Maktskifte inom synhåll?

Opinionsundersökningarna om våra partisympatier står just nu som spön i backen. I dag är det Aftonbladets tur att presentera sin undersökning. Och det mest remarkabla med denna är att Centern rasar ner under 4% och är minst av alla dagens Riksdagspartier. Den s.k. Annie Lööf-effekten var nog ingen höjdare för Centerpartiet. I den här undersökningen är Socialdemokraterna (+2,4), Kristdemokraterna (+1,9) och Vänsterpartiet (+1,3) de stora vinnarna. Medan Centerpartiet (-2,4), Folkpartiet (-1,3) och Sverigedemokraterna (-1,1) är de stora förlorarna. Högeralliansens försprång har krympt till 0,6 procentenheter (46,3 – 45,7). Och eftersom Centern enligt denna undersökningen skulle åkt ut så skulle även denna undersökning ha gett ett maktskifte. Men, innan vi gläds allt för mycket, oroas för mycket, sörjer för mycket så ska vi kanske påpeka att dom här undersökningarna frågar omkring 1000 personer. Det innebär att ett försprång på 0,6 procentenheter motsvarar cirka 6 personer. Felmarginalen är alltså mycket hög och egentligen är det rent komiskt att redovisa resultaten med decimaler av procent.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har presenterat en ”satsning” på olika infrastrukturprojekt. Men egentligen är tyvärr järnvägssatsning som en piss i Atlanten. Det räcker helt enkelt inte till – på långa vägar. Här i Skåne är inte ens allianskollegorna nöjda utan protesterar ganska ihärdigt mot snålheten. Det har saknats pengar i kistan under många år. Och skulden finns hos alla regeringar som styrt under många år. Det som står klart är att medan den borgerliga oppositionen under sosseår velat minska anslagen ytterligare så har i varje fall den rödgröna oppositionen velat höja anslagen jämfört med Högeralliansen. I den nya satsningen på 3,6 miljarder på två år så ser jag att man bland annat har en projektering av moderniseringen av Söderåsbanan mellan Åstorp – Teckomatorp inlagd. Men det handlar alltså bara om projektering av nästa steg i ett järnvägsprojekt som egentligen skulle varit klart för ett antal år sedan enligt ursprungliga planer. Och som sagt, inte ens de regionala partivännerna är nöjda. Här i Skåne säger det folkpartistiska regionrådet Mats Persson, som är ordförande i kollektivtrafiknämnden, så här: – ”Jag är överraskad över nivån. Skåne har några av de värsta flaskhalsarna när det gäller järnväg. Och ändå satsar man bara 20 procent av pengarna här.” De enkelspåriga sträckorna Åstorp-Helsingborg och Hässleholm-Kristianstad tillhör de hårdast trafikerade enkelspåriga sträckorna i Sverige. I dag tvingas man skära ner trafiken för att tågen ska få plats. Men det finns fortfarande inga pengar anslagna till Trafikverket för att åtgärda detta. Observera att detta inte handlar om helt nya pengar, utan bara en precisering av vad pengarna som tidigare anslagits ska användas till.

Grekland har drabbats av våldsamma kravaller. Protesterna mot de diktatoriska krav på Grekland som ställs av EU på uppdrag av främst Tyskland är våldsamma. Ett tyskhat som legat latent sedan 2:a världskriget har blossat upp och fått nytt liv. Då förstördes stora delar av Grekland under den tyska ockupationen, Tyskland stal den grekiska guldreserven och tog också stora lån från Grekland, lån som aldrig betalats tillbaka. Och nu får Tyskland en stor del av skulden för den självsvältspolitik som Grekland åläggs. Många greker ser det nu som att det är de svaga i Grekland som ska betala krisen medan de som har huvudskulden till krisen i sedvanlig ordning kommer undan. Och det är EU som dikterar villkoren utan att demokratin får fungera i det som är demokratins vagga. Ilskan mot EU och Euron är stark. Och en stor del av skulden till problemen läggs just på EU-medlemskapet och Eurovalutan. En valutasamarbete som de stora starka staterna i Centraleuropa (som Tyskland) tjänat på medan de fattiga staterna i Sydeuropa fått betala. Verkligheten är att Eurovalutan inte inneburit det himmelrike som den utmålats som. Verkligheten är den att Euroområdet utvecklats sämre ekonomiskt än större delen av resten av världen.

 

4 kommentarer

Under Centern, EU, Euro, Grekland, Järnvägar, Samhällsklyftor, Skåne, Skånetrafiken, Socialdemokraterna, Väljarundersökning

4 svar till “Maktskifte inom synhåll?

 1. På samma sätt som ”kamrat 4%” kommer att rädda KD så kommer samma kamrat att rädda C. Bra! Värt att notera är att KD går upp med hela 67%. Ännu bättre!
  Intressant är att S går upp och det med tanke på att dess nye ledare Stefan låter som en modern moderat så är det välkommet.

  • Och som jag påpekar så är de här undersökningarna mycket opålitliga. Både C:s och Kd:s förändringar är ju inget som stämmer med andra undersökningar och jag ger mycket lite för dom. S och V:s uppgång styrks av andra undersökningar så dom tror jag mer på. Och kamrat 4% tror jag också kommer att få betydelse när valet kommer. Frågan är om det räcker för att rädda två partier.

   Vad det gäller hur Löfven låter så håller jag med dig till viss del. Och det är kanske bra som jag sagt tidigare. Han kan stjäla ”mittenröster” medan vänsterrösterna överlåts till Vänsterpartiet. DET tror jag är en mycket stor fara för Fredriks möjligheter att slippa tidig pension…

   För övrigt är det många år kvar och precis vad som helst kan hända. Från succé för Löfven (eller fiasko) till succé för Reinfeldt (eller fiasko) till vilka förändringar som helst för de andra partierna.

 2. Visst är det så att dessa undersökningar innehåller ett betydande mått av osäkerhet. Detta gäller speciellt United Minds. Om jag inte minns fel så var det UM som hade störst fel inför förra valet.

  Visst kan det blir riskfyllt om två partier ska sitta i knäet på ”kamrat 4%”. Det får kanske bli så att vi allmänborgliga väljare som kan tänka oss att taktikrösta måste vara extra smarta. Födda på jämna datum röstar på KD, udda datum på C.
  Precis som du säger, är det mycket långt kvar till nästa val. Jag lanserade en teori i dag till lunchpanelen på jobbet att sveriges första kvinnliga statsminister kommer att bli Maria Wetterstrand. Kanske som ledare för en svag minoritetsregering efter 2014 som faller efter 1år. Att Fredrik skulle gå i pension kan du nog glömma. Skulle han förlora 2014 så avgår han han som M-ledare snart därefter(Gunilla Karlsson tar över). Sedan väntar EU för både honom och Anders. Kom ihåg var ni läste detta först.

  • Ja, vilka som hade mest fel minns jag inte. Men runt 1000 personer är ju på tok för lite om man ska publicera decimaler på procenttalen. Och det är ju kring 1000 personer de flesta ligger.’

   Det blir omedelbart lite mer komiskt om man ska börja organisera ”kamrat 4%” lite mer officiellt. Jag tror att det är stor risk/chans för att ett av partierna ryker om det finns två som ligger och skvalpar precis under 4%. Och jag tror faktiskt att den moderata kannibalismen fortsätter fram till valet.

   I övrigt håller jag nog med dig i dina förutsägelser. Även om jag tvivlar på en MP-minoritetsregering under Maria Wetterstrand. Då tror jag mer på en 3-4-5 parti koalition med flera av de borgerliga partierna och Mp.

   Vem som tar över efter Fredde har jag inga som helst gissningar på. Men att han går vid en förlust tror jag (och naturligtvis tror jag inte att han går i pension….) Jag tror att en moderat valförlust gör att de ”gammalmoderater” som finns kvar blir ganska högljudda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s