Ingen utmärkelse att vara stolta över

Den ansedda amerikanska tankesmedjan The Heritage Foundation har gett Sverige en mindre hedrande förstaplats. Jag vill innan jag fortsätter påpeka att det inte är jag som gett den ökända högertankesmedjan The Heritage Foundation epitetet ”ansedd”, det kommer från Svenska Dagbladet. Vad det handlar om är att på tankesmedjans index så får Sverige beröm för att det svenska järnvägsnätet är världens mest avreglerade. Den svenska skolan är (efter Chile) världens mest avreglerade och privatiserade. Och även avregleringen av den svenska arbetsmarknaden i form av arbetskraftsinvandring får beröm av The Heritage Foundation. Och det är ju sannerligen inte mycket att vara stolta över. Att den svenska järnvägsmarknaden är den mest avreglerade i världen (och mer är på gång) är verkligen inget som gör situationen bättre. Det svenska järnvägsnätet och den svenska järnvägstrafiken håller på att få infarkt. Något som beror på just avregleringen och avsaknad av pengar till investeringar som en följd av just avregleringen och snålhet. Det svenska skolväsendet har avreglerats och privatiserats i en hög hastighet. Resultatet ser vi i form av ständigt sämre studieresultat. Och när det gäller den liberaliserade och nästan fria arbetskraftsinvandringen så skapar denna enorma problem med hitlurade människor som tvingas jobba för slavlöner. En vän jag har som jobbar på Arbetsförmedlingen hävdar att just det faktum att det är arbetsgivaren som ensam avgör om det behöver importeras arbetskraft innebär att mängder av anställda luras hit, men får inte betalt enligt avtal. Guldmedaljen från The Heritage Foundation är verkligen inget att vara stolt över.

För övrigt noterar jag att den högerliberala tidskriften Neo fått rejält gratisreklam efter att ha publicerat en intervju med Malmös starke man Ilmar Reepalu. En av de politiker vars uttalande ständigt granskas in i minsta detalj för att hitta någon misslyckad syftning som om man hårddrar kan misstolkas. För Ilmar Reepalu handlar det om att leda i bevis att han är antisemit eftersom han vid flera tillfällen när olika antisemitiska händelser får publicitet påpekar att judar inte är den enda grupp som drabbas av rasistisk förföljelse. Det finns i Malmö en judisk grupp som (helt berättigat) känner sig illa utsatta. Den judiska synagogan har t.ex. vid flera tillfällen varit utsatt. Och tyvärr är det nog så att det ofta är muslimska grupper som ligger bakom dessa attacker. Grupper som verkar ha mycket svårt för att skilja på en berättigad kritik av den israeliska staten och judar som bor i Sverige. Dom har inget kollektivt ansvar för vad den Israeliska staten gör. Men faktum är att islamofobin i Malmö är stark. Den muslimska moskén har vid flera tillfällen attackerats och skadades mycket allvarligt i ett brandattentat 2003 och har även senare utsatts för flera attentat. Och vi har ju också Malmös egen rasistiska terrorist, Peter Mangs, som för tillfället är häktad för minst 3 mord och över 10-talet mordförsök. I stort sett alla invandrare.

Att den högerliberala tidskriften Neo (under chefredaktören Paulina Neuding, fd Svenska Dagbladet, Timbro och andra högerliberala kretsar) försöker hänga ut Ilmar Reepalu är inget att förvåna sig över.

Och apropå Israels rasistiska politik mot palestinierna så ser jag att en spansk organisation låtit bygga 8 solpaneler för att förse ett antal palestinska byar med elström. Men den israeliska ockupationsmakten hävdar att panelerna är svartbyggen och kräver att dom rivs. Att få byggnadstillstånd är i praktiken omöjligt för palestinier. Statistiken visar att under perioden 2001-2007 beviljade den israeliska ockupationsmakten totalt 91 byggtillstånd till palestinier. Under samma period byggdes mer än 10.000 israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark medan närmare 2.000 palestinska byggnader revs.

Det hade varit en fin gest av den judiska församlingen i Malmö att ta avstånd från den Israeliska politiken mot palestinierna. På samma sätt som den muslimska församlingen tagit avstånd från våldsaktioner. Det ska påpekas att det finns många israeler som tar avstånd från Israels rasistiska politik.

Till sist ser jag att inte alla slipsgubbarna har fått ökad inkomst. Det finns faktiskt dom vars inkomst har sjunkit. En av dom är Scanias vd Leif Östling. Eftersom hans rörliga bonus sjönk rejält så sjönk den totala inkomsten. Fast som kompensation så höjde man förstås den fasta lönen med 33% från 7,5 miljoner till 10 miljoner. Det är ju faktisk ingen dålig höjning av den fasta lönen.

Lämna en kommentar

Under Antisemitism, Avreglering, Högerextremism, Islamofobi, Israel, Palestina, Privatisering, Samhällsklyftor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s