Skolans fiasko

När Skolverket nyligen rapporterade om hur den svenska skolan blivit allt mer segregerad satte många morgonkaffet i vrångstrupen. Man kunde samtidigt visa att det fria skolvalet har en stor skuld i skolans försämrade resultat. Det fria skolvalet har inneburit att många skolelever har fått mycket längre skoldagar. Det har inneburit en kraftigt ökad segregering av skolan. Det har däremot inte inneburit att de välmotiverade och ”duktiga” elever som aktivt valt ”finare” skolor har uppnått märkbart bättre resultat. Det har däremot inneburit att de elever som kräver mer stöd och som blir kvar på segregerade skolor når sämre resultat. Vissa skyller dessa resultat på invandrade elever som kommer från en miljö där dom inte gått i skolan. Men detta stämmer inte. Även om man plockar bort dessa elever så får vi samma resultat. Det fria skolvalet har en mycket stor skuld till skolans försämrade resultat. På DN Debatt i dag skriver tre experter om just det fria skolvalets skuld för skolans försämrade resultat. Det är dags att erkänna att det Fria skolvalet faktiskt är ett fiasko för den svenska undervisningen. Ännu en av högerikonen Milton Friedmans fiaskoidéer.

Besparingsfanatismen som håller på att dra ner Europa i dyn börjar allt mer att ifrågasättas. G8 uttalar sig just nu om att det måste till tillväxtbefrämjande åtgärder. Valet av François Hollande till president i Frankrike innebär ett steg i rätt riktning. I Dagens Nyheter kan man till och med tolka Peter Wolodarski till att argumentera mot högerns besparingsfanatism och för vänsterns tillväxtstimulanser,

Men det finns också områden där besparingar inte är helt fel. En av François Hollandes vallöften i Frankrike som nu ska uppfyllas är att lönerna till cheferna för statliga och offentliga företag ska begränsas till max 20 gånger vad anställda ha. För en del överbetalda slipsgubbar kommer det att innebära rejäla lönesänkningar eller stopp för löneökningar under många år tills personalen hunnit ifatt. Kan ni tänka er Fredrik Reinfeldt och Anders Borg bestämma att de statliga företagens VD inte får tjäna hur mycket som helst? Heja François Hollande!

I dag ägnar Aftonbladet ett helt uppslag åt att berätta om hur dopet av Estrella ska gå till. Och jag har verkligen detaljstuderat hur den stora händelsen ska ske. Jag är överväldigad av stolthet över vår fina blåblodiga kungafamilj. Dom är så underbara!

För övrigt har värmen verkligen nått Skåne i dag. Jag har jobbat helgen (12 timmar lördag och 12 timmar i dag söndag). Och allra helst i dag har det känts att det blivit rejält varmt. Upp mot 26 grader har dom berättat om. Så snart slutar man väl och gnälla över kyla och blåst och gnäller över värme och hetta.

Lämna en kommentar

Under Ekonomi, Media, Monarki, Privatisering, Samhällsklyftor, Skolan, Utbildning, Vädret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s