Eurons misslyckande

Arbetslösheten inom Eurozonen fortsätter att öka. Totalt går nu 17 miljoner europeer inom Eurozonen arbetslösa. Det är 10,8% och också den högsta siffran någonsin inom Eurozonen sedan Euron skapades. Det står också klart att klyftorna ökar. Det är länderna i södra Europa som får betala Euron medan länderna i de norra delarna klarar sig mycket bättre. Europolitiken som förts har gynnat Centraleuropa medan Sydeuropa har missgynnats. Arbetslösheten i Spanien är nu uppe i över 23 procent, Portugal har över 15 procent och Italien upp mot 10. Detta medan länder som Tyskland, Österrike och Nederländerna ligger på 4-5 procent.

Men det finns de som inte drabbats av krisen. Porsche ökade sin försäljning med 21% förra året och räknar med att till 2018 ha fördubblat sin försäljning. Det går bra för en del, och mindre bra för andra.

Ungern, som styrs av ett konservativt högerparti, har fått hård kritik för åtgärder som inskränker demokratin av alla. Ja, förutom partivännerna inom Moderaterna i Sverige alltså. Nu har landets konservativa president tvingas avgå. Men det har inte varit pga kritiken utan det beror på att han avslöjats med att ha fuskat till sig sin akademiska examen. Men, alltid något!

I går tyckte jag lite om ett av de ”nyord” som vi fått i vårt språk. Och i dag tänkte jag ta ett annat, vobba. Ett ord som är en sammanslagning av orden vabba (vård av barn med ersättning från Försäkringskassan) och jobba. Bakom fenomenet vobba ligger de ökade kraven från arbetsgivarna att vi ska sköta vårt jobb även på vår fritid. Att vobba innebär att man passar på att läsa jobbmejl, svara på lite telefonsamtal från jobbet osv medan den lilla krassliga ungen sover. Och frågan är var gränsen går för vad som är acceptabelt och vad som är att missbruka föräldraförsäkringen. Det finns ett stort gränsområde som är tveksamt. Naturligtvis måste vi få svara på ett telefonsamtal från jobbet som undrar var brandsläckaren är eftersom det börjat brinna. Men, det är inte acceptabelt att sitta och jobba på den där utredningen medan lillen tittar på en DVD-film. Från de som hävdar att det inte är något problem så länge man inte får lön utbetald vill jag poängtera att det i lagen inte är löneutbetalningen i sig som avgör vad som är rätt. Får man ersättning från Försäkringskassan för att man inte kan jobba pga sjukt barn – så får man inte heller jobba. Men, det stora problemet är att vi i dag i allt större omfattning förväntas fortsätta sköta vårt jobb på vår fritid, under helgen, på semestern. Gränsen mellan Arbete och Fritid suddas ut. Något som kommer att få konsekvenser för vår hälsa på sikt.

Och om det nu är OK att fixa dom där jobbmejlen, de där jobbsamtalen medan man vårdar den sjuka, hur gör vi med egenföretagaren? Får hen också skicka ut fakturorna till kunderna medan lillen sover?

På tio år har antalet svenskar som tvingats till sjukhusvård efter att ha blivit bitna av en hund ökat med 50%. Däremot har polisens ingripande mot ilskna hundar inte alls ökat i samma omfattning. Vad är förklaringen till detta? Har folk blivit bitna av sin egen hund där hemma? Är polisen inte intresserade av att ingripa mot alla lösa hundar? Håll era hundar kopplade!

Slutligen noterar jag att borrandet av tunneln genom Hallandsåsen nu är halvfärdiga med tunnel två. Den första är färdigborrad. Enligt planen ska tågen börja rulla 2015 och den tidtabellen verkar fungera. Och då är äntligen en stor flaskhals för trafiken utmed västkusten bortbyggd. Tyvärr finns det fler flaskhalsar som inte blir lösta förrän långt senare pga brist på pengar. Nu gäller det bara att Söderåsbanan blir klar också. Det är här godstrafiken ska rulla Malmö – Ängelholm. Och det är också utlovat Pågatågstrafik mellan Åstorp – Malmö. Men pengarna räcker inte så den får vi väl vänta på tills er bloggare är pensionär.

Lämna en kommentar

Under Arbetsmarknad, Euro, Föräldrapenning, Försäkringskassan, Järnvägar, Samhällsklyftor, Ungern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s