Om åldersnoja i samhället

En av de stora myter som sprids just nu är den om de stora påfrestningar på samhällsekonomin som ökad ålder skapar. Denna myt sprids av många politiker och debattörer, främst på höger planhalva, för att motivera försämringar i välfärden. Vad alla dessa påtryckare glömmer att berätta är att detta inte är något nytt. Vi har stadigt blivit äldre och äldre i mer än 100 år. Men samtidigt som vi blir äldre (och alltså får allt fler äldre att försörja) så jobbar vi också allt effektivare. Bland skrämselsiffrorna som sprids finns att mellan 2020 och 2040 så kommer antalet personer över 85 år att öka med 67%. Men inte berättar man med lika stora bokstäver att mellan 1990 och 2009 ökade antalet svenskar över 85 år med just 67%. Så när politiker och påtryckare berättar att vi måste jobba till 75 års ålder för att kunna försörja alla gamla så kom ihåg att antalet gamla har hela tiden ökat under modern tid. Och en allt mindre andel av befolkningen ska försörja en allt större andel av befolkningen. Och detta har lösts tidigare, samtidigt som vi sänkt pensionsåldern, samtidigt som vi alla fått en högre standard. Allt detta är möjligt eftersom vi medan vi jobbar så blir vi allt effektivare. Ett problem som kan uppstå är svårigheter att rekrytera personal till vård och omsorg. För de behoven ökar. Om ska detta lyckas måste löner och villkor för de som jobbar inom vård och omsorg förbättras. Läs dessa båda artiklar från Skånes Fria Tidning. Här och här.

Kvällspressen är en verklig prydnad för svensk media. Jag tänkte därför ta tre exempel från dagens Aftonbladet som förundrat mig.

Först ägnar man nästan en hel sida åt att förundra sig över att Fredrik och Filippa Reinfeldt fortfarande båda bär sina vigselringar trots att det nu är drygt två månader sedan separationen offentliggjordes. Och? Om dom inte kan få av ringarna för att dom är för små så har väl vi andra inte med det att göra!

Vidare ägnar man nästan en helsida åt att konstatera att vår nya prinsessa Estrella ärvt sina öron från mamma Victoria! Sensation! Jag förundrar mig över att det inte blev en extraupplaga av tidningen?

Slutligen ägnas det nästan tre helsidor åt att hylla två av Sveriges största töntar, Filip & Fredrik! Detta är dock det som förvånar minst. Det finns nämligen (trots att det aldrig offentliggjorts) en överenskommelse mellan tidningen Aftonbladet och de båda superfjantarna som säger att dom ska arbeta för tidningen om tidningen lovar att ge dom rejäl publicitet varje gång dom gör något, eller ska göra något. Alla dårpippiengagemang som dessa både kompletta idioter gör får rejäl publicitet i Aftonbladet före, under och efter. Själv får jag därför regelbundet frossbrytningar när jag ser dessa idioters nunor i tidningen.

Visst ska vi vara glada över att vi har en sådan kvalificerad press! Att vara kvällstidningsjournalist måste vara ett drömyrke?

Slutligen noterar jag att ett av de allra första besluten från den nya Vänsterregeringen i Frankrike var att lönerna för president och regering skulle sänkas med 30%. Något som skall ses som en markering mot föregångaren, högerns Sarkozy. Han höjde nämligen sin egna lön med 170%. Girigheten har faktiskt ibland ett ansikte.

Lämna en kommentar

Under Frankrike, Media, Monarki, Reinfeldt, Samhällsklyftor, Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s