Det svenska mutsamhället

Samtidigt som vi står och pekar finger åt den grekiska ekonomin som vi kallar korrumperad så kan man i dag läsa ett antal artiklar i tidningen som handlar om ett stort antal rejäla mutskandaler i Sverige. Vi ska kanske inte peka finger allt för mycket åt andra förrän vi sopat rent framför vår egna dörr. I Helsingborgs Dagblad kan vi läsa om byggföretaget PEAB som under många år haft svängdörrar hos kommunerna för olika byggprojekt. Men nu har det blivit för många skandaler. Och om det blir fällande domar hotas nog hela företagets framtid. Kanske skulle dom där Paulsson ha tänkt lite längre än näsan räckt. Men å andra sidan hade väl företaget inte varit så stort i dag som det är i så fall. I Dagens Nyheter läser vi om mutorna i samband med bygget av Nationalarenan i Solna. Solnas f d stadsdirektör Sune Reinhold plockade ut sammanlagt 900.000 kronor i ”konsultarvode” från byggentreprenören samtidigt som han hade full lön från Solna kommun. Allt godkänt av Solnas tidigare moderata kommunalråd Lars-Erik Salminen. Och på ledarsidan påminns om alla mututredningarna i Göteborg. Den svenska byggbranschen verkar vara svårt anfrätt av mutkultur. Bara att tänka på när vi kritiserar grekerna!

Jag läser en artikel i Expressen om kärnkraft och besparingar på elkonsumtionen. Och verkligheten är att mer ny kärnkraft är inte lösningen på våra energiproblem. Lösningen är att sluta slösa på elenergin. Och när situationen är sådan är det egentligen en direkt skandal att svenska staten ger subventioner / bidrag till Facebook för att bygga en datorhall i Luleå som kommer att förbruka enorma mängder elenergi. Och där den mesta energin försvinner i värme och används för att kyla ner. Och detta helt utan att ta tillvara den överskottsenergi som värmen innebär. Det är en SKANDAL!

Kommunalrådet Lennart Holmlund i Umeå har verkligen lyckats trampa på en riktigt öm tå. Han har på sin blogg kritiserat de enorma hyllningarna av Whitney Houston med bland annat direktsänd begravning i TV och våldsamma hyllningar i media. Lennart Holmlund påminner om att detta är en artist som förstört en stor del av sin karriär med knark. Som knarkat bort miljarder som hamnat i den illegala undre världen. Hon har upprepade gånger tackat nej till hjälp med vård och menat att hon inte har några problem. Hon har till och med dragit med sin dotter i missbruket och har upprepade gånger setts knarka tillsammans med dottern. Lennart tycker att det är lite magstarkt att hylla detta tragiska människoöde på det vis som skett. Och det har naturligtvis fått det svenska nöjesetablissemanget att få totalfnatt. I Aftonbladet går t.ex. Fredrik Virtanen ut och kräver att kommunalrådet ska avgå på direkten. Själv tycker jag att alla de runt Whitney Houston som låtit det hela gå så långt som till en knarkad död borde avgå. Jag hade kanske inte uttryckt mig på samma sätt som Lennart Holmlund. Men för det första har vi faktiskt yttrandefrihet i Sverige, och för det andra har han ganska många poänger i det han skriver.

Lämna en kommentar

Under Grekland, Kärnkraft, Moderaterna, Moral, Musik, Näringsliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s