Kunglig löneförhandling

Knugen vill ha det Kungliga apanaget höjt. Han vill under de kommande tre åren ha 398 miljoner kronor om året, dvs en höjning med 12 miljoner. Och argumentet ska tydligen vara att Vickan gift sig med Dannepojken och då kostar det mer. Jag ska ha det i åtanke när jag löneförhandlar nästa gång att jag behöver extra löneökning eftersom min dotter gift sig… Det är ju direkt löjeväckande. Själv tycker jag att de ökade kostnaderna för Daniel (om han nu inte klarar av att försörja sig själv längre) är att istället dra in pengarna som används till Madde. Hon har ju gjort ett medvetet val att inte längre ha det svenska folket som huvudarbetsgivare och istället valt att leva sitt eget liv borta på andra sidan av Atlanten. Och det är väl möjligt att det är mer kul för henne. Men nu har hon gjort sitt val. Och då blir det också konsekvenser.

Men vi ska väl som vanligt ge de blåblodiga sin egen särbehandling. Den 8 mars berättade jag på en rad att prins Philip fått specialbehandling i Trosa då Samhällsbyggnadsnämnden i Trosa helt unikt gick emot sitt eget arbetsutskott och beviljade Lill-Tjabo bygglov för att ersätta en liten förfallen fiskesjöbod med en ny byggnad som också kallas sjöbod – och bland annat innehåller bastu. Allt i ett område med byggförbud. Nu har föreningen Strandskyddarna överklagat beslutet. Samhällsbyggnadsnämndens moderata ordförande Tomas Landskog tycker att det finns skäl att frångå lagen, men vill inte berätta om skälen… Kan dom möjligen vara skrivet i blått blod?

Det händer att jag blir imponerad av mig själv. Expressen hade en liten frågesport om Volvos olika konceptbilar. Och det ska då noteras att jag tillhör den lilla minoritet av svenskar som inte har körkort, har ingen bil och har ett ganska lågt intresse för bilar. Men det visar sig att jag fick ihop fem rätt på de tio frågorna. Och i varje fall när jag tittade innebar det att jag hade fler rätt än genomsnittet. Ganska bra för en ”bilhatare” som eder bloggare. Där är alltså er favoritbloggare på bilden. Observera den urtjusiga hatten!

Och så läser vi om Fredrik Reinfeldts försiktighet med sanningen. Svenska Dagbladet har granskat hans påståenden om att Försörjningsstöd / Socialbidrag är lägre nu än för 20 år sedan och ger honom grönt ljus för detta. Vad man skriver mindre om är att kostnaderna har ökat sedan Den Allsmäktiga kom till makten 2006. Och det är väl det som är intressant?

För några dagar sedan avslöjades det att Volvo, trots stora vinster, inte betalar ett öre bolagsskatt i Sverige. Vinsterna flyttas så att skatterna betalas på andra håll där dom är lägre. Men det är inte bara Volvo som är duktiga på det här. Mängder av lönsamma svenska storbolag betalar inte ett öre i bolagsskatt i Sverige. Skanska, SCA och Atlas Copco är några företag som i Svenska Dagbladets granskning visar sig vara duktiga på skatteplanering. Däremot tar man gärna emot stöd från de svenska skattebetalarna. Men det är ju något annat.

Dagens skratt får jag när jag läser om skriftväxlingen mellan Googles PR-byrå och SVT. SVT:s reporter vill ha en kommentar från Google på hur dom ser på det faktum att EU tvivlar på att Googles nya användaravtal går att kombinera med EU:s regler. SVT:s reporter skickar, efter att ha gjort upprepade försök att få en kommentar från Google, följande e-post: ”Allvarligt talat, nu behöver ni svara på våra frågor. Ni behöver kommentera de uppgifter som kommer från EU om att de förändringar ni genomför troligen inte harmoniserar med lagstiftningen inom EU. Ring mig om hur ni vill kommentera detta! Fortsätter ni att bara svara ”vi kommenterar inte” är det en enorm arrogans.” Eter ett tag kom det ett svar från pr-konsulten Helena Lidén på Just PR som lydde: ”Tycker inte vi svarar. Jag kan skicka honom länken till bloggposten när den ligger uppe. Maken till arrogans! Vi ska INTE låta oss provoceras nu!” Problemet var att Helena skulle skickat mejlet till Google, men skickade fel… Själv har jag börjat bli allt mer skeptiskt till Googles insamlande av uppgifter och dominans och använder mycket sällan Google för sökningar t.ex. Använd Growyn istället:

http://www.growyn.com/search/searchbanner/green-green-468-60?l=sv

3 kommentarer

Under Bilism, Försörjningsstöd, Internet, Media, Monarki, Privat, Reinfeldt, Republik, Skattefusk, Skatter och ekonomi

3 svar till “Kunglig löneförhandling

 1. Först måste jag framföra beröm för den stiliga hatten som Sven bär på fotot i dagens blogg, mycket elegant.
  Vad jag kan förstå så är du upprörd över att hovet vill ha en löneförhöjning med ca 3%. I min värld låter det ytterst modest. Jag har alltid tyckt att det här med löneförhandling är ett mycket roligt och trevligt inslag i dom årligen återkommande traditionerna, väl i klass med midsommar och luciafirande. Men jag skulle ALDRIG gå med på 3%. I år är mitt utgångsbud 8,8% och min smärtgräns är 7%. Möjligen borde jag ge kurser till kungen hur man förhandlar upp sin lön.
  Heja kungen!
  Nu dax för sängen. I morgon 0800 bär det av från Sälen mot Mora. Ses vi i spåret?

  • Nä, vi ses verkligen inte i spåret. Ett sådant otidsenligt sätt att förflytta sig som med skidor växte jag ifrån i stort sett redan innan tonåren. Jag gjorde lumpen i Karlsborg och där hade nog befälen tänkt lära oss skåningar att åka skidor. Men till all lycka var den vintern en rejält grön vinter…

   Och när det gäller löneökningar så verkar du verkligen tillhöra de samhällsekonomiskt helt opålitliga. Näringslivets representanter hade ju för några dagar en debattartikel där allt som låg över Industriavtalet i princip framställdes som den slutliga katastrofen för hela vår nation.

   Fast å andra sidan så bytte jag ju jobb vid årskiftet och det innebar ett lyft på drygt 18% (plus uppgång till heltid och en dryg tusenlapp i OB till detta) så jag ska kanske inte säga så mycket… Och dessutom innebär höga lönelyft en ökad konsumtion, dvs krav på ökad produktion. Så om vi får mer pengar i plånboken är inte bara negativt.

   Och jag säger också heja Knugen. Hoppas han med hela sin familj ger sig ut på den fria arbetsmarknaden istället för den skyddade verkstad där dom nu är inlåsta.

 2. Tack för tipset det ska spridas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s