Om Obamacare

I går på kvällen stod det klart att Barack Obama fick klartecken från USA:s Högsta Domstol för sin sjukvårdsreform. Och utslaget var något oväntat. De flesta bedömare hade faktiskt gissat på ett Nej från Högsta Domstolen. Det var faktiskt så oväntat att flera nyhetsmedia gick ut sekunderna efter utslaget med nyheten att HD hade sagt Nej. Bland annat högerns språkrör, Fox News, tillhör de som gick ut fel och som uppenbarligen redan hade förberett sig för ett Nej. Och detta i sin tur fick flera republikanska politiker att gå ut och jubla på Twitter. Fast sedan stod det kart att beskedet från Högsta Domstolen var att lagen inte bröt mot författningen. Och istället åkte mungiporna upp på många medan andra tappade hakan. Barack Obamas kommande republikanska motståndare i presidentvalet, Mitt Romney, gick genast ut och lovade att det första han skulle göra när han vunnit presidentvalet var att avskaffa Obamacare igen. Fast så enkelt är det inte. Han ska ju vinna valet först, och även om han vinner så måste han ha Senaten och Representanthuset med sig. Egentligen är det en skam att ”världens rikaste” stat inte har en allmän sjukförsäkring. USA lägger mer pengar per innevånare på sjukvård än något annat land, men den dyra vården når inte ut till alla.

I går visade jag med en karta hur horribel den israeliska ockupationen av Palestina är. Den israeliska statens ständiga övergrepp på palestinierna når i allmänhet inte media. Ibland blir det dock en notis här och där. I City läser jag hur ett par svenska observatörer berättar om hur israeliska soldater natten mellan onsdag och torsdag med ett 10-tal militärlastbilar plötsligt dök upp i byn Al-Aqaba och skrämde livet ur de cirka 300 innevånarna. Man höll helt enkelt en militärövning med vilt skjutande mitt inne i byn på natten och med helikopterflygande mitt i natten. Det gäller att hålla den palestinska befolkningen skrämd och att visa vem som bestämmer. Man gör som man vill!

Jag ser att brittisk forskning visar att män som tar ett större ansvar för hushållsarbetet är lyckligare än de män som inte tar ansvar. Däremot visar forskningen inte att kvinnor vars män delar ansvaret för hushållsarbetet skulle vara lyckligare för det. Forskningen bygger på uppgifter från sju Nordeuropeiska länder, inklusive Sverige. Det hela gör att man kan ställa sig ett par frågor. Blir män lyckliga av hushållsarbete, eller är det lyckliga män som tar ansvar för hushållsarbetet? Är det så att man helt enkelt blir lycklig av hushållsarbete? Det är därför som män blir lyckligare ju mer dom gör, men kvinnor blir inte lyckliga när dom slipper / inte får lov att syssla med hushållsarbete? Ja, forskarna får nog begära några miljoner till från någon EU-fond och fortsätta med sin forskning.

Jag ser att man kommit på ännu en metod att tjäna en hacka på personer som vill gå ner i vikt. Den nya metoden som ska lanseras i Sverige går i enkelhet ut på att man opererar in en slang med kran i magen, och när man har ätit så är det bara att gå på toa och öppna kranen och släppa ut en del av det man stoppat i sig direkt. Jo, det är sant, jag skämtar inte! Ibland börjar jag att tvivla på mänskligheten.

Här i Åstorp är det Torparedagar i helgen. Dvs marknadsstånd, underhållning, tivoli, jippo – och naturligtvis öltält! Det är alltså marknadshelg i centrum. Det här är ett arrangemang som Björnekulla Brottarklubb ligger bakom. Och intäkterna är en del av föreningens inkomster. Och så är det runt om i landet. Det är i allmänhet idrottsföreningar som arrangerar dessa marknadsdagar som ett sätt att dryga ut inkomsterna. I Helsingborg heter jippot Helsingborgsfestivalen och där har det varit en mängd idrottsföreningar inblandade som tjänat ihop en hacka. Som sedan används i verksamheten. Det är där, precis som i Åstorp, en massa eldsjälar som offrar många timmars fritid för att deras förening ska få in pengar. Men i Helsingborg är det slut med detta. Många föreningar går miste om en stor del av sina inkomster. Helsingborgs stad har nämligen istället skrivit avtal med en kommersiell arrangör som ska få göra vinsten istället. Så kan det gå när Marknaden får styra över Marknaderna.

Lämna en kommentar

Under EU, Idrott, Israel, Obama, Palestina, Privatisering, Sjukförsäkringen, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s