Om fiffel och båg i den fina världen

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar i dag hur de fina tanternas och farbrödernas egen fina skola, Internatskolan Lundsberg, fifflar med statsbidragen. Genom att uppge att båda föräldrarna bor utomlands så kan man få statsbidrag för barnens utbildning. Ett bidrag som är mycket högre än den vanliga kommunala skolpengen som skolor i vanliga fall får. Detta trots att kanske en av föräldrarna faktiskt bor i Sverige. Man hade tydligen till och med plockat ut både skolpeng och statsbidrag samtidigt. Under bara de senaste åren som Uppdrag Granskning granskat så har man fått ut ungefär 3 miljoner kronor mer än vad som var tänkt. Skolverket har inte kunnat tänka tanken att fina tanter och farbröder kunde fiffla så dom har inte gjort några kontroller. Men ansvarig minister, Jan Björklund, är en intelligent man. Han kommenterade det hela med den smarta synpunkten: – ”Bidragsfusk är inte lagligt!” Tänk så smart han är? Tidigare har det avslöjats hur elever behandlats (och misshandlats) på de fina privatskolorna. Aftonbladet, Expressen och Sveriges Radio.

Och på tal om det fina folket som har slantar i plånboken så ser jag att RUT-bidragen är fortsatt populära hos de som har råd med att få bidrag. Det är väl det som är det Nya Bidragssamhället. Dvs bidrag betalas ut till de som har (RUT, ROT, sänkt krogmoms osv) medan de som inte har (sjuka, arbetslösa osv) måste lära sig att inte ta bidragen för givna och klara sig utan bidrag.

Och så läser vi om vad moderata riksdagspolitiker sysslar med när dom slutat vara riksdagsmän. Göran Lindblad har fått ut rejäl riksdagspension, men den räckte tydligen inte. Han tog jobb för att göra reklam för diktaturen i Azerbajdzjan också.

En av mina verkliga politiska favoriter, moderaten, Anna Kinberg Batra, är uppriktig. Det var hon med ”Stockholmare är smartare” om ni minns. Apropå avslöjandena om hur klyftorna ökar i Sverige så kommenterar hon detta med: – ”…vår politik gett stor effekt de senaste åren”. Det ska dock erkännas att hon också är inne på att plocka bort en femtedel av svenskarna från statistiken för att få fram att klyftorna inte ökat. Och det har dom inte heller, om man tar bort de som rusat iväg och de som rasat ner.

Så har då äntligen Region Skåne sagt upp avtalet med den privata vårdcentralen Läkargården i Ängelholm. Det är mer än tre månader sedan som ägaren slutade betala ut löner till de anställda. Man har sedan lång tid slutat betala räkningar. Bland annat har det gått så långt att elströmmen stängdes av för ett tag sedan. Möbelleverantören har hämtat tillbaka möbler, telefonen stängts av. Ägaren har hållit sig undan från fordringsägare, Men Region Skåne har fortsatt att betala ut pengar enligt avtalet. Men, i dag har man tydligen tagit sitt förnuft till fånga och sagt upp avtalet. Intressant är att då var det möjligt att nå ägaren Martin Wikström som kommenterat det hela med att han anser att avtalet fortfarande gäller och han kommer att fortsätta fakturera skattebetalarna.

Slutligen ser jag att Ryanair är det bolag som flest klagar på, och som oftast fälls. Någon som är förvånad? Jag kan ge mig den på att dom inte är det bolag som oftast följer utslaget från KO.

Lämna en kommentar

Under Bidragsfusk, Bidragssamhället, Björklund, Demokrati, Moderaterna, RUT-avdrag, Samhällsklyftor, Sjukvård, Skåne, Skolan, Utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s