Billströms orimlighet

Röda Korset har granskat Migrationsverkets frihetsberövande av asylsökande som inte fått sin asylansökan beviljad. Och Röda Korset hävdar i sin granskning som heter ”Förvar under lupp” att många asylsökande frihetsberövas slentrianmässigt. Röda Korset har granskat närmare 1.000 beslut om placering på förvar eller annan placering. Enligt Utlänningslagen ska Myndigheterna vara restriktiva med att frihetsberöva människor. Röda Korset hävdar att många placeras på förvar alldeles för lättvindigt. Och Röda Korset hävdar också att många utlänningar som ska utvisas placeras inom Kriminalvården alldeles för snabbt och utan att andra möjligheter prövats. Europarådets tortyrkommitté har också vid flera tillfällen kritiserat Sverige för att placera förvarstagna utlänningar, som varken är dömda eller misstänkta för något brott, i kriminalvård. De personer det handlar om är alltså inte kriminella personer. Det handlar istället om asylsökande som fått avslag på sina ansökningar och sedan inte lämnat Sverige. Kanske för att dom inte kunnat, kanske för att dom inte vågar återvända ”hem”, kanske för att dom inte vill av olika anledningar. Det kan röra sig om utlänningar som redan är registrerade som asylsökande i andra länder inom Schengenområdet men som fortsatt till Sverige. Och det kan röra sig om rena ekonomiska lycksökare som sökt sig hit för att jobba svart. Och det kan ligga en hel del i Röda Korsets kritik. Det finns på Migrationsverkets förvar många inlåsta som inte skulle vara inlåsta. Människor som av rent humanitära skäl borde ha fått asyl beviljad. Människor som kanske har hustru och barn boende i Sverige men som enligt gällande regler måste åka hem till sina hemländer för att därifrån söka uppehållstillstånd på anknytning. Till hemländer där dom kanske riskerar förföljelse. Det sitter på Migrationsverkets förvar runt om i landet människor inspärrade månad efter månad efter månad eftersom det helt enkelt inte går att utvisa dom. Det rör sig alltså inte om kriminella. Och högste politiske ansvariga, moderaten Tobias Billström, har mycket lidande på sitt samvete.

Jag ser att kärnkraftsbolagen är oroliga. Den summa dom avsätter för att ta hand om deras radioaktiva avfall i några tusen år räcker inte. Det innebär att om inte skattebetalarna i generationer efter generation framåt ska tvingas ta över ansvaret så måste dom avsätta mer pengar, mycket mer pengar. Och det vill dom inte, för då blir kärnkraften nämligen för dyr och kraftbolagens vinster naggas i kanten. Jag vill poängtera att illustrationen ska ses som lite ironisk.

Annars kan vi läsa mer om varför KU ger Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd rejäl kritik. Underhållet av det svenska järnvägsnätet är nämligen helt privatiserat i ett antal upphandlingar. Ett av de bolag som vann en sådan upphandling var det brittiska bolaget Balfour Beatty Rail som lämnade lägst anbud för underhållet i Västsverige. Bolaget har tidigare dömts till skadestånd för brister i England. Här i Sverige gick det inte mycket bättre, det gick snarare åt skogen. Till slut tvingades Trafikverket säga upp avtalet. Och som ett plåster på såret fick Balfour Beatty Rail 125 miljoner kronor i ersättning för att kontraktet bröts. 125 miljoner kronor som skulle använts för underhåll av järnvägen. Nu fick bolaget pengarna för att inte göra något. Men det bedömdes tydligen som bättre än att dom gjorde vad dom gjorde. Det kan påpekas att sedan dess har Balfour Beatty Rail fått andra uppdrag av Trafikverket. Att Catharina Elmsäter-Svärd får kritik är ganska milt om jag får säga vad jag tycker.

Dagens Aftonbladet hade en hel flersidig bilaga om att fotbollen är den svenska Nationalsporten. Och det äger nog sin riktighet. Bilagan bestod i princip bara av en massa bilder på fotbollsspelande barn och ungdomar. Därför blir man lite upprörd när Aftonbladet i samma tidning samma dag berättar om hur Hammarby gallrar ut de fotbollsspelande pojkarna i 6-års åldern. Är dom inte tillräckligt duktiga redan då blir det kicken. Skäms dom inte?

För övrigt ser jag att knugen bidde sur på fotograferna. Men jag förstår inte detta riktigt. Det är väl hela meningen med hans jobb att bli fotograferad? Passar inte galoscherna så är det bara att säga upp sig. Man kan inte bara skylla på okänsliga fotografer och ont i foten. Han har nog så att han kan försörja sig ändå.

Statschefen ska tillsättas genom lag – inte genom samlag!

Lämna en kommentar

Under Idrott, Integration, Järnvägar, Kärnkraft, Migrationsverket, Monarki, Privatisering, Republik, Tobias Billström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s