Minister på fallrepet

Läget för den moderata Försvarsministern Sten Tolgfors tror jag blir allt mer kritiskt. Hans ständiga små lögner och undanmanövrer visar att han inte har rent mjöl i påsen – och att han är mycket väl medveten om detta. Ni ska få se att allt eftersom tiden går så kommer allt mer av sanningen att krypa fram. Jag tror att det bara finns två saker som kan rädda hans jobb. Det ena är att det dyker upp någon helt annan skandal som våra journalister kan börja gräva i. Det finns nämligen i den svenska ankdammen aldrig plats för mer än en fråga. Den andra faktorn som kan rädda Sten Tolgfors heter Stefan Löfven. I grunden handlar frågan om den svenska vapenexporten och den totala bristen på moral när det gäller denna försäljning. Och Stefan Löfven tillhör de socialdemokrater som helst inte vill ha någon moral inblandad när det gäller att kränga krigsmaterial. Och för att skydda försäljningen kanske Stefan Löfven vill undvika att skandalen växer.

I onsdags antydde jag att Moderaternas röstboskap i Riksdagen hade börjat frigöra sig från Moderaterna och faktiskt börjat uppträda som fristående partier. Jag måste tyvärr delvis ta tillbaka detta. I dagarna har nämligen Riksdagen röstat om en motion om ett förbud mot uranbrytning i Sverige. Ett förslag som är helt i enlighet med Centerpartiets stämmobeslut. Den politiska oppositionen hade faktiskt till och med kopierat texten exakt från Centerns stämmobeslut i motionen till Riksdagen. Men Centern valde att rösta emot sitt eget stämmobeslut och istället lyda Moderaterna och rösta som dom tycker istället för som dom själva tycker. Centern behövs inte längre, partiet fyller ingen som helst funktion.

Den stora toppidrotten är i många kommuner en prestigesak. I Helsingborg anses t.ex. fotbollslaget HIF vara mycket viktiga för kommunens image. Det gör att kommunen sponsrar och på annat vis stöttar klubben ekonomiskt. Och som tack för detta får Helsingborgs kommun 8 stycken VIP-kort som de högsta politikerna och tjänstemännen kan använda för att ”gratis” gå och titta på HIF:s hemmamatcher. Och det är ju en spännande förmån för de höga gubbarna och gummorna. Men, det visar sig att detta inte räckte. Helsingborgs Kulturnämnd, som inte verkar ha så gott om pengar annars, har nämligen satsat 16.000 kronor för att köpa in ett eget VIP-kort så att dess moderata ordförande Mats Sander och kulturchefen Kerstin Hassner kan utnyttja detta för att gå på fotboll och få lite specialbehandling. För visst är elitfotboll en form av kultur! Mats Sander hävdar att han gjorde investeringen för att se om man från Kulturförvaltningen kunde hitta goda tips på hur man kanske kunde få in mer pengar via sponsring. Visst är han kul den gode Mats?

Orden ”hen” har skapat en våldsam debatt i Sverige. Det är intressant hur ett liten kort och nytt ord i språket kan skapa en sådan upprördhet. Svenska språket, som de flesta andra språk, är ett levande språk. Nya ord tillkommer hela tiden för att beskriva både nya företeelser eller för att på nya sätt beskriva gamla företeelser. Samtidigt dör sakta andra ord ut. Kanske för att det dom beskriver helt försvinner, kanske för att nya ord tar över. Alltså är det spännande hur ett visst ord har kunnat skapa en sådan het debatt som just ordet ”hen”. Det är ju faktiskt inte ovanligt i många språk att det finns ett neutralt ord för att beskriva både maskulina och feminina företeelser. Det finns språk där man inte delar upp. och det finns språk där vi har delat upp. Jag tycker att ordet ”hen” är ett alldeles utmärkt ord för att beskriva något där vi inte vet om det är maskulint eller feminint. Mycket bättre än att skriva ”han eller hon”. I lagtext står ofta ”han” fast att det egentligen gäller både ”han” eller ”hon”. Där hade det passat alldeles utmärkt med ett ”hen”. Vad är det som gör att just detta nya ord vållat en sådan debatt?

Lämna en kommentar

Under Centern, Feminism, Idrott, Kärnkraft, Kultur, Lööf, Militär, Moderaterna, Moral

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s