Bistånd för vår egen skull

Jag hör på radion att ett svenskt biståndsprojekt i Rwanda lagts ner. Syftet med projekten var att hjälpa byborna att få rent vatten. Och samtidigt skulle man spara energi och därmed minska utsläppen av koldioxid. Det är nämligen så vist inriktat, att om svenska pengar används i andra länder för att minska utsläppen där, så är det de svenska utsläppen som minskas i beräkningarna, inte utsläppen i det land som är berört. Och vi har ju förbundit oss att minska våra utsläpp. Men, när FN nu skulle ”godkänna” de svenska utsläppsminskningarna i projektet så drog man i nödbromsen. De svenska myndigheterna har grovt överskattat hur höga utsläppen var före projektets start, och sedan fått fram minskningar av utsläppen som var helt gripna ur luften. FN:s beräkningar gjorde att bara 5% av den från Sverige beräknade minskningen kunde godkännas. Slutsats från svensk sida? Vi lägger ner projektet! Av detta kan vi dra slutsatsen att när Sverige satsar pengar i biståndsprojekt så gör vi detta för att vi kan tjäna på det själva (dvs vi får i detta fallet räkna en minskning av utsläppen i Sverige). Vi satsar inte på biståndsprojekt för att hjälpa mottagarna (i detta fallet att få rent vatten). Skäms dom inte? Sveriges Radio

Jag ser att den ökända dammsugarreaktorn i Ringhals nu är igång i begränsad omfattning. Det var ett år sedan som reaktorn startades upp, men man hade glömt en dammsugare i reaktorhallen. Det gick inte bra utan det blev tvärstopp och dags för totalsanering. Och sedan hittade man ytterligare fel så att reaktorn fick stå stilla i ytterligare ett år. Men, nu 2 miljarder kronor fattigare, är Ringhals 2 igång till 20%. Bra jobbat! Nu är vintern slut så kärnkraften börjar starta upp.

Och i USA har minst 7 personer skjutits ihjäl på en kristen friskola av en tidigare elev. Jag trodde en kristen skola lärde ut ett kärleksbudskap. Nähä!

Sedan läser jag att Dan Eliasson redan i höstas erbjudit Carl Bildt att ta kontakt med de Etiopiska ledarna för att försöka hjälpa till att få de båda journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson frigivna. Dan Eliasson har sedan länge en relation med Etiopiens premiärminister Meles Zenawi. Men uppenbart vill Calle Str… f’låt Bildt inte ha hjälp så att det går fortare. Han har inte ens svarat Dan Eliasson på erbjudande.

Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta? Har ni hört talas om det amerikanska magasinet Conservative Teen? Nä, jag tänkte det. Tidningen kom bara ut med ett nummer som innehöll ett högerkristet och rejält konservativt material som kunde placeras in på den politiska skalan någonstans i högerfåran i Republikanska partiet. Efter ett nummer som mottogs med främst skratt och fördömanden lades tidningen ner och de ansvariga försvann. Så kan det gå när inte haspen är på! Eller kanske är det så att utgivningen skett som en parodi…

Q1:s undersökning av de svenska varumärkena gav Ryanair en ohotad bottenplats. Inget som förvånar, men Ryanairs kommentar är faktiskt rolig: – ”Er undersökning är lika pålitlig som en otrogen mans bortförklaringar”. Själv skulle jag vilja hävda att Ryanairs kommentarer till all kritik som dom ständigt får är lika mycket värda som en otrogen mans bortförklaringar. Jag upprepar, Ryanair är inte ett seriöst företag!

Lämna en kommentar

Under Bildt, Bistånd, Etiopien, Högerextremism, Kärnkraft, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s