Fler lögner från Högeralliansen

Veckans humoristiska citat kommer från Fredrik Reinfeldts pressekreterare Sebastian Carlsson som apropå diskussionen om ökade klyftor i samhället säger så här: – ”Jag köper inte riktigt bilden av att klyftorna skulle ha ökat. Om man undantar den tiondel av befolkningen som har lägst inkomst och den tiondel som har högst inkomst, så ökar inte klyftorna så mycket.” Och det är ju onekligen ett intressant sätt att se på saken. Om man undantar de 10% av svenskarna som senast förlorade sitt jobb så har vi nästan ingen arbetslöshet! Om man undantar de som körde alldeles för fort i trafiken så är det inte farligt att köra för fort! Om man undantar de 10% som fått lungcancer så får man inte lungcancer av att röka! Om man undantar de fattigaste och de rikaste så ökar inte inkomstklyftorna så mycket! Fakta är att den tiondel som tjänar minst har fått se sina inkomster sjunka med 8,6% under tiden 2006-2010. Den tiondel som tjänar mest har fått se sina inkomster öka med 13,2% under samma tid. Den halva av svenska folket som tjänar mest har fått se sina inkomster öka med mellan 12,2% till 14,3% medan den tredjedel som tjänar minst har gått från -8,6% till som max +5,5%. Allt räknat per tiondel av befolkningen. Inkomstklyftorna har stigit ganska rejält under åren 2006-2010. Det har helt enkelt förts en politik som gynnat de starka och missgynnat de svaga. Sedan kvittar det om Moderaternas Propagandaminister Per Schlingmann försöker skriva om historien. Lyssna gärna på Ekots intervju med Anders Borg. Att den mannen som svamlar runt på det viset kallats världens bästa finansminister är en skam för den som kom på det epitetet.

Och för att fortsätta mitt drev mot Högeralliansen för deras lögner och förvanskningar av siffror så hade Rapport granskat skrytet om att sysselsättningen ökat med 200.000 personer mellan 2006 och 2010. Bland annat den moderata Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström kör hårt med den siffran. Men tittar man lite noggrannare på siffrorna så ser man att befolkningen i Sverige också ökat under den tiden, och det ännu mer. Så det är egentligen en mindre andel av befolkningen som är sysselsatt nu än när Högeralliansen tog över ansvaret. Eller också kan man säga att mycket färre är sysselsatta sedan Fredde, Anders, Calle och resten av gänget tog över. Men, vill man finns det alltid någon siffra som tagen ur sitt sammanhang låter bra så att man kan använda den. Troligtvis är det detta som Propagandaminister Per Schlingmann sysslar med dagarna i ända.

SVT har skickat ut en enkät till Sveriges myndigheter om deras förhållande till de politiska departementen. Och det är ingen större kritik som framkommer – med ett undantag. De svenska högskolorna är mycket kritiska mot Utbildningsdepartementet och dess chef Snackemostern Jan Björklund. Han styr över högskolorna på ett odemokratiskt sätt. Svenska myndigheter är vana vid ett väl fungerande utredningsförfarande där Departementen efter väl genomförda utredningar sätter ramarna i form av politiska beslut och sedan får myndigheterna genomföra de politiska besluten i detalj. Men Jan Björklund och Utbildningsdepartementet styr och lägger sig i detaljer utan att det fattats politiska beslut. Är det någon som är förvånad? Skoltalibanen Jan Björklunds kommentar är: – ”Nja, det håller jag inte med om så det här enkelt.” Är det någon som begrep det svaret? Det känns som om Jan Björklund skolkade från svensklektionerna… Det är väl hans militära karriär som skapar problemen?

I morgon den 13 februari har utnämnts till World Radio Day av UNESCO. Det handlar om att framhäva den fria tillgång till information som radiomediet står för, utan varken krav på tillgång till webb eller appar. Radio är ett fantastiskt media som passerar gränser utan att kunna stoppas. Jag har min bakgrund som DX-are, dvs kortvågslyssnare. Ett fantastiskt sätt att hålla kontakt med hela världen. Internet håller på att ta kål på kortvågsradion, och jag saknar det. Läs mer på den officiella hemsidan för World Radio Day. Hos mig går radion mer eller mindre permanent. Och då inte med den kommersiella skvalradio som vi blivit begåvade med. Här gäller SR P1!

1 kommentar

Under Arbetsmarknad, Björklund, Borg, Radio & TV, Reinfeldt, Samhällsklyftor, Utbildning, World Radio Day

Ett svar till “Fler lögner från Högeralliansen

  1. Keep up the good work!!

    Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s