Öka klassklyftorna

I Svenska Dagbladet i går skrev den högerliberala debattören Fredrik Segerfeldt ett inlägg om den försämrade arbetslöshets- och sjukförsäkringen. Under rubriken En myt att välfärden har monterats ned argumenterar han för att det inte är några problem alls. Innan man bekantar sig närmare med Fredriks synpunkter ska man ha i åtanke att mannen har sin bakgrund inom arbetsgivarorganisationer som SAF och sedan Svenskt Näringsliv. Han har under många år arbetat för högerns och kapitalets propagandaorgan Timbro. Och har under många år aktivt bekämpat skatter via det som kallades Den Nya Välfärden. Läser man Fredrik Segerfeldts argumentation så kan vi se att han snarare tycker att den svenska välfärden är på tok för god. Vi har inga problem med ökande klyftor i samhället, vi har inga problem med försämrade trygghetsförsäkringar. Snarare verkar det vara så att klyftorna ska öka ännu mer, och våra trygghetsförsäkringar är på tok för generösa. Vi slösar bort skattepengar som istället skulle kunna användas för att sänka skatter för de som betalar mycket i skatter. Dom andra får väl klara sig bäst dom kan.

Och apropå det så har jag under en tid kunnat följa rapporteringen om den privata läkarcentralen Läkargården i Ängelholm. Personalen har inte fått lön på 3 månader. Elbolaget har stängt strömmen eftersom räkningarna inte är betalda. Det finns alltså ingen belysning, inga datorer så att man kan komma åt journaler osv. I stort sett fungerar inte verksamheten sedan flera månader. Men Region Skåne fortsätter snällt att betala ut skattepengar eftersom man håller öppet och tar emot patienter – om dom nu skulle vara så dumma att gå dit. Apropå slöseri med skattemedel och ännu ett exempel på privatiseringens fiaskon.

Jag noterar att bostadsbyggandet rasar. Första kvartalet i år var -35% jämfört med för ett år sedan. Och det är väl så att vi har ett stort överskott på bostäder i landet så att det inte behöver byggas? Nä, vi subventionerar istället byggandet av en pool hos den som redan äger en villa eller putsningen av fönstren hos den som redan har en bostad. Subventionera byggandet av bostäder till de som saknar bostäder är däremot skadliga subventioner.

Åtta av tio som äger både en riktig dator och en surfplatta föredrar vid alla tillfällen datorn. Enda undantagen är för att läsa e-böcker och för att roa barnen. Men det är surfplattor vi köper – eller?

Ännu en undersökning, nu gjord i USA, visar att den som pendlar lite längre till jobbet är sjukare och dör tidigare. Enligt den amerikanska undersökningen går tydligen gränsen vid ungefär 16 km till jobbet (jag gissar att det skall vara 10 miles) när man börjar må dåligt. Den amerikanska undersökningen förutsätter naturligtvis att man kör bil. Och slutsatsen handlar om att man är stillasittande osv. I undersökningen framgår tydligen inte det faktum att man helt enkelt får mindre fritid för att göra sådant som man mår bra av. Trots alla vetenskapliga bevis för att lång arbetspendling är skadligt för hälsan så handlar den svenska samhällsplaneringen om att vi ska pendla allt längre till jobbet, och att underlätta denna pendling. Mig icke begripa någonting!

Lämna en kommentar

Under A-kassa, Datorer, Privatisering, Samhällsklyftor, Sjukförsäkringen, Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s