad är inte en ambassad, det är en egen liten stadsdel. Den ska nu krympas till kanske hälften. Men det kommer fortsätta att behålla positionen som världens största ambassad. Låt oss nu hoppas att USA tar hand om de lokalanställda. Att ha jobbat för ockupationsmakten är inte populärt bland stora grupper av irakier. Och det är många som tvingats fly från Irak för att rädda sina liv. Och att USA inte tagit sitt ansvar för alla dessa är en skam!

2 kommentarer

Under Irak, Järnvägar, Kärnkraft, Moderaterna, Reinfeldt, Sjukförsäkringen, Socialdemokraterna, USA

2 svar till “SJ, SJ gamle vän

  1. Ping: SJ, SJ gamle vän | Sven Tycker | Tågpendlarns journal | Scoop.it

  2. GILLAS!! Mer sådant här!!

    Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s