Om att ta på sig skämsfilten

Det händer att man undrar vad myndigheter egentligen sysslar med. Jag hör om Emilkhan, som är tjetjensk flykting som sökt asyl i Sverige. Uppenbarligen fick han inte denna ansökan beviljad men han vägrade att åka tillbaka eftersom han ansåg att han hotades av att råka illa ut om han återvände. Polisen har då fått i uppdrag att se till att han utvisades till Ryssland. När polisen kom för att hämta honom vägrades han av polisen att kontakta sin advokat. Något som är en grundläggande rättighet. Hans advokat Martin Lundgren försökte samtidigt få kontakt med Emilkhan. Och när advokaten kontaktade polisen för att få veta var hans klient befann sig vägrade polisen av ”säkerhetsskäl” att berätta detta. Man kan verkligen undra vilken utbildning man har på polisen? Nu kanske det löser sig för Emilkhan trots polisens totala brist på kunskaper i mänskliga rättigheter. Emilkhan har släppts fri och har fått en förnyad asylprövning. Men Sörmlandspolisen bör ta på sig skämsfilten ett tag.

Sedan ser jag att vår moderata statsminister trampat i klaveret rejält när han försöker blanda bort korten i samband med att han försöker förklara varför vi hade ”massarbetslöshet” under sosseåren, men inte nu med högerstyre och ännu högre arbetslöshet. Fredde Blå försöker förminska problemet med hög arbetslöshet genom att hävda att bland etniska svenskar har vi ingen hög arbetslöshet. Och då är ju hög arbetslöshet inget problem. Det är ju bara oetniska svenskar som är arbetslösa, så’na däringa udlänningar. Jag skulle dock gärna vilja att Fredde Blå försöker berätta vad som utmärker ”etniska svenskar”. Är det sådana som har svenska efternamn? Jag har en bekant som är född palestinier men som bytt efternamn till ett som slutar med -son. Han hävdar att det öppnade en hel del dörrar. Men jag tvivlar på att Fredde Blå tycker att han ingår i begreppet ”etniska svenskar”. Är det sådana som är födda i Sverige? Fast pappa kommer från Irak och heter Hussein? Eller är det de vars föräldrar är födda i Sverige? Eller mor- och farföräldrar? Eller hur många generationer krävs det i Sverige för att kallas ”etniska svenskar”. För vi ska inte tro att vi är många som kan hävda att vi härstammar från vikingarna i rakt nedstigande led utan någon inblandning från utrikes. Själv härstammar jag från Vallonsläkt (Belgien) med inslag av ryssar, finnar, polacker, danskar och antagligen lite till. Jag är inte renrasig ”etnisk svensk”. Och det är nog inte Fredde Blå heller. Jag tycker att Fredrik Reinfeldt ska ta på sig skämsfilten ett tag.

För övrigt noterar vi att Familjen Bernadotte – som ju sannerligen inte är ”etniska svenskar” – nästan mangrant ställt upp vid Carl Johan Bernadottes begravning och tagit ett ”känslosamt farväl”. Den enda som saknades var väl Madde, men hon är väl fullt upptagen med shopping på Manhattan. Och vi har i andra underdåniga artiklar kunnat läsa hur innerligt man sörjt Carl Johans död och hur omtyckt han var. Fast när han 1946 gifte sig med sin okungliga Kerstin stod han inte högt i kurs i familjen Bernadotte i övrigt. – ”…på det bestämdaste nekat att lämna sitt samtycke därtill” var hovets svar på hans önskan att gifta sig. Man utövade påtryckningar på USA så att Kerstin inte skulle kunna få visum. Prinstiteln slängdes i slaskhinken. Osv. Men den utstötte passar numera. – ”Greve Carl Johan Bernadotte var en kär och älskad familjemedlem” heter det istället nu. Familjen Bernadotte bör ta på sig skämsfilten ett tag.

1 kommentar

Under Arbetslöshet, Flyktingmottagande, Monarki, Polisen, Rasism, Reinfeldt

Ett svar till “Om att ta på sig skämsfilten

  1. Delat på fejjan

    Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s