Om olika mord

I Frankrike har landets högerpresident Nicolas Sarkozy intensifierat sitt flirtande med den rasistiska högerextremismen. I ett radiouttalande i går deklarerade han att man tydligt kunde se på människor om dom var muslimer. Vilket naturligtvis är rena rappakaljan. Jag fick intrycket att det handlade om att man hade skägg. Uppenbart är att jag hade en muslimsk period (se bilden på mig), men att jag lämnat religionen igen. De muslimer som jag träffar dagligen på jobbet har egentligen inte något skägg alls (om dom inte hunnit raka sig den dagen) så dom är antagligen inga äkta muslimer. När dom går in i ”andaktsrummet” och ber så är det antagligen bara för att få det lugnt ett tag. Jag kan inte ens skilja på kristna irakier och muslimska irakier. Dom är snarare ofta enormt släta i ansiktet. En av de som bor på förvaret just nu är tydligen frisör och han har en underbar teknik att med en tvinnad tråd ”noppa” ansiktet från strån och stubb. Det är fascinerande att se tekniken.

Det blir också uppenbart att man i Frankrike är på väg att införa någon form av kriminalisering av åsikter. Vilket naturligtvis är totalt vansinnigt och helt fjärran från demokrati. Det kan inte vara kriminellt att hysa högerextrema åsikter, att ha rasistiska åsikter, att vara kommunist, att vara extrem islamist, att vara ortodox jude, att vara kristen fundamentalist eller vad vi nu kan komma på för tveksamma åsikter. Åsikter kan aldrig vara kriminella. Olika handlanden kan vara kriminella. Att föra fram rasistiska åsikter. Att tvinga på andra människor en åsikt med olika former av våld och hot. Att begå terrorhandlingar. Allt detta är kriminellt. Men att ha en viss åsikt kan aldrig vara kriminellt. Hur som helst vill tydligen Nicolas Sarkozy införa en lag i Frankrike som gör det kriminellt att åka till ”suspekta” islamska länder och studera extrem islamism. Det kan ALDRIG var kriminellt att ha en viss åsikt / religion. Det är det man gör som kan vara kriminellt, inte vad man hyser för åsikter. DÅ har man avskaffat demokratin.

Och på tal om rasism. En av de två experter som för Regeringen utredde de s.k. apatiska flyktingbarnen, och kom fram till att dom bara simulerade har nu avslöjat sig själv. Psykiatern Thomas Jackson har nu gått med i det nazistiska Svenskarnas Parti. Nu förstår vi lite mer!

Det är inte bara det kommande presidentvalet som präglar debatten i USA. En fråga som engagerat är mordet på 17-årige Trayvon Martin som helt obeväpnad sköts ihjäl av en man ”i självförsvar”. Trayvon var ju iklädd en s.k. luvtröja och därvid en mycket suspekt individ. Han var dessutom beväpnad med en godispåse som han varit och köpt. De flesta tänkande amerikaner är upprörda över att mannen som sköt ihjäl Trayvon, trots att han erkänt att han sköt, inte gripits. Det var ju i självförsvar! Den högerinriktade TV-kanalen Fox News har deklarerat att Trayvon får skylla sig själv när han går klädd i en luvtröja som vilken gangster som helst. Jag är glad att jag inte bor i USA, jag har själv en så’n där luvtröja. Gangster och våldsam som jag är…

Ett annat mord som upprört en del amerikaner är mordet på 32-åriga Shaima Alawadi (av irakiskt ursprung) som misshandlades till döds. Mördarna lämnade en lapp efter sig med uppmaningen att hon skulle ”åka tillbaka till sitt land”. Hennes brott? Troligen att hon hade slöja!

I Helsingborgs Dagblad läser jag en recension av en ny bok om Folke Bernadotte. Mordet på Folke Bernadotte av Göran Burén. Folke Bernadotte var mannen bakom de vita bussarna som räddade 10.000-tals judar från nazismens koncentrationsläger. Efter kriget fick Folke Bernadotte i uppdrag av FN att försöka lösa konflikten i Mellan Östern. Folke Bernadotte föreslog en judisk stat Israel, men att Jerusalem skulle förvaltas av FN. Och detta passade inte många judar i dåvarande Israel. Den 17 september 1948 mördades Folke Bernadotte i Jerusalem i ett terrordåd utfört av den högerextrema Sternligan. Den som sköt ihjäl Folke Bernadotte var Yehoshua Cohen, senare god vän till Ben-Gurion (och hans livvakt), Israels förste premiärminister och landets landsfader. Den som gav order om mordet var Yitzhak Shamir, som senare blev premiärminister i Israel. Ingen dömdes någonsin för terrormordet på den utsände FN-medlaren. Detta trots att allt var känt. Det hela är naturligtvis en präktig skandal.

Och sedan en ännu mer närstående skandal. Den svenska vapenexporten till en av världens grymmaste diktaturer, Saudiarabien. Senaste nytt är att det framkommit att det var den militära underrättelsetjänstens pengar som utgjorde startkapital till det hemliga bolag som skulle bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Men, nu ska det utredas i varje fall, och den ljugande försvarsministern Sten Tolgfors handlande granskas. Justitiekanslern ska utreda. Vad säger ni? Ska han inte utreda vad som hänt utan utreda vem som skvallrat för pressen? Skandalen växer!

För övrigt ser jag att OECD gör tummen ner för EU:s hantering av den ekonomiska krisen. EU:s åtgärder bidrog inte till att mildra krisen, dom bidrog till att förvärra krisen… Och från den ekonomiska världen noterar vi också att Nordea i sin senaste rapport gissar att Sveriges BNP kommer att sjunka i år. Det går fint Anders…

Lämna en kommentar

Under Demokrati, Ekonomi, EU, Frankrike, Islamofobi, Israel, Rasism, Saudiarabien, Terrorism, USA, Vapenexport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s