Moderaterna, skolan och en massa statistik

Moderaternas nya skolpolitiske talesperson Tomas Tobés första utspel var ett riktigt stolpskott. Det om test av alla småttingarna innan dom börjar skolan. Men det nya utspelet om obligatorisk klass 0 för 6-åringar är nog lite bättre förankrat. Det är ju ett stort framsteg från Moderaterna som för inte så många år sedan bekämpade dagisutbyggnaden. Nu är det väl egentligen bara Kristdemokraterna som sitter kvar i dyngan. Tyvärr är jag lite orolig för att tanken är att de små sexåringarna ska in ännu mer i en pluggskola redan vid sex års ålder. Men vi kan väl hålla tummarna i varje fall.

Väljarundersökningarna fortsätter att likt skyfallen överösa oss. I går var det Dagens Nyheters tur att presentera sin undersökning som görs av Ipsos, Och denna innehåller väl inte så många sensationer jämfört med andra undersökningar. De förändringar som sker är mer eller mindre inom felmarginalen. Intressantast i den här undersökningen är kanske att Folkpartiet efter ett rejält ras nu till och med är mindre än Centerpartiet och Kristdemokraterna för första gången på länge precis lyckas kliva över 4%-gränsen. Sverigedemokraterna tappar en del och är nu näst minst, bara större än Kd. De Rödgröna är några tiondelar från egen majoritet.

Andra undersökningar som gjorts visar att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de båda partier som har minst möjligheter att växa. Det är mycket få förutom de egna väljarna som kan tänka sig att rösta på dom.

Ytterligare undersökningar visar att Miljöpartiet är det parti som inom båda blocken är mest attraktiva att samarbeta med. Ungefär varannan svensk ser gärna att Miljöpartiet blir samarbetspartner i en kommande regering. En klar majoritet av väljarna (57%) tycker att partierna ska gå till val som enskilda partier och sedan får man efter valet kompromissa sig fram till en lämplig majoritet. Vi har alltså en majoritet av väljarna som visar kritik mot blockpolitiken. Av Högeralliansens väljare är det 44% som tycker att partierna ska gå fram gemensamt och lika många, 44%, som istället tycker att partierna ska gå fram som enskilda partier. Lös upp blockpolitiken!

Slutligen avslutar vi med SOM-institutets undersökning där man bland annat undrat vem vi svenskar beundrar allra mest. 8,9% säger Nelson Mandela. 8,5% säger Mamma, 7,9% säger Olof Palme, 6,1% säger Frun, 5,5% säger Pappa, 4,2% säger Astrid Lindgren och sedan kommer Barnen, Farföräldrarna, Moder Theresa, Jesus, Dag Hammarskjöld, Anders Borg, Martin Luther King, Victoria och Dalai Lama. Jag måste säga att jag är imponerad över svenskarna svar. Att familjen kommer högt visar att vi faktiskt har båda fötterna på jorden. Och de tre personerna i topp, Nelson Mandela, Olof Palme och Astrid Lindgren tycker jag tyder på goda insikter.

Lämna en kommentar

Under Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Olof Palme, Skolan, Sverigedemokraterna, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s