Om att bo nära naturen

I en liten ”insändare” i Helsingborgs Dagblad i dag har en åstorpare synpunkter på vildsvinen som jag berättat om ett par gånger under veckan. Han skriver så här:

”Visste du att när du har eller ska köpa en tomt på Björnås/Åstorp så är dessa naturtomter. Du får skylla dig själv om du blir anfallen av en arg vildsvinssugga som försvarar sin kull när du nyttjar motionsspåret eller om barnen leker i skogen. Enligt miljökontoret i Åstorp är dessa vilda djur och får ströva fritt. Här i Åstorps kommun har vi inget intresse av att skydda invånaren. Tänk på detta när du köper en naturnära tomt av kommunen som värnar vildsvinen.”

Hela alstret är undertecknat med /Björnås-bo. När jag var en liten parvel fanns det inget som hette Björnås. Men redan då fanns det ett villaområde som låg uppe på Söderåsen. Det kallades rent allmänt för ”Backarna”. De barn som kom däruppe ifrån gick allmänt under begreppet ”backa-ongar”. Det fanns tre i min klass från 1:an till 8:an som bodde ”uppe på Backarna”. Men sedan dess har det byggts många fler fina villor där uppe. Och det är ganska fint att bo där uppe nu. Och då kan naturligtvis bostadsområdet inte heta ”Backarna” så det har döpts om till det mycket finare ”Björnås”. För icke-kännare så är Björnås längst ner till höger på bilden.

Till ”Björnås-bo” vill jag berätta att ”naturnära” betyder nära naturen. I naturen finns en mängd djur. Det kan vara allt från hjortar till ekorrar. Från vildsvin till kaniner. Från stora glador till små sparvar. Från huggormar till feta sniglar. Bor man nära naturen så får man alltså acceptera att naturen innehåller djur. Både sådana som vi tycker om att titta på, och sådana som kanske inte är lika fascinerande. Om man inte vill uppleva naturen så ska man nog inte bo ”naturnära” utan då är det nog bättre att flytta till Östermalm i Stockholm eller Norra hamnen i Helsingborg. Och sedan kan man åka till Skansen eller Skånes Djurpark och titta på de vilda djuren. Eller kanske ännu bättre, ta fram en bok och titta på bilder.

Det kan vara farligt i naturen. Man kan bli biten av en huggorm, man kan bli stucken av en geting, man kan stuka foten på en rot eller man kan få ett vildsvin att känna att vi hotar hennes kultingar. Det värsta jag varit med om är att nästan trampa på en huggorm eller att nästan bli nedsprungen av en flock hjortar samt att stuka fötterna på en utstickande rot eller uppstickande sten. Man kan när man är ute och joggar snubbla över den där roten eller råka ut för en lösspringande sällskapshund. Att få se ett livs levande vildsvin tyckte jag var en trevlig upplevelse. Men vi ska kanske förvandla naturen till en park och utrota allt farligt som vildsvin, vargar, björnar och mygg?

Och till slut något helt annat. Det finns tillfällen när nyhetsnotiser kan få en seriös och allvarlig bloggare som Sven Tycker att brista ut i ett gapskratt. I ett nyhetsbrev som jag får från den holländska radion läser jag att Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte sagt att han tror att Euron som valuta fortfarande existerar om 50 år. ”We will work things out” förutspår han. Visst är dom roliga dom här optimistiska politikerna?

Lämna en kommentar

Under Åstorp, Euro, Miljö, Natur, Nederländerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s