Väljarundersökningarnas Mekka

Att presentera väljarundersökningar är, som jag sagt tidigare, ganska kul just nu. Därav det stora upprepandet av alla undersökningar som presenteras. Senast ut var Skop. Och trenden fortsätter som i alla andra undersökningar. Här är i varje fall siffrorna. Siffran inom parentes avser förändringen jämfört med valresultatet 2010. Socialdemokraterna 34,9% (+4,2), Moderaterna 31,0% (+0,9), Miljöpartiet 8,9% (+1,6%), Sverigedemokraterna 6,1% (+0,4), Folkpartiet 5,7% (-1,4), Vänsterpartiet 5,3% (-0,3), Centerpartiet 4,3% (-2,3) och Kristdemokraterna 2,9% (-2,7).

Att göra jämförelsen med valresultatet istället för med siffran för en månad sedan gör det hela lite mer spännande. Vi kan då se att Högeralliansens problem inte ligger hos Moderaterna (som ju faktiskt ökat en aning sedan valet) utan hos de tre röstboskapen i stödpartierna som alla tre rasar. Kristdemokraterna har i stort sett halverats sedan valet, och ligger nu på en så låg nivå att det är tveksamt om det kommer att finnas någon ”Broder 4%”. Istället kommer kristdemokratiska väljare att resonera som så att dom inte vill riskera att kasta bort sina röster. Centerpartiet har tappat en tredjedel av sina väljare och börjar allt mer riskera att hamna under 4%. Kommer det att finnas några ”Broder 4%” som vill rädda dom? Folkpartiets nedgång är mindre remarkabel, men ändå betydande. Socialdemokraterna har ökat rejält, inte bara sedan de låga siffrorna under Juholts sista tid utan också sedan valet. Och detta samtidigt som Miljöpartiet också ökat ganska bra. Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas förändringar sedan valet är obetydliga.

Sett på blockpolitiken så kan vi se att Högeralliansens 43,9% (-5,5) sedan valet är ett rejält tapp. Utan Kd som åker ut får man bara 41,0%. De Rödgrönas 49,1% (+5,5) är en lika stor framgång. Vi kan se att om detta skulle vara valresultat så skulle S + Mp vara större i riksdagen än vad hela Högeralliansen skulle vara. Och tillsammans har de tre Rödgröna partierna tillsammans en rejäl majoritet i en ny Riksdag. Är det kanske en S + Mp regering vi har att vänta?

Så har nu F1-cirkusen avgjorts i Bahrain. Ett ämne som jag kommenterade i lördags den 21 april. Segrare blev tydligen en Sebastian Vettel som får sin lön betald av alla ungdomar som speedar upp genom att dricka drogen Red Bull. Förlorade gjorde folket i Bahrain där ett 70-tal skadats och en dödats i protester mot F1-cirkusen och mot den styrande kungafamiljen och för demokratireformer i landet. Totalt ett 80-tal demonstranter uppges ha gripits. Men man kan också uttrycka det som Aftonbladet: ”Årets F1-säsong är helt fantastiskt underbar, det är racing från kval till målflagg, det är dueller, omkörningar, besvikelser och överraskningar.” Jag tvivlar dock på att föräldrarna till den dödade demonstranten känner det som ”fantastiskt underbart”. Men sån’t skiter den kapitalstarka motorindustrin i.

Slutligen lite korta kommentarer. Moderaternas sparkade partisekreterare Sofia Arkelsten har utnämnts till ny ordförande för utrikesutskottet. Snart får vi höra att Sverige tog initiativ till bildande av FN redan på 1800-talet under moderat ledning!

Enligt SOM-Institutets mätningar är förtroendet för Kungahuset det lägsta sedan dom började göra denna typen av mätningar. Svensken börjar bli intelligent!

Israel har legaliserat ytterligare tre bosättar-utposter, Sansana, Rechelim och Bruchin på den ockuperade Västbanken. FN och resten av den tänkande världen är kritiska. Troligtvis beskylls vi nu alla för antisemitism!

”Chefslönerna har rusat i väg” säger PG Gyllenhammar. Själv får PG sedan 20 år tillbaka 7 miljoner om året i fallskärm. Det är inte bara chefslönerna som är orimliga!

Och till slut så ser jag att Centerpartiets förtroenderåd bestämt att partiet till nästa val ska hitta sina kärnväljare i mindre städer och på landsbygden. Är Stureplanscentern informerade? Fast jag tror faktiskt att det är för sent!

2 kommentarer

Under Centern, Demokrati, Israel, Moderaterna, Republik, Samhällsklyftor, Väljarundersökning

2 svar till “Väljarundersökningarnas Mekka

  1. I går gjorde bildbloggen ett av sina nedslag i N.V.Skåne och du sitter bara och sover, precis som vanligt….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s