Regeringen överkörd på spåret

Dagens mest humoristiska uttalande måste vara den moderat som jag hörde på TV:n kommentera att en majoritet i Trafikutskottet nu gett Högerregeringen i uppdrag att komma med ett förslag som innebär att Trafikverket återtar ansvaret för underhållet av järnvägarna. I dag ligger det utlagt på privata företag. Han tyckte det var skandalöst med en återreglering av vad han kallade en ”En fungerande marknad”. Den som drabbats av tågförseningar under senare år håller garanterat inte med om att underhållet av järnvägarna är ”en fungerande marknad”!. Det är en i allra högsta grad en ”icke-fungerande marknad”. Detta var ett av de bästa besluten som fattats av politikerna på senare tid. Tyvärr kommer det inte att leda till något. Högerregeringen, som fått uppdraget av Trafikutskottet, kommer nämligen med största sannolikhet att stoppa hela uppdraget i en byrålåda och sedan efter att ha låst slänga nyckeln i soporna. Högerregeringen lyder nämligen i allmänhet inte utskotten och riksdagen om inte besluten passar.

Fast det finns konkurrenter. Så här säger moderaten Hillevi Engström apropå att Sverige rasat i välståndsligan: – ”Regeringen har prioriterat arbetslinjen och gjort det mer lönsamt att arbeta genom jobbskatteavdrag och förändrat a-kassan till en omställningsförsäkring. Vi har sett att den förda politiken har gett resultat, att det blivit mer lönsamt att arbeta och att skillnaderna blivit större jämfört med att inte arbeta.” Dvs att den som inte kan arbeta har en så låg inkomst att det knappt går att överleva. Hela resonemanget bygger på tron att den som är sjuk, arbetslös osv väljer att vara detta. Att man gör ett medvetet val att inte jobba.

Den svenska vapenexporten skenar. Sverige har aldrig tidigare sålt så mycket vapen. Räknat per person säljer svenskar mest vapen i världen. Bland de största köparna förra året finns Thailand, Saudiarabien, Indien, Pakistan och Förenade Arabemiraten, länder som är inblandade i krig, kränker mänskliga rättigheter eller är diktaturer. Trots riksdagens beslut förra året om att skärpa vapenexporten till diktaturer ökar den istället dramatiskt. Detta måste nu få ett slut. Skriv under misstroendeförklaringen här!

Känner ni Sven ”Bappe” Ohlsson? Hur som helst är det detta smeknamn som Öfverklassgeneratorn gett mig. En sajt startad med anledning av ett visst dop som jag inte tänker kommentera ytterligare.

En utvärdering av ”tandvårdsreformen” gjord av Riksrevisionsverket, visar att den blivit ett fiasko. Syftet var att fler skulle få tandvård, effekten har snarare blivit att färre får den behövliga tandvården. Reformen innebar att själva undersökningen blev billigare, och jättedyra behandlingar blev billigare. Men för många blev det istället dyrare. Och effekten är att många av de som behöver tandvård konstaterar att dom kommer inte att ha råd. Alltså går dom inte till tandläkaren. Det stora problemet är skandalen att all form av vård har en kostnad som är överkomlig – förutom tandvård. Det kostar skjortan att gå till tandläkaren. Det är inte så farligt att gå in till tandläkaren och sitta i stolen. Men att sedan gå ut till kassan för att betala – då darrar benen.

Lämna en kommentar

Under A-kassa, Högeralliansen, Järnvägar, Moderaterna, Monarki, Samhällsklyftor, Sjukförsäkringen, Vapenexport, Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s