Privatiseringsiverfiaskot

I Norrköping har det avslöjats att den multinationella vårdkoncernen Attendo fuskat med personalbemanningen på två äldreboenden. Attendo har inte, har det visat sig, tagit in vikarier vid behov på det sätt man fått betalt för. Man har inte ens tagit in vikarier vid vak för döende. Vid kontroll har det visat sig att man redovisat (och fått betalt för) mer personal än vad man i verkligheten haft. Man har helt enkelt fått för mycket pengar från kommunen som skulle gått till löner men istället gått till ökad vinst. Nu kräver Norrköpings kommun tillbaka 2,8 miljoner kronor från Attendo och tar dessutom tillbaka driften av både äldreboende och hemtjänst.

Och när vi ändå är inne på ämnet, så kom ju för en tid sedan Näringslivets eget propagandaorgan SNS fram till att det inte fanns några vetenskapliga belägg för att privatiseringsivern inom välfärden skulle ha gett några positiva effekter. Ja, förutom vinst till en del ägare. Men undersökningen, som fick ganska stor publicitet i början, har sedan dess tystats ner och begravts i någon byrålåda. Nu läser jag att en dansk undersökning som gjorts av det danska institutet AKF kommit fram till samma sak. Det finns inga vetenskapliga belägg för att privatiserad drift innebär någon högre kvalitet eller någon bättre effektivitet. Vad AKF kom fram till var att det enda påvisbara var att personalen trivdes sämre… Och sedan att en del aktieägare gladdes åt vinsterna.

Sedan skoltalibanen Jan Björklund införde avgifter för utomeuropeiska studenter vid de svenska universiteten och högskolorna har omkring 80% av studenterna försvunnit. Avgifter på 100.000 – 150.000 kronor per läsår är helt enkelt för mycket för studenter från fattiga länder i Asien och Afrika. Och eftersom vissa utbildningar haft en mycket stor andel utländska studenter riskerar en hel del utbildningar att läggas ner. En annan nackdel som uppkommit är att svenska studenter förlorar den internationella kontakt som de utländska studenterna varit. Vidare kommer en mängd ambassadörer för Sverige att försvinna. Studenter som när dom efter sin utbildning återvänt hem har byggt upp en svenskt nätverk som är bra för svenska företag. Det är det slut med nu. Men Jan Björklund är nöjd!

Försäkringskassan har fått bakläxa av Högsta förvaltningsdomstolen när det gäller indragningen av sjukpenning för långtidssjukskrivna. Högsta Förvaltningsdomstolen tycker att Försäkringskassan varit för hårda. Bakläxa!

1 kommentar

Under Björklund, Försäkringskassan, Privatisering, Sjukförsäkringen, Utbildning

Ett svar till “Privatiseringsiverfiaskot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s