Om skolans problem

Höger… f’låt Centerpartiets Annie Lööf går i Expressen under rubriken Så har skolpengen räddat utsatta barn tillsammans med Aktiebolaget Kunskapsskolans vice VD Mikaela Valtersson ut till försvar för det fria skolvalet och friskolereformen. Och dom lyckas faktiskt fylla ett helt debattinlägg till försvar för den av Milton Friedman influerade reformen som Carl Bildt införde. En reform som Skolverket kommit fram till är en starkt bidragande orsak till de försämrade skolresultaten. När Annie Lööf ska försvara sina politiska beslut och Mikaela Valtersson ska försvara sin lön så försöker man få det till att det är de svaga eleverna som gjort aktiva val och som då skulle vara vinnare på reformen. I själva verket är det ju precis tvärtom. Men man ska kanske inte förvänta sig för mycket.

Men högsta ansvariga politikern, skoltalibanen Jan Björklund, han skyller fortfarande alla problem inom skolan på ”sossarnas flumskola”. Men då ska vi ha i åtanke att det som styr skolan är Läroplanen. För grundskolan gäller en ny läroplan sedan 2011 och den har alltså införts av Jan Björklund själv. Förra läroplanen kom 1994. Regeringschefen hette då Carl Bildt och ansvariga ministrar vara Utbildningsminister Per Unckel och Skolminister Beatrice Ask. Båda moderater. Läroplanen 1994 gällde både Grundskola och Gymnasieskola. Och Läroplanen innan det kom 1980. Då var det Torbjörn Fälldin som var statsminister. Utbildningsminister var Jan Björklund partikamrat Jan-Erik Wikström. Det är alltså Jan Björklunds egna partikamrater och partivänner som är ansvariga för hur skolan är. Det är Folkpartister, Moderater och Centerpartister som skapat den skola som har problem.

Och så ser jag att Konstitutionsutskottet är på gång att kritisera ett antal ministrar. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström får kritik för att hon ljugit för Riksdagen inför ett EU-möte. F.d. Näringsminister Maud Olofsson får kritik för att ha undanhållit information i samband med Saabs konkurs. Och Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärdh får kritik för att ha använt 125 miljoner kronor för att köpa ut en av alla dessa misslyckade privatiseringar istället för att använda pengarna till järnvägsunderhåll som det var budgeterat till.

Och jag tänker INTE kommentera Musikspektaklet i går.

1 kommentar

Under Bildt, Björklund, Centern, EU, Folkpartiet, Moderaterna, Privatisering, Skolan, TV

Ett svar till “Om skolans problem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s