Stackars Sofia Arkelsten

Väljarundersökningarna står verkligen som spön i backen. I Socialdemokratiska ansikten kan man se hur mungiporna snart är uppe i höjd med öronen medan Moderata sympatisörer börjar få ansikten där mungiporna försvinner ner under hakan. I dag är det dags för Aftonbladet som presenterar sin månatliga undersökning som görs av United Minds. Och denna visar samma utveckling som alla andra undersökningar. Det går rakt utför för Högeralliansen (dvs Moderaterna) och starkt framåt för Socialdemokraterna. Jag har roat mig med att räkna om siffrorna från undersökningen som om det varit ett val och detta var valresultatet. Och vi skulle då fått följande nya Riksdag. Socialdemokraterna får 137 mandat (+25 sedan förra valet). Moderaterna får 109 mandat (+2 mandat). Miljöpartiet får 35 mandat (+10). Sverigedemokraterna 28 mandat (+9). Vänsterpartiet 22 mandat (+3). Folkpartiet 18 mandat (-6). Dessutom kan vi konstatera att Centerpartiet åker ur Riksdagen och deras 23 mandat försvinner. Kristdemokraterna åker också ut och deras 19 mandat försvinner.

I dessa siffror kan vi se att Socialdemokraterna ensamma är större än hela Högeralliansen i Riksdagen (Högeralliansen består ju bara av Moderaterna och Folkpartiet eftersom Centerpartiet och Kristdemokraterna åter ut). I undersökningen tappar alla fyra Högerallianspartier stöd. Mest tappar Centerpartiet som får 3,6% (-1,1) medan Kristdemokraterna tappar minst men får 3,9% (-0,7). Folkpartiet med 4,8% (-1,0) börjar nu också närma sig spärren. Moderaterna får 28,5% (-0,8). Trots att det egentligen inte alls går bra för Moderaterna så innebär de tre stödpartiernas totala sammanbrott att Moderaterna nu är mer än dubbelt så stora som de tre röstboskapen tillsammans (28,5 – 12,3). På den Rödgröna sidan fortsätter Vänsterpartiet att tappa tillbaka missnöjda socialdemokrater. Vänsterpartiets 5,7% (-1,6) innebär dock att man håller ställningarna från senaste valet. Miljöpartiets 9,2% (+1,4) är rejält bra siffror. Socialdemokraterna med 35,6% (+3,1) är klart bättre än de senaste valen, och man börjar närma sig traditionella siffror. Sverigedemokraterna med 7,2% (-0,3) har helt hamnat utanför debatten. Och jag tror att när vi snart får en riktig politisk debatt kommer deras nedgång att intensifieras.

Fast jag börjar tycka synd om moderaternas Sofia Arkelsten som ju ständigt ska uttala sig och regelbundet hitta på bortförklaringar. Senaste påståendet är att Högeralliansen faktiskt är det enda regeringsalternativet. Men faktum är att denna undersökning ju visar att Socialdemokraterna helt ensamma är ett större alternativ än en amputerad Högerallians. Du har min sympati Sofia, jag tycker uppriktigt sagt synd om dig. Riktigt synd om dig!

I söndags var det Romernas Nationaldag. En folkgrupp som under århundraden har förföljts runt om i Europa. Och fortfarande i dag är detta den grupp som är värst utsatt runt om i vår värld. Under Nazieran i Tyskland uppskattar man att omkring en halv miljon romer dog i Förintelsen (eller Porajmos som romerna själva benämner det).

Jag ser i bladet att det dödliga våldet förra året var bland det lägsta på 10 år. Totalt drabbades 81 personer förra året. Året innan var det 91. Det har varit en nedåtgående trend de senaste 25 åren, även om det går lite upp och ner. Och DET är onekligen inte det intryck man får när man läser tidningar och följer samhällsdebatten. Blir vi vilseförda?

Slutligen ser jag att det nu står klart att Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (moderat förstås) får som hon vill. Det blir alltså inget förslag om att Sverige ska göra som i stort sett alla andra länder i världen. Dvs göra det olagligt att knappa på mobilen samtidigt som man kör bil. Vi kommer alltså även i fortsättningen att få vänja oss vid att med risk för livet få hålla oss undan från ”folket i farten” som envisas med att med högerhanden hålla i sin fina mobil, med vänsterhanden knappa in ett SMS eller ett telefonnummer på nämnda mobil. Detta samtidigt som dom tittar på mobilen istället för på trafiken och styr med… Ja, inte vet jag? Armbågarna brukar det vara! Skandalöst!

3 kommentarer

Under Centern, Folkpartiet, Kriminalvård, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Romer, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Trafik, Väljarundersökning, Vänsterpartiet

3 svar till “Stackars Sofia Arkelsten

  1. Du är duktig du som orkar sitta och räkna så!

    Hemikram

  2. Tomten

    Röstboskap? Jag betackar mig för det epitetet. . Är det så man skriver i bloggar när det gäller politik?

    • Jo, i Högeralliansen är det Moderaterna som bestämmer (i praktiken Anders Borg). Det tre småpartier som utgör stödpartier till Moderaterna (Moderaterna är i dag ensamma mer än dubbelt så stora som de tre småpartierna är tillsammans). Dessa tre partier hra inget annat att göra än att lyda när Moderaterna bestämmer. Det inträffar regelbundet att dessa tre partier ”tvingas” rösta mot sin egen övertygelse, rösta tvärtemot vad deras partikongresser bestämt. Dom är helt enkelt inget annat än röstboskap till Moderaterna. Eftersom att rösta emot vore att spräcka regeringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s